Žilinský Večerník

20. apríl 2024 | Marcel
| 3°C

Spravodajstvo

Pred otvorením dediny odstrelia nebezpečnú skalu

Pod hradom Strečno vyrastá nová oddychová zóna – autentická stredoveká dedina. Aby nepredstavovala pre návštevníkov žiadne riziko, ešte pred jej oficiálnym otvorením odstrelia nebezpečný skalný previs.

02.04.2013 | 14:09

STREČNO. Stredovekú dedinu Paseka začali budovať v septembri minulého roku. Vyrastá v areáli pod hradom Strečno vedľa administratívnej budovy Považského múzea v Žiline, na ktorú v lete minulého roku spadlo niekoľko úlomkov zo skalného previsu. Najväčší balvan dosahoval v priemere až 1,5 metra. Nikomu sa našťastie nič nestalo, odniesla si to len strecha prevádzkovej budovy. Geostatik vtedy odporučil odstrániť skalný previs, ktorý bol naposledy spevnený počas rekonštrukcie hradu v deväťdesiatych rokoch. Prešlo niekoľko mesiacov a pod hradom Strečno zatiaľ k žiadnej detonácii nedošlo. Bude teda stredoveká dedina, ktorú by mali pre verejnosť otvoriť toto leto, pre ľudí bezpečná?

 

Na otázku nám odpovedala hovorkyňa Žilinského samosprávneho kraja Hana Danová: „Považské múzeum v Žiline ako správca nenašlo v roku 2012 v čase vhodnom na realizovanie odstrelu skalného previsu firmu, ktorá by garantovala bezpečný odstrel brala pod hradom s tým, aby nebola poškodená administratívna budova. Odstrel skalného previsu je však už odsúhlasený Banským úradom v Banskej Bystrici a bola vybratá firma, ktorá garantuje bezpečný odstrel. Ten by sa mal uskutočniť v apríli tohto roka hneď, ako to počasie dovolí. O presnom termíne budeme verejnosť informovať.“

 


Stredovekú dedinu bude pred hrozbou padajúcich skál chrániť aj dobová kolová hradba, ktorá ju aj esteticky a štýlovo uzavrie. Jej hlavnou atrakciou bude päť malých kompletne vybavených domčekov z dreva a so slamenými strechami. Domčeky budú autentickou replikou stredovekých príbytkov pekára, rybára, ľudovej liečiteľky a útulne pre pútnikov. Návštevníci tu nájdu aj funkčnú zvonicu, studňu a turistickú informačnú kanceláriu.


Výstavba stredovekej dediny Paseka je realizovaná v rámci cezhraničnej spolupráce s Poľskou republikou a celkové náklady sú vyčíslené na sumu 623 797,77 eur. Ukončenie prác je naplánované na leto 2013.

-ms-

Snímka autorka

Najnovšie vydanie
Predplatné
zilinskyvecernik_monitor_prod