Žilinský Večerník

20. apríl 2024 | Marcel
| 4°C

Z regiónu

ROZHOVOR - Ladislav Korček: Dobré ponechajme, zlé opravme

Drotárska obec Veľké Rovné má po šestnástich rokoch nového starostu. Stal sa ním Ladislav Korček (40). Nie je typ človeka, ktorý za sebou páli mosty. Má chuť načúvať svojich predchodcov a váži si to, čo pre obec urobili. Aj preto sa s nimi plánuje raz ročne stretávať na spoločnom obede. Popri tom však hodlá napĺňať svoje vízie o dynamickej a modernej obci.

24.01.2023 | 15:10

Prekvapila vás dôvera občanov, ktorú ste dostali vo voľbách?

Nikto vopred nevie, ako napokon voľby dopadnú, každopádne som z podpory občanov  príjemne prekvapený. Ich podpora bola oveľa väčšia, ako som predpokladal, čo ma o to