Žilinský Večerník

20. máj 2024 | Bernard
| 17°C

Rozhovory

ROZHOVOR - Anna Pialová: Chcem robiť politické rozhodnutia rozumne, rozhodne a diplomaticky

Medzi kandidátmi do parlamentu z radov strany SME RODINA je aj PhDr. Anna Pialová, rodáčka z obce Konská, a v našom rozhovore predostrela svoje priority, ktoré by chcela v prípade zvolenia naplniť v pomoci občanom. Vo svojej strane kandiduje pod číslom 28.

25.09.2023 | 17:11

Ako by ste sa predstavili ľudom zo žilinského regiónu z pohľadu vašich pracovných aktivít?

Pochádzam z Rajeckej doliny konkrétne z krásnej obce Konská. Aktuálne podnikám v oblasti služieb a cestovného ruchu. Napriek tomu, že som mala od malička vzťah k politickým vedám a diplomacii, tak som sa aj napriek tomu rozhodla spojiť svoju pracovnú filozofiu s podnikaním v oblasti cestovného ruchu.

Potom je otázka, prečo ste sa rozhodli kandidovať do parlamentu vo voľbách 2023, zrejme zbytočná...

Som dlhoročná členka strany SME RODINA, pričom momentálne zastávam funkciu predsedníčky pre Žilinský kraj. Veľmi mi záleží na podpore, rozvoji jednotlivých regiónov. Pre mňa je regionálna politika srdcovou záležitosťou, z čoho mám aj malý doktorát.

Aké sú vaše priority v pomoci občanom?

Rada by som propagovala regióny a jeho atrakcie cez vzdelávacie programy, ako aj pomocou miestnych športovcov, umelcov a podnikateľov. Som aktívna športovkyňa, preto chcem podporiť zdravý životný štýl a v reálnom živote podporujem dlhodobo a systematicky miestnych športovcov, športových organizátorov a športové kluby.


 

Ktoré problémy v cestovnom ruchu najviac trápia žilinský región?

Podľa mňa je jedným z najväčších problémov podpora malých a stredných podnikateľov, dobudovanie infraštruktúry, ktorá má celkový vplyv na rozvoj cestovného ruchu v celom regióne. Napríklad náš región bude organizovať svetový šampionát v nejakom športe, kde potrebujete sieť hotelov, atrakcií a celkového vyžitia. Toto nám chýba, pretože náš región vie nielen turistom, ale aj všeobecne zahraničiu ponúknuť obrovské prírodné bohatstvá či kultúrne pamiatky. Musíme zvýšiť dotácie na kultúru, lebo samotné obyvateľstvo bude mať väčšie vnímanie spoločenského diania. Dá sa to cez fondy z Európskej únie, prípadne z plánu obnovy cez infraštruktúrne projekty a výstavbu športových areálov, telocviční a kultúrnych stánkov.

Vo vašej strane viete byť prínosom pre cestovný ruch a šport. Nedávno ste sa zúčastnili na jednej športovej konferencii, kde ste prezentovali inovatívne riešenia. Môžete predostrieť aké?

Dlhodobo tvrdíme, že potrebujeme vytvoriť ministerstvo cestovného ruchu a športu, aby cestovný ruch mal konečne výraznejšie miesto v spoločnosti. Po tomto kroku by mali mať športovci aktívneho zástupcu vo vláde a bola by som rada, aby bol o športovcov zo strany štátu trvalý záujem o ich bežné problémy, nielen vtedy, keď prinášajú pre našu krajinu znamenité úspechy. Vtedy sa vieme všetci spojiť, všetci sa radujeme a treba spoločne byť súčasťou úspechu aj pri každodennej drine.

Je potrebné práve dnes zdôrazňovať zdravý životný štýl od útleho detstva?

