Žilinský Večerník

19. apríl 2024 | Jela
| 6°C

Šport

ROZHOVOR - Igor Krško: Amatérske súťaže budú viac o strese a nervoch ako o radosti

Stále veľa otáznikov. Amatérsky futbal by sa mal rozbehnúť čoskoro aj v našom regióne – no v závislosti od viacerých faktorov. To bola kľúčová téma nášho rozhovoru s predsedom Oblastného futbalového zväzu Žilina Igorom Krškom. Pripomíname, že každým dňom sa situácia môže zmeniť a náš rozhovor vznikol v piatok 21. mája.

27.05.2021 | 10:37

Určite sa táto sezóna dohrá v oblasti?

Určite nemôžem povedať nič, lebo všetko závisí od pandemických opatrení. My sme skutočne obvolali zástupcov všetkých 108 družstiev oblasti okrem prípraviek, aby sa vyjadrili, či chcú hrať, alebo nie. U dospelých vyše 60 percent klubov nechce hrať, u dorastu tiež vyše 60 percent. U starších žiakov dokonca 70 percent. Za hranie boli iba zástupcovia v súťaži mladších žiakov Ostali sme pred dilemou, že v prípade štartu krajských súťaží sa tam bude postupovať i vypadávať. Nám hrozí možnosť vypadnutia Bytče k nám do oblasti, čo by v budúcej sezóne spôsobilo pri uzatvorení I. triedy 15 tímov. Druhá vec je Bitarová, ktorá sa dva roky snaží o postup. Veľa klubov z ligy jej praje postup. V tomto prípade by to nedohranie dvoch kôl bolo tiež dosť kontraproduktívne.

Z toho, čo hovoríte, vyplýva, že sa hrať určite pôjde?

Stále je tam „ak“. Musia sa spustiť súťaže 5.ligy Stredoslovenského futbalového zväzu, na ktoré sme naviazaní v prípade postupov či zostupov. Ak by nešli, tak nemá význam niečo siliť.

Ste aj v štruktúrach SsFZ, musíte mať informácie z prvej ruky. Aké sú tam nálady ohľadom dokončenia sezóny?

Názory sú dosť rozporuplné. Som síce v štruktúrach, no tieto rozhodnutia išli mimo výkonný výbor. Mrzí ma, že týmto rozhodnutiam na úrovni SsFZ nepredchádzal dopyt na kluby. Ak v rámci oblasti obvoláme každý klub od mladších žiakov až po prvú triedu, tak prečo to nevie Stredoslovenský futbalový zväz? Mňa to mrzí, lebo nevieme, čo vlastne kluby chcú a čas plynie. To sú veci na dve-tri hodiny. Potom vznikajú iniciatívy klubov, ktoré nechcú jednoducho hrať. Najviac ich mrzí práve tá absencia komunikácie.

Hovoríme o dvoch kolách – netlačí vás čoraz viac a viac nedostatok času?

Začali by sme dohrávkami z jesene 6. júna, potom by sa pokračovalo zvyšnými dvomi kolami počas najbližších víkendov tak, aby sme mali dohranú polovicu súťažného ročníka a aby podľa súťažného poriadku mohli súťaže „uzavrieť“.


 

Oblastný futbalový zväz Žilina by nemal pokutovať prípadné kontumácie zápasov. Je to pravda?

Nikoho nebudeme nútiť za každú cenu a pod hrozbou finančného postihu hrať. Pravidlá uverejníme v úradnej správe, družstvo je vyradené zo súťaže v prípade troch kontumácií. Máme pred sebou len dve kolá a my chceme vedieť stav, keď sa tím z rôzneho dôvodu rozhodne nenastúpiť vopred, aby sme zbytočne nevytvárali náklady súperovi či náklady na rozhodcov. Pre mňa odohraním len polovice súťaže nemôžeme hovoriť o objektívnosti a úplnej regulárnosti súťaží.

Ak budú mať tímy rovnaký počet bodov a pôjde o zostup či postup, tak čo sa dá s tým potom robiť?

Musíme variť z toho, čo nám núkajú opatrenia. Druhé kritérium pre postavenie v tabuľke je vzájomný zápas, už len to vám dá odpoveď, že je niečo zlé a neférové. Naozaj nechceme brániť mužstvám v postupe, berte to ako východisko z núdze. V 5.lige je rozdiel medzi Bytčou a Oščadnicou dva body, ak by nám súťažný poriadok umožnil, že nikto nevypadne, tak potom máte o jeden argument nehrať viac. Ale posledný musí vypadnúť. Žijeme neštandardnú dobu a prijímame neštandardné rozhodnutia.

Je podľa vás dobrý krok, že ste sa rozhodli anulovať mládežnícke súťaže?

Áno. Som aj rodič malých futbalistov a aj ja sám odmietam, aby sme 13-14-ročným deťom dávali každý týždeň špáradlá do nosa. Na celý tento bordel mám svoj názor, bohužiaľ, chýba mi stále logika týchto opatrení. Do školy sa testovať nemusia, no v nedeľu pred futbalom áno? Neviem, či majú kompetentní vôbec záujem o šport na Slovensku.

