Žilinský Večerník

20. máj 2024 | Bernard
| 6°C

Rozhovory

ROZHOVOR - Jozef Mičo: Ľudia volajú po slušnosti, my im ju garantujeme

Vo svojom DNA má hrdo a pevne zapustené terchovské korene a odkaz pre budúce generácie, aby spoločnosť nezabúdala na svoje kultúrne dedičstvo. Známy filantrop z nášho regiónu Jozef Mičo (60) nedávno oslávil krásne jubileum a s vervou sa pustil do volebnej kampane, kde sa uchádza o priazeň voličov pod značkou KDH a s volebným číslom 31.

08.09.2023 | 11:43

Prečo ste sa rozhodli prijať ponuku strany KDH byť na ich kandidátke pre voľby 2023?
Som konzervatívec, vyznávam rovnaké hodnoty, ako definuje strana vo svojom programe, a celkové myšlienky strany sú mi blízke. S radosťou som ich ponuku prijal a aktuálne robím všetko, aby sme v blížiacich sa voľbách dosiahli čo najlepší výsledok.

KDH dlhodobo rieši rébus, či sa dostane do parlamentu, podarí sa vám dostať cez potrebných päť percent?

Toto rieši viac strán, nielen my. KDH určite do parlamentu patrí a ľudia na to postupne prichádzajú. Liberalizmus v spoločnosti ukázal, že miestami je až veľmi nebezpečný, a tak pri pohľade do nie ďalekej minulosti by si veľa ľudí prialo, aby KDH bolo v parlamente, lebo v niektorých veciach je dobrou protiváhou. Samozrejme, náš program v oblasti zdravotníctva, rodiny, sociálnej oblasti je taký dobrý, že verím v bezproblémový prienik nad 5 percent.

Ste prakticky každý deň v regióne, čo najviac trápi ľudí pred týmito voľbami?

Politici po voľbách zabúdajú na regióny, často počúvam, že od Trnavy nahor ani nevedia, aké sú ich skutočné problémy. Ľudia sú akoby urazení, lebo sa na nich zabúda. Ak nebudú dobre fungovať regionálne samosprávy, tak nebude dobre fungovať ani celá spoločnosť. Momentálne to tak je. Ďalej cítim obrovské volanie po slušnosti, pretože spoločnosť trápi, ako sa politici urážajú, a majú toho plné zuby. KDH je jednou zo strán, ktorá ponuku slušnosti garantuje.

Aké sú pre vás najväčšie priority, ktoré by ste chceli riešiť v prípade zvolenia do parlamentu?

Dlhodobo pôsobím v cestovnom ruchu, od Boha sme dostali prekrásnu prírodu – okrem mora máme všetko od termálnych prameňov až po svahy. Tento segment koncepčne nikto dávno neriešil, tam by som rád využil svoje 25-ročné skúsenosti, a ako už odznelo v predošlej odpovedi, tiež by som staval na podpore regiónov.


 

Pokiaľ ide o cestovný ruch, vidíte v Terchovej mnoho problémov?

Vďakabohu, že leto vyšlo, i keď nebolo to v tých číslach ako pred kovidom. Avšak veľmi cítime, že ľudia sú vystrašení a dávajú pozor na každé euro, ktoré sa minie z ich rozpočtu. Na dovolenkách sa správajú oveľa úspornejšie, čo je celoslovenský pohľad. Veľa vecí vieme vylepšiť v cestovnom ruchu bez dosahu na štátny rozpočet, zamestnávame takmer 150 tisíc ľudí a naozaj sa tejto oblasti treba vážne venovať.

Verejnosť vás pozná ako človeka z kultúrnej obce, máte nejaké novinky z tejto oblasti?

V prvom rade chcem prízvukovať, že ak národ zabúda na kultúru, vo veľmi krátkom čase ho to dobehne. Som rád, že už cez kovid som robil tri filmy, tento rok sme robili novú slovenskú rozprávku Tri zlaté dukáty a uvidíte ju na Vianoce v televízii. Roztrhlo sa vrece s množstvom reklám, máme to nabité, ale skutočne sa potrebujeme venovať aj kultúre. Bol by som rád, aby sme mali viac človečiny, potom dokázať používať slovo pokora a veľmi by pomohol zdravý sedliacky rozum.

Viete uviesť aj nejaký konkrétny príklad?

Naposledy nám nejaký človek zo životného prostredia s bydliskom v Bratislave, ktorý bol možno na najvyššom kopci na Slavíne, a ide nám hovoriť o prírode či medveďoch. Samozrejme, nechcem nikoho urážať či znevažovať, no dopočul som sa toľko nezmyslov, že až... Nechajme veľa vecí na zdravý sedliacky rozum – tak, ako to robili naši otcovia, a zanechali nám nádhernú prírodu. Zanechajme ju aj my pre naše ďalšie generácie.


 

 

 

KTO JE JOZEF MIČO (60)

Bydlisko – rodák z Terchovej, kde stále žije a podniká

Rodinný stav – ženatý, manželka Eva a tri deti Jana, Zuzana a Jozef.

Aké má typické vlastnosti? – Moje deti desí, keď vyslovím vetu: nie je problém. Potom riešim doslova neriešiteľné veci, no takmer vždy sa to akosi podarí. Musím sa už naučiť toto slovné spojenie používať menej, no neviem to.

Čo na ľuďoch neznáša? – Ohováranie, závisť a momentálne mi najviac prekáža, že málo ľudí má za priateľa pokoru.

Aké má sny? – Človek musí stále snívať; aktuálne chcem, aby sa KDH dostalo do parlamentu.

Autor: Juraj Vnuk, redaktor

Zdroj: PR

Foto: archív J.M.

Najnovšie vydanie
Predplatné
zilinskyvecernik_monitor_prod