Žilinský Večerník

26. apríl 2024 | Jaroslava
| -5°C

Rozhovory

ROZHOVOR - Komička Simona Salátová: Každej žene by prospelo, aby si vedela zo seba spraviť srandu

Jej humor je nákazlivý po celom Slovensku a postupne si získava veľké davy fanúšikov. Počas uplynulého týždňa v rámci osláv MDŽ jedného z nákupných centier Žiliny sa rodáčka z Tepličky nad Váhom Simona Salátová (28) objavila na pódiu, kde nezostala nič dlžná svojej povesti. Popri množstve povinností si našla čas i na zvedavé otázky našej redakcie.

17.03.2023 | 20:43

Na vaše vystúpenie prišlo veľa divákov, najmä ženského pohlavia, čím si vysvetľuje, že tento žáner je v súčasnosti populárny?

V prvom rade som rada, že som doma v Žiline. Konkrétne som doma  v Tepličke nad Váhom, ale tam by ste aj kameňom dohodili. Rovnako poznám aj vaše noviny, pretože keď som bola mladá a nikto ešte poriadne nepoznal môj humor, tak som s vami spolupracovala a vyšiel o mne aj nejaký článok. Za každým úspechom je tvrdá práca po dlhší čas, no špeciálne v tomto segmente sa nám podarilo slovenské publikum naučiť na Stand up – comedy. Nerozbiehame nič nové, na československej scéne bolo veľké množstvo komikov a tých radi ľudia  pozerali v televízii. My sme už nová generácia, možno okrem mňa nás stále nie je dosť vidieť, lebo toto robí 14 výborných chalanov a snáď sa to bude skvele rozvíjať.

Snažíte sa svojím spôsobom života a uvažovania búrať mnohé  mýty. Darí sa vám dostatočne inšpirovať ženy, aby riešili viac podstatnejších vecí pre život?

Najhoršie je, aby neriešili veci, čo ich blokujú. Mnohokrát práve my ženy samy seba blokujeme, pri MDŽ to je ešte viac viditeľné. Dajme si do ďalšieho roka cieľ, aby žena vedela podporiť ženu a samú  seba. Ak je sebavedomá žena, ktorá si verí, že je prínosom pre okolie, tak je potom dobrá na celú spoločnosť. Iba sebavedomí ľudia budú spokojní, šťastní a budú mať dobré vzťahy.


 

Ste komička, no máte aj vy ťažšie dni, keď sa jednoducho chcete zavrieť doma a nikoho nevidieť?

Samozrejme, ja som obyčajná žena. V Bratislave mi napríklad aj dosť ľudí vyčíta, že viem rozprávať ako z dediny. Rada si toto nechávam, lebo my stredoslováci sme výkvet slovnej zásoby. A nie som žiadna nadžena ani blízko nie som k tej hranici, lebo ráno si nakreslím opačne obočie, tiež sa mi zdá, že mám 50 kíl navyše a vtedy sa mi rúca celý život, lebo všetci si žijú lepšie než ja. Toto je časť ženského života, o ktorom hovorím, aby to muži pochopili. My máme v hlave niekoľko paralelných svetov a ide o to, do ktorého z nich sa ráno zobudíme.

Potom si to zlíznu muži, ktorí za všetko zlé môžu?

Všetko zle nerobíte, veľa vecí robíme zle aj my ženy, treba streliť do vlastných radov. Najskôr musím kritizovať seba, aby som mohla naložiť napríklad partnerovi. Teda potom si nevšimne, že som na neho naložila podstatne viac. Je to celkom dobrý trik sa najprv pozrieť na seba, no vo svojom živote som stretla správnych mužov troška neskôr a presvedčila som sa, že nerobíte všetko zle. Poviem však pravdu, do veku 25 rokov som si to myslela bola militantná feministka s jasným presvedčeným, že na tomto svete dobrý muž neexistuje a zmenila som názor.

Akými vlastnosťami sa má vyznačovať dobrý muž?

Pomoc s deťmi či v domácnosti majú byť jasné, no ak sa nedejú, tak sa vráťme o krok späť ku kvetom na základnú bázu. Ja si vážim každého muža, ktorý nemá v hlave  tie stereotypy, aby žena robila všetko a len on má chodiť do práce, do krčmy a nosiť peniaze. Týchto mužov je na Slovensku veľa, ak sa im podarí zlepšiť v zodpovednosti, tak im my ženy budeme niečo vyčítať iba dvakrát do týždňa.

Neriešite žiadne kilá, viete  si robiť žarty zo svojho vzhľadu. Darí sa vám to aplikovať aj na vaše ženské publikum?

Každej žene by prospelo, aby si zo seba vedela spraviť srandu, lebo to je tak mocná zbraň pre ňu samotnú. My potrebujeme pracovať na sebavedomí a ak si každá žena myslí o sebe, že stojí za to, tak ju nemusí trápiť, že si nezapne rifle spred pôrodu. Jasné, ak sa cíti žena zle, treba s tým niečo robiť. Ja mám prenajatý bežecký pás, nikto sme dokonalý, treba skúšať. Toto však nie je dôvod, aby sme zrazu boli zlým človekom a je správne si myslieť o sebe dobré veci, lebo to nás oddeľuje od prílišného vnímania nášho výzoru.


 

Autorovi tohto rozhovoru sa smeje dlhodobo vaša fotografka, že má už málo vlasov, no on si myslí pravý opak. Takto nejak to má vyzerať v bežnej realite, síce z opačnej strany?

Toto ste vy chlapi... Ráno vstanete, pozriete sa do zrkadla a poviete si, akí ste dobrí a že môžete mať hocakú ženu. My však máme od rána v hlave alternatívnu svokru, tá s nami žije a hneď nám povie, že čo je na nás zle. Sebavedomie by sme mali od vás učiť.

Snažíte sa svoje publikum niečo svojim humorom naučiť, vzdelávať, aby boli lepšími pre spoločnosť?

Smiech je najlepšia lekcia, lebo tiež by som rada hnevala na ľudí, ktorí majú iný názor než ja až niekedy nepochopiteľný. Potom poviem vtip a smejú sa všetci, aj tí, s ktorými by som si inak normálne nepodala ruku. Toto je obrovská lekcia, že humor je tak niečo spájajúceho a určitým impulzom. Ak sa vieme spolu smiať, tak sa musíme spolu vedieť dohodnúť a v sebe nájsť ľudskosť. Potrebujeme sa vrátiť ku koreňom, stále mať na pamäti fakt, že sme ľudia.

Čo by ste odkázali Žilinčanov i ľuďom zo žilinského regiónu do bežného života?

Žilinu budem navždy nosiť vo svojom srdci, je to krásna mesto a jeho obyvatelia sú múdri a srdeční ľudia. Do budúcnosti verím, že sa práve na múdrosť a srdečnosť zamerajú. Tieto vlastnosti treba v sebe neustále posilňovať.

 


 

Autor: Juraj Vnuk, redaktor

Foto: Target agency

Najnovšie vydanie
Predplatné
zilinskyvecernik_monitor_prod