Áno, záleží mi na aktívnom životnom štýle detí, no treba pripomenúť jednu vec. Nie každá rodina talentovaného dieťaťa si môže dovoliť trénera, materiálne zabezpečenie pri danom športe či ostatné záležitosti a tu chcem apelovať na štát, aby sme podporovali šport aj v tejto oblasti, napríklad z radov kvalifikovaných trénerov.

Aké problémy podľa vás trápia najviac ľudí na Slovensku?

Nepoviem nič nové, ale je to cena energií, inflácia, ceny potravín, migrácia či zdravotníctvo. Bolo by správne, keby sme dali bokom kultúrno-etické otázky a riešili sa skutočné problémy Slovákov. Ako my hovoríme, že nie sme dokonalí, ale pomáhať vieme.

Máte čas aj na rodinu či nejaké voľnočasové aktivity?

Musím sa priznať, že mám úžasnú rodinu, ktorá má vždy plne podporuje. Na prvom mieste je moja dcéra a len kvôli nej som zostala žiť na Slovensku a nevenovala sa diplomacii v zahraničí. Dlhodobo sa snažím žiť zdravý životný štýl, k čomu ma vedú moji dvaja osobní tréneri a fantastickí športovci Patrik Holeša a Miroslav Hájek. Občas sú mi aj dobrými psychológmi, za čo im vďačím, lebo v dnešnej dobe je psychohygiena nesmierne dôležitá. Rada chodím na hríby, milujem čas v prírode a špeciálne naše slovenské hory sú majestátne. Za krásami prírody nemusíme chodiť ďaleko, Rajecká dolina je pre mňa neobyčajne nádherná. Je to asi jedna z najkrajších dolín, ktoré poznám.


 

Je nesporné, že doba potrebuje dobrých politikov. Radíte sa do tejto kategórie?

Za posledné roky sa politická úroveň veľmi znížila, hodnota povolania politik sa dehonestovala. Je na čase, aby sme mali v politických vodách ľudí, ktorí sú na to adekvátne vzdelaní, majú nezištný záujem a robia politiku nielen rozumom, ale aj srdcom.

Vo vašej strane je najviac viditeľný jej líder Boris Kollár, ako ho vnímate?

Poznám ho ako dobrého človeka s veľkou charizmou. Niekedy mám pocit, že ho ľudia považujú za arogantného muža, no môžem svedomito vyhlásiť, že to tak nie je, práve naopak, je dobrosrdečný a vždy naklonený pomôcť druhým.


 

Mali ste možnosť zostať žiť v zahraničí, prečo ste sa rozhodli byť doma na Slovensku?

Na scéne je veľa politikov, ktorí si hovoria, že sú noví a hlavne sa tam hýbu 20 rokov. Mala výborné šance zostať v zahraničí, no milujem túto krajinu a neľutujem, že som tu zostala. Rada by som poprosila verejnosť, aby dali šancu skutočne novým politikom. To nehovorím len kvôli sebe, ale pre všetkých, aby nové tváre priniesli nový vietor.

Čo by ste odkázali čitateľom Žilinského večerníka ako kandidátka strany SME RODINA?

V prvom rade vyzývam občanov všetkých vekových kategórií, aby prišli voliť. Nerozhodujte sa na základe emócií, ale na základe faktov, hodnôt a odbornosti. Samozrejme, prajem všetkým veľa lásky a pevné zdravie.


 

 

KTO JE ANNA PIALOVÁ?

Rodinný stav: vydatá, dćera Anička (7)

Vzdelanie: Fakulta politických vied a medzinárodných vzťahov UMB v Banskej Bystrici

Záľuby: šport, cestovanie, politické vedy, turistika

Typická vlastnosť: pracovitosť

Na ľuďoch neznášam: falošnosť, klamstvo, závisť a záškodnosť

Životné krédo: Ťažko je žiť ľahko

Cestovateľský sen: pol roka by som rada strávila v Kanade


 

Autor: Juraj Vnuk, redaktor

Zdroj: PR

Foto: archív A.P.

Najnovšie vydanie
Predplatné
zilinskyvecernik_monitor_prod