Žilinský Večerník

19. marec 2024 | Jozef
| -6°C

Rozhovory

ROZHOVOR - Burina a kvety sú jedinečné spojenie

V súčasnosti je na Slovensku pestovateľov naozaj veľmi málo. A keď sa ešte k tomu niekto venuje ekologickému pestovaniu, je to o to vzácnejšie. So zaujímavou a inšpiratívnou pestovateľkou kvetín v Žiline v mestskej časti Bytčica Janou Feilerovou (35) sme sa pozhovárali o tom, či je v tejto zložitej dobe reálne pestovať produkty s rešpektom k prírode.

25.03.2023 | 12:14

Kedy skrsol vo vašej hlave nápad s pestovaním kvetín?

Neviem presne kedy, ale bolo to pravdepodobne v období, keď som mala pocit, že mi niečo chýba. Neskôr som prišla som na to, že je to sebarealizácia. Preto som sa rozhodla vytvoriť niečo vlastné, čo ma bude napĺňať.

Odkiaľ pramení názov vašej farmy Burina? Bol to váš nápad? 

Dlho sa hľadal ten správny názov. Keď mi prišlo do rany toto slovo, hneď som vedela, že je to ono. Je to vlastne určitá forma recesie. Tento názov je ľahko zapamätateľný a ľudí zo zvedavosti láka vyhľadať si nás na internete.

Detstvo ste trávili v meste či na dedine? Mali ste záhradu?

Vyrastala som v meste, v paneláku. Bolo to ešte v období, keď sme s rovesníkmi trávili nekonečné hodiny vonku a hrali sa. V rodine mali záhradu len strýko a teta. Rástlo tam množstvo ovocných stromov, kríkov, zelenina a bylinky.


 

Aký je váš vzťah k prírode a horám?

Určite veľmi pozitívny. Už od malička som ťahala všetky možné žaby, hady a pavúky domov. Doteraz sa čudujem, že ma rodičia s tou-
to mojou záľubou, takpovediac, nevyhodili z domu. A turistika bola neodmysliteľnou súčasťou nášho detstva. Rodičia nás s bratom brávali na dlhé a náročné túry.

Ekológia v kvetinovom priemysle respektíve na kvetinovej farme. Skúste objasniť tento pojem našim čitateľom.

Je dobré rozmýšľať udržateľne. Každý problém sa dá riešiť rôznymi spôsobmi, a je len na nás, ako sa toho zhostíme. Pracujeme s pôdou tak, aby bola živá a zdravá, to je prvé a posledné v celom pestovateľskom procese. Nepoužívame pesticídy a vyhýbame sa umelým hnojivám. Práce sú zdĺhavejšie, všetky buriny odstraňujeme priebežne a ručne. Samozrejme, máme niekedy aj straty, ale výsledok stojí určite za to. Kvety sú väčšie, zdravšie a voňavé. Ich stonky sú pevnejšie, dlhšie vydržia vo váze a čo je najdôležitejšie, neobsahujú žiadne škodliviny, a tým pádom nie sú nebezpečné pre ľudské zdravie. 


 

 

Je rozdiel medzi dovážanými kvetmi a kvetmi dopestovanými u vás?

Rozdielov je mnoho. Dovážané kvety prekonávajú veľké vzdialenosti, niekedy až cez pol sveta. Sú pestované na poliach, kde sa vo veľkom používajú rôzne pesticídy a umelé hnojivá. Pôda je sterilizovaná a mŕtva. Dovážané kvety sa pestujú na farmách, kde často nie sú dodržiavané základné ľudské práva. Väčšina z nich nemá žiadnu vôňu a ich životnosť je kratšia. My sa zameriavame na kvety, ktoré sú špeciálne určené na rez a vydržia vo váze minimálne 8 dní. Avšak väčšina druhov, ktoré u nás pestujeme, vydrží vo váze až dva týždne. Dokonca máme aj kvety, ktoré vydržia neuveriteľné 3 týždne. Základom je správny výber druhu, pestovanie a načasovanie zberu.  

Vaše podnikanie pramení iba z vašej záľuby alebo ste tento odbor aj vyštudovali?

Vyštudovala som krajinnú a záhradnú architektúru – bakalárske štúdium v Bratislave a inžinierske štúdium v Nitre. V tomto odbore som pracovala ako projektant počas štúdia, aj krátko po ňom. Následne som si našla inú prácu, v ktorej som profesijne rástla. No stále som pociťovala nejakú vnútornú túžbu vytvoriť niečo pulzujúce, živé a vlastné. Tu vznikla  myšlienka založiť vlastnú kvetinovú farmu. 



 

Mali ste v začiatkoch nejaké problémy?

