Žilinský Večerník

19. apríl 2024 | Jela
| 2°C

Spravodajstvo

Postupné uvoľnenie radosť neprináša: žilinské prevádzky majú hlavu v smútku

Od tohto pondelka sa verejnosť dočkala prvého uvoľňovania po dvoch kolách celoplošného testovania a miernom poklese nových prírastkov koronavírusu v číslach za jeden deň. Očakávania sa však od reality podstatne líšia, a tak na bezstarostný vstup do plavárni, fitnescentier, kín či divadiel zabudnite. Zisťovali sme, ako sa s týmito nariadeniami vyrovnávajú prevádzky spomínaných subjektov v Žiline.

20.11.2020 | 10:22

PLAVÁREŇ? VÝSMECH!

Plaváreň v Žiline pre športové kluby sa určite neotvorí tento týždeň, nehrozí to ani do konca novembra. „Otvárať pre 6 ľudí nemá pre nás zmysel hlavne z ekonomického hľadiska. U nás stojí hodina 250 eur, musíme mať dvoch plavčíkov i trénera, čo sú hneď traja ľudia. To fakt pustíme iba troch plavcov? Nechápem to, avšak vykonávací predpis som nevidel, ale bola by obrovská záťaž pre financie, aby toto niekto zaplatil. Tiež by sme museli zamestnať ďalšieho človeka, ktorý ich bude púšťať pre úspešnú logistiku i dezinfekciu. V týchto zreteľoch to nevidím na otvorenie našej plavárne. Do konca novembra nemá význam otvárať, rovnako som to nevidel ešte nikde písomne odsúhlasené od hlavného hygienika či pod vládnym vyhlásením. 6 ľudí na plavárni považujem za výsmech,“ zaznela reakcia pre Žilinský večerník z úst konateľa Mestskej krytej plavárne Žilina Jaroslava Koválika.

OTVORIŤ FITKO ZNAMENÁ STRATU

V podobne nelichotivej situácii ako plavárne sú aj fitnescentrá, kde je tiež povolený maximálny počet 6 osôb. „Či má fitko 250 alebo 1000 metrov štvorcových, tak je stále stanovený počet 6 osôb. Malé fitká do 300 metrov s dobrým časovým harmonogramom a štandardným režimom 60 ľudí za deň to vedia vykryť. V tomto režime fungujú aj za normálnych okolností. Fitká s veľkou metrážou majú vysoké prevádzkové náklady, napríklad to naše v nákupnom centre na Solinkách má na hodinu prevádzkové náklady okolo 60 eur. Ak pustíme 6 ľudí za hodinu s priemernou cenou na hlavu 2,50 eura, tak čo máme z toho? Celé je to mínusová vec. Zvažujeme otvorenie fitka na Hájiku, avšak musíme si vykalkulovať, či pri tomto systéme nebudeme mať ešte väčšiu stratu,“ povedal nám smutné správy Andrej Mozoláni, majiteľ najväčšej siete žilinských fitnescentier.

Andrej Mozoláni predpokladá, že situácia sa tak skoro nezmení a veľa prevádzok sa dostane do krachu, ak neprídu zo strany štátu účinné kompenzácie. „Tento rok máme piaty mesiac zavreté, straty narastajú a kompenzácie neboli takmer žiadne. Tento celý biznis segment ide dole vodou. Osobne to vidím na nejaké normálne otvorenie vo februári, všetko by na upokojenie vyriešila vakcína. Mali sme stretnutie s premiérom, riešime kompenzácie, lebo práve nás najviac postihla pandémia. Fitká nemá nikto na starosti, vymyslel sa mechanizmus pomoci len pre gastro či cestovný ruch. Kedy sa dočkáme nejakej pomoci my? V máji alebo v júni budúci rok? To je náš najväčší problém.“

KINÁ ŽIJÚ Z BUFETOV

Kultúrny priemysel dostal od vlády zelenú v podobe otvorenia 50 % svojej kapacity. Pre kiná na Slovensku to však žiadna správa hodná osláv nie je. „Pokiaľ nám nedovolia bufety, tak nám sa ani neoplatí otvárať. Zbytočne si budeme vytvárať vyššie náklady a produkovať vyššiu stratu, ako keby sme mali zatvorené. Či bude v tomto týždni otvorené, zatiaľ neviem povedať (čas nášho rozhovoru: nedeľa večer – pozn. autora), sme v štádiu zvažovania. Osobne to vidím možno na štvrtok, aj to je otázne,“ vysvetlil Peter Minárik, manažér Cinemax Žilina. Tiež neočakáva, že ľudia sa budú razom hrnúť do kina, lebo im tam bude chýbať servis, na ktorý boli zvyknutí. „Základný zisk nie je zo vstupného, lebo sa delíme na polovicu s distribučnou spoločnosťou. To nám vykryje náklady kina a žijeme viac-menej z bufetu. Pre ľudí sú to spojené nádoby, ak dostanú informáciu, že bufet je zatvorený, tak v princípe český film si pozrú doma aj s pukancami či nachos v ruke. Návšteva kina je akoby spojená s občerstvením, čo podľa mňa ovplyvní návštevnosť.“

GENERÁLKA V DIVADLE

Mestské divadlo Žilina svoje brány pre verejnosť ešte tento týždeň neotvára, fanúšikovia divadla sa môžu tešiť na nové predstavenie v budúcom týždni. „Pokračujeme „predĺženým“ generálkovým týždňom pripravovanej inscenácie Sám sebe sám. Budúci týždeň počítame s verejnou generálkou a premiérou, ktoré sa uskutočnia 27. a 28. novembra. Samozrejme, s polovičnou kapacitou hľadiska. Ak ostanú nariadenia v platnosti, tak od decembra hráme. Tento týždeň pripravíme decembrový program a následne rozbehneme všetky marketingové aktivity tak, aby sa informácia dostala čo najrýchlejšie k našim divákom,“ povedal nám riaditeľ divadla Michal Vidan.

RADOSŤ JEDINE V KOSTOLOCH

Ekonomické dopady postupného uvoľňovania pocíti najmenej cirkev. Tá má dôvod na úsmev, keďže od tohto pondelka budú môcť veriaci chodiť na bohoslužby v polovičnej kapacite daného kostola. „Sme radi, že vláda otvorila kostoly pre verejnosť. Sú tam isté obmedzenia, ale určite je to lepšie ako doteraz. Myslím, že to bude už len lepšie. Stanovenú kapacitu dodržíme šachovnicovým sedením podľa dohody. Časť ľudí je nadšená, druhá zmätená. Určite veľká časť je rada, že môže mať plnohodnotný prístup k sláveniu svätých omší. Pomaly sa pripravujeme na advent, tak tie veci budú dobré, aby človeka trochu naštartovali,“ povedal Zdeno Pupík, hovorca Žilinskej diecézy.

 

 

TAKTO MAJÚ OTVORENÉ 

 

- divadlá, kiná a kostoly s maximálnou kapacitou 50 %

 

- fitness a plavárne, maximálne 6 osôb na 15 metrov štvorcových

 

- spustená Slovenská hokejová liga (1. liga) a 1. futbalová liga, zatiaľ bez divákov

Autor: Juraj Vnuk, redaktor

Foto: archív

Najnovšie vydanie
Predplatné
zilinskyvecernik_monitor_prod