Žilinský Večerník

23. apríl 2024 | Vojtech
| 4°C

Z regiónu

ROZHOVOR - Gladiola má zenit za sebou, ale to jej na kráse neubralo

Milovníci gladiol majú svoj spolok. Nazvaný, ako inak Gladiola. Martinská základná organizácia Slovenského zväzu záhradkárov združuje takmer 40 priaznivcov tohto kvetu naprieč Slovenskom i z Čiech. Na výstave v Rajeckých Tepliciach sme o ňom porozprávali s predsedom Teofilom Zacharom (64).

12.08.2022 | 08:49

Prečo vás spája práve gladiola?

Jednoducho sa nám zapáčila a jej pestovaniu sa venujeme na profesionálnej úrovni.  Slovenskí šľachtitelia gladiol patria vo svete k absolútnej špičke. Slovensko, Česko, Lotyšsko, Rusko a USA sú ťahúňmi. Na Slovensku sme vyšľachtili stovky kultivarov, na výstave v Rajeckých Tepliciach, kde sa vraciame každý rok, ich bolo 400, v Bojniciach raz toľko. A každý je iný, nie sú dva identické. Veľa z nich sú nové kríženia,  ktoré ešte nikto nevidel a prezentujeme ich práve na takýchto výstavách. Ak sa javia ako komerčne zaujímavé, potom ich šľachtiteľ pomenuje svojím názvom a pod ním sa šíri a predáva.

Aj kvety podliehajú móde. Kedy bol zlatý vek gladioly?

Gladiola je z trhového hľadiska na ústupe. V 60. – 70. rokoch sa pestovala na výmerách v tisícoch hektárov, no teraz je to oveľa menej. Je to kvet veľmi prácny na pestovanie. Je jednou z mála cibuľovín, ktorá na jeseň musí ísť zo zeme von, inak by zamrzla. Musí sa vybrať, vysušiť, ošetriť, správne skladovať, na jar znovu vysadiť, ošetriť proti chorobám a škodcom. Komerčnejšie kvety ako tulipány, narcisy a iné vytlačili gladiolu, ale jej krása nás drží pri tomto kvete. Aj najtvrdší chlap zmäkne, keď uvidí tu krásu na výstave.

Ako pomôcť gladiole, aby dlhšie vydržala vo váze?

V prvom rade v správny čas zrezať kvet. Ideálne vtedy, keď má jeden, dva kvety otvorené a ostatné buď vyfarbené, alebo len v puku. Mal by byť v priestoroch, ktoré nie sú veľmi prehrievané. Ideálne sú klimatizované, chladnejšie a tmavšie, pretože napomáhajú tomu, že dlhšie vydrží. Postupne nakvitá, nové sorty majú aj do 30 pukov. Ak prvý kvet začne prejavovať známky vädnutia, esteticky kazí pohľad na kvet. Odstránime ho a o to, čo sa uvoľní, skrátime  stonku. Kvet sa síce skracuje, ale pôsobí stále sviežo. Takto 8 – 10 dní určite vydrží.


 

Sledujete pri hodnotení špeciálne parametre?

Veľmi sa líši laické a odborné hodnotenie. Nikdy sa nám nestalo, že by tieto dve hodnotenia korešpondovali. Odborná porota to berie veľmi technicky – hodnotí  stavbu, dĺžku klasu, uloženie kvetov - aby boli prekryté a aby nebolo vidieť stredovú zelenú byľ, rozostúpenie kvetov – nesmie byť výrazné, počet kvetov, koľko je nakvitnutých, koľko vyfarbených a koľko do nakvitnutia chýba. A tiež farebnosť.

Najobľúbenejšia farba je ktorá?

Sú dva pohľady. Keďže kvety používame aj na komerčné účely, aby sa nám pokryla časť nákladov, a dodávame ich aj do kvetinárstiev – tam sú najžiadanejšie jednofarebné – červená, biela, prípadne žltá. Kvetinárom sa jednofarebné kvety  ľahšie kombinujú v aranžmánoch. Na pohľad sú však veľmi atraktívne takzvané okaté, teda dvoj aj trojfarebné.

Niektoré exponáty majú meno, niektoré číslo. Prečo?

Malokveté gladioly nemôžu súťažiť s veľkokvetými. Číslica udáva veľkosť priemeru kvetu v palcoch 200 – 2 palce, 300 tri palce, 400 štyri palce.  Šľachtiteľ už pri procese šľachtenia musí kategorizovať kvet a zároveň dáva meno kvetu. Tie, čo majú len číselnú kombináciu, to sú novoľšľachtené veci, nikde inde sa nedajú vidieť. Potom už dostanú  meno a trhovo sa pod tým menom predávajú.

Ktoré mená sú populárne?

Tu panuje absolútna invencia – ženské mená sú už všetky obsadené. V prípade novovyšľachtenej gladioly musí šľachtiteľ pozrieť , či už v katalógu kvet s takýmto menom nie je. Slováci a Česi máme spoločný katalóg, je zverejnený na webe. Existuje aj medzinárodný, americký. Ak pestovateľ usúdi, že kvet má perspektívu aj na medzinárodnom trhu, je tendencia dávať anglické názvy.

S akým kvetom sa má rada, keď sa aranžuje?

Väčšinou sú to trávy, rastliny, ktoré neprebijú jej krásu. Je nádherná sama o sebe, nepotrebuje žiadne doplnky.


 

 

Legenda o pôvode gladioly

Gladiola sa nazýva aj mečík. Oba názvy sa viažu k meču. Podľa jednej legendy o vzniku gladioly rímsky veliteľ rozkázal, aby spolu bojovali dvaja zajatí trácki bojovníci. Oni však svoje meče zarazili do zeme a pustili sa do boja holými rukami. Meče potom zapustili korene a zakvitli veľkými kvetmi, ktoré sa stali symbolmi priateľstva, milosrdenstva a vernosti. Rimania preto verili, že amulet z koreňa gladioly (mečíka) zaručuje víťazstvo a chráni vojaka. Pretože meč sa po latinsky povie gladius, získala vďaka charakteristickému tvaru listov rastlina aj svoje vedecké pomenovanie - Gladiolus. Jej domovinou je južná Afrika. Prvé juhoafrické mečíky sa v európskych botanických záhradách objavili na prelome 17. a 18. storočia. U nás prvé odrody ponúkali obchodníci ako veľkú vzácnosť kolem roku 1900.

Autor: - r -

Foto: archív

Najnovšie vydanie
Predplatné
zilinskyvecernik_monitor_prod