Začiatky boli zaujímavé, ale aj poučné. Chcela som pestovať všetko, ale zistila som, že to nie je také jednoduché. Chýbali mi skúsenosti, ale nie odvaha. Tá ma posúvala stále vpred. Problémy prichádzali často nečakane. Niekedy to boli zlodeji, ktorí si robili zálusk na techniku alebo silné mrazy a nárazové vetry. Podstatné je ale vedieť, ako ich vyriešiť. Každá jedna sezóna je veľkou skúsenosťou a inšpiráciou do ďalšieho obdobia. 

Koľko času vám zaberá starostlivosť o kvety a ich pestovanie?

Veľmi veľa. Väčšinu kvetov pestujeme od semienka, každý z nich nám prejde rukami od začiatku procesu až po koniec niekoľkokrát. Tým, že pracujeme vonku, okrem času musím spomenúť aj široké spektrum teplôt pri ktorých sa staráme o kvetiny. Je to od -14°C v zime do 30°C v lete. Poviem úprimne, že tie vysoké teploty v lete sú pre nás ďaleko horšie ako chlad v zime. 

Hnojivá si kupujete alebo vyrábate vlastné?

Väčšinu hnojív si vyrábame a miešame celkom sami. Ochranu proti škodcom a chorobám používame výhradne biologickú a mechanickú. 

Máte nejakých spolupracovníkov?

Aktuálne pracuje na farme stabilný tím troch ľudí a pomáhajú nám aj brigádnici.

Kto sú vaši odberatelia?

Od začiatku nášho fungovania sme zameraní na veľkoobchodný predaj. Zásobujeme kvetinárstva, hotely, floristov a cukrárov.

Môže si k vám prísť kúpiť kvety aj bežný zákazník?

Určite áno, pre širokú verejnosť ponúkame kvetinové samozbery. Každý z nich je zameraný na konkrétny druh kvetu. O termínoch informujeme na našich sociálnych sieťach. Zákazník si sám nazbiera kvety, my ich následne očistíme a zabalíme. Kytice neviažeme, ale ak má niekto záujem, radi odporučíme niektorých z našich veľkoodberateľov. Nie sme a nechceme byť ich konkurenciou, sme ich partnermi. Preto ponúkame maloobchodný predaj formou samozberov. Novinkou je pestovanie priesad  paradajok, paprík a ďalšej zeleniny. Pre veľký úspech v tom pokračujeme aj ďalšej sezóne. 

Aké druhy kvetov sú vám blízke a aké farby máte najradšej?

Najviac srdcu blízky mi je  lisianthus. Avšak vždy sa zamilujem do kvetov, ktoré aktuálne rastú, či sú to pivonky, iskerníky alebo len obyčajné cínie. Každý z nich má svoje čaro, preto najviac milujem jednodruhové zväzky kvetov. Takisto je to aj s farbami. 

Dostávate aj vy niekedy kvety do daru?

Je to naozaj veľmi dávno, čo som dostala nejaký kvet. Ale môžem si za to asi sama, pretože odkedy ich pestujem, nedostala som ani jeden. 

Odkedy dokedy trvá vaša sezóna?

Kvetinová sezóna u nás začína v polovici apríla a končí prvými mrazmi, čiže zhruba od polovice októbra do konca novembra. My však pracujeme na farme celoročne. Pripravujeme záhony na nasledujúcu sezónu, plánujeme výsadbu, sadíme cibule tulipánov, vyberáme a čistíme hľuzy z pôdy. A ,samozrejme, nesmiem zabudnúť na najobľúbenejšiu ženskú činnosť – nakupovanie, ale v našom prípade ide o nakupovanie semien, hľúz a cibuliek kvetov. 

Pestujete veľa druhov kvetín?

Po predchádzajúcich skúsenostiach sa nesnažíme pestovať všetko za každú cenu. Radšej sa zameriavame na určité druhy, ktoré pestujeme vo väčších množstvách. Ale každý rok zaradíme do ponuky nové kvety, ktoré sme rok predtým testovali. Týmto spôsobom každú sezónu produkujeme nielen väčšie množstvo kvetov, ale aj zlepšujeme svoje know-how.

Prezraďte nám svoje plány a vízie do budúcnosti. 

Poviem možno trochu neskromne, že naozaj veľmi veľké. Dúfam, že moje odhodlanie, chuť pracovať a učiť sa budú so mnou stále. Avšak nechcem príliš veľa prezrádzať, aby som to nezakríkla. Budujeme postupne, ale s istotou.

 

Autor: - r -

Foto: archív

Najnovšie vydanie
Predplatné
zilinskyvecernik_monitor_prod