Žilinský Večerník

19. marec 2024 | Jozef
| -2°C

Z regiónu

RADÍME CHOVATEĽOM: Jozef Kuba vám pomôže začať s chovom králikov

Pohľad na strakatých či bielučkých fešákov v kotercoch poteší nejedného chovateľa. Pokiaľ by ste sa ním chceli kochať aj vy, musíte si ozrejmiť, či budete chovať králiky pre diétne mäsko alebo pre medaily z výstav. O chove králikov sme sa pozhovárali s dlhoročným chovateľom Jozefom Kubom z Trnového.

23.03.2023 | 17:48

Čo musí mať chovateľ pri zakladaní chovu na pamäti?

Predovšetkým si musí uvedomiť, že je to záľuba na plný úväzok. Po celý rok, v akomkoľvek počasí. A potom môže začať plánovať množstvo a veľkosť kotercov, skladovacie priestory na krmivá. No a v neposlednom rade by si mal ujasniť, či chce chovať králiky na mäso, alebo plemenné kusy na výstavy.

S akým počtom je najlepšie začať?

Určite s menším, aby sa chovateľ postupne oboznamoval s problematikou, zdokonaľoval sa a nadobúdal skúsenosti. A keďže tu doslova platí, že s jedlom rastie chuť, chovateľ, ak má ozajstný záujem, nikdy nezostane pri dvoch troch králikoch. A je jedno v akom veku sa im začne venovať. Nikdy nie je neskoro, ale ani skoro začať. Ja mám králiky od 11 rokov, teda takmer 60 rokov a bol som bez nich len jediný rok. Najviac som ich mal až 150, ale to už pomaly vyskakovali aj zo sekretára.

Ktoré ročné obdobie je najvhodnejšie?

Obvykle je najlepšie si chovný materiál zabezpečiť na jeseň. Vtedy je na trhu najvyššia ponuka kvalitných odchovov a sú k dispozícii aj dospelé zvieratá, ktoré sú na začiatok chovu najvhodnejšie. Mladý králik predstavuje neistotu, dospelé sa predsa len lepšie adaptujú, prekonali už choroby a majú vyššiu imunitu.

Aké choroby a neduhy sa môžu v začiatkoch objaviť?

Všetci chovatelia sa stretávajú s ochoreniami králikov. Preto je dôležité naštudovať si aj zdravotnú prípravu, ako chorobám predchádzať, prípadne ich liečiť. Mláďatá sú najchúlostivejšie v čase odstavu. Dovtedy sú kojené, pod matkou a do odstavu by mali ísť ošetrené proti kokcidióze a zaočkované proti moru a myxomatóze králikov. To sú najbežnejšie ochorenia. Chov veľmi komplikuje aj kolienteritída, ktorá spôsobuje zápal tráviaceho aparátu.

Mnohí ľudia majú predstavu, že králiky odchovajú na zvyškoch z kuchyne a záhrady.

Naozaj, občas si ľudia myslia, že ich vychovajú na takýchto odpadkoch. Môžu ich čiastočne využiť, ale králik má vysoké nároky na kvalitnú stravu. Základom je objemové a doplnkom jadrové krmivo. Musí v potrave prijať dostatočné množstvo vlákniny. Určite neodporúčam kŕmiť ich pečivom, chlebom a ľahko skvasiteľnými potravinami. Každá náhla zmena v kŕmnej dávke ho ohrozuje a vyvoláva poruchy trávenia. Aj prechod na inú kŕmnu zmes, zo sena na zelené krmivo, z jedného druhu granúl na druhý, musí byť postupný a počas viacerých dní.


 

Môžu sa chovatelia hneď v začiatkoch dopustiť chýb?

Často už pri príprave chovateľských priestorov. Musia si uvedomiť aké plemeno budú chovať a jeho veľkosti prispôsobiť koterce. Neraz bývajú malé a zle vetrateľné. Orientácia by nemala smerovať na juh, v opačnom prípade je potrebné králikárne vhodným spôsobom zatieniť. Ja mám napríklad celoplošné dvierka, ktoré zabezpečujú vetranie, vzdušnosť, ale sú aj estetické a keď robím na dvore, vidím na zvieratá, som s nimi neustále v kontakte a to je to pravé potešenie. Ďalšou chybou je zanedbávanie veterinárnej starostlivosti. Mnohí ignorujú očkovanie, to sa však nevypláca, pretože môžu prísť o celý chov. Navyše vakcíny neobsahujú antibiotiká ani chémiu, sú teda úplne bezpečné aj pri konzumácii mäsa zo zaočkovaných králikov.

Porovnajte rozdiel v chove králikov na mäso a na výstavné účely.

Na jatočné účely si chovateľ zabezpečí mäsové hybridy hyla alebo čistokrvné králiky strednej kategórie a volí cestu medziplemenných krížencov. Rozdiel je, samozrejme, v prístupe. Pokiaľ chová čistokrvné kusy na výstavy, musí poznať plemenný štandard - tvarové vlastnosti, kresbu, posudzované kritériá. Aj vo výstavnom chove sa dokáže králik jatočne zužitkovať, ale to nie je prvoradý záujem. Každý rok sa na výstave chovateľ prezentuje vlastnými odchovmi, nie zakúpenými králikmi, je to vec cti a súťaživosti. Keď sú na výstavách úspešné, je o ne záujem. Zabezpečiť králiky na akýkoľvek účel nie je problém na burzách, výstavách, cez inzeráty. A v Slovenskom zväze chovateľov v Žiline, kde sa stretávame každý štvrtok, im radi poradíme.


 

V akom rozmedzí sa pohybuje ich cena?

Záleží na plemene. Jatočná hodnota 5-mesačného králika je asi 20 eur. Plemenná hodnota je aj päťkrát väčšia. Malé plemená sa predávajú na úrovni do 30 eur, stredné do 60 eur, veľké do 120 eur, obrovité až do 250 eur. Rozšírené sú najmä stredné plemená -  novozélandský biely, kalifornský, francúzsky strieborný, veľký svetlý strieborný.

Čo vaši šampióni?

Ja chovám nemeckých obrovitých strakáčov a viedenských bielych. Už teraz mám medzi mláďatami vyvoleného šampióna. Kresbu má akoby vytetovanú na koži, a teda vidieť, že bude spĺňať kritéria. Musí dorásť a dospieť, aby sa objavili typické pohlavné znaky a bude mať veľké šance. Mám teraz mladé králiky a vždy, keď očakávam pôrod, nespím a niekoľkokrát za noc chodím samičku pozerať. Keď nepripraví hniezdo sama, pripravím ho ja a prírode pomôžem. Samica nosí mladé 31 dní. Vždy som svoje plány prispôsoboval tomu, aby som bol vtedy doma a dohliadol na úspešný priebeh pôrodu. Takže ak vás chov králikov chytí za srdce, podriadite mu naozaj všetko.

Foto: Milan Kosec

Najnovšie vydanie
Predplatné
zilinskyvecernik_monitor_prod