Neobávate sa, že v novej sezóne bude masívny odliv viacerých tímov?

Najprv skúsme dohrať tento ročník a potom riešme prihlášky do novej súťaže. Aj náš prieskum nám ukázal, že kluby a obce majú stále chuť na futbal a tešia sa už na normálnosť v tejto oblasti. Preto mi to dáva optimizmus. Ale realitu uvidíme až pri prihláškach do súťaží.

V prípade pokračovania pandémie sa dá v budúcnosti uvažovať o vytvorení bublín, kde by na jednom mieste napríklad cez víkend odohralo celé jedno kolo bez problémov?

Nereálna vec. Amatérsky futbal hrajú nadšenci, zamestnanci firiem či otcovia rodín. Zavrite ich na dva dni niekde a k tomu si prirátajte náklady na testovanie, stravovanie, ubytovanie. Kto to bude platiť? Fakt to stojí za to, aby sme mali čiarky, že sme odohrali zápasy v bublinách? My nemôžeme najbližších desať rokov žiť v bubline, ale skôr si z tejto situácie zobrať ponaučenie. Nikdy neviete platnosť nariadení, lebo čakáme, ako sa kto vyspí. Stredu je niečo, piatok čosi iné a prispôsobte tomu dlhodobú súťaž? Nereálne!

Tešíte sa vôbec na kompletné dve kolá, ktoré čakajú Oblastný futbalový zväz Žilina?

Na rovinu – nie! Toto nie je o radosti hráčov, funkcionárov a hlavne divákov. Viac stresu a nervov ako radosti. Toto je futbal na najnižšej úrovni. Hráva sa na otvorených ihriskách, kde bude človek stáť na ceste a pozerať futbal ako pocestný. Napríklad v Žiari nad Hronom stoja ľudia za bránou mimo štadióna a pozerajú zápas akože mimo štadióna. Vonku za plotom ich môže byť aj 50? Nech mi toto niekto kompetentný vysvetlí. Môžete ísť do nákupného centra, no na otvorené priestranstvo ísť nemôžete. Ešte raz – mne chýba logika opatrení a popieraní základných vecí ako pohyb či príroda. My robíme opak, zatvárame ľudí doma do klimatizovaných priestorov, kde sa akože šíriť vírus nebude?

Ste aj podpredsedom komisie rozhodcov na Slovenskom futbalovom zväze. Ste aj hrdým Žilinčanom. S dávkou humoru povedané, bolo potrebné doniesť systém VAR už túto sezónu? Žilina na to tvrdo doplatila.

VAR mal byť zavedený už pred sezónou. Ale, bohužiaľ, zrušením stretnutí sme nemohli vyškoliť rozhodcov podľa VAR protokolu. Preto sa začalo až tohto roku. Tlak na zavedenie VAR-u bol hlavne zo strany samotných ligových klubov. Vždy to bude o posúdení konkrétnych situácií. A vždy budú aj iné názory na tú istú situáciu. Hlavne pri sporných veciach. Treba si uvedomiť, že aj VAR obsluhujú ľudia. Všetci sa s VARom učíme „žiť“. Na tému VARstretnutí mám veľa rozhovorov aj s funkcionármi MŠK Žilina. Musím konštatovať, že veľmi korektných. Áno, pokutový kop doma so Slovanom nebol, pochybili hlavní aj „varoví“ rozhodcovia, ale za pomoci tohto systému v lige Žilina pokutový kop aj kopala. Bohužiaľ, je to kruté vo finále pohára, ale zakázaná hra rukou tam bola. Sám by som bol rád, aby tá ruka nebola, ale VAR je práve na to, aby tieto veci odhalil. Takú smolu, ako mala Žilina tento rok, je fakt na palicu. Môžu byť rôzne špekulácie, ale nemôžeme za všetkým hľadať úmysel. Verím, že nikto z rozhodcov nejde úmyselne poškodiť akýkoľvek klub.

Ako je potom možné, že Slovan kopal v tejto sezóne toľko penált práve proti Žiline?

Či sa niekomu čosi páči, alebo nie, tak dva pokutové kopy boli podľa pravidiel a jeden nebol. Vždy máme v sebe tendenciu hľadať za tým niečo iné. Niekedy sa treba aj hráčov spýtať, prečo napríklad úplne zbytočne faulujú v pozíciách, ktoré im nič neriešia, prečo urobia priestupky, za ktoré musia byť vylúčení. Tým ich nekritizujem, to je futbal, len rozhodnutia rozhodcov sú až následkom týchto konaní. Viem, že je móda hodiť všetko na rozhodcov. Nie sú ideálni, sám mám na charakter niektorých z nich svoj názor, ale v momente, keď robíte analýzu, tak musíte ísť podľa pravidiel a nie podľa pocitov a emocionálneho chcenia.

 

 

Autor: Juraj Vnuk, redaktor

Foto: Ľubomír Rendár

Najnovšie vydanie
Predplatné
zilinskyvecernik_monitor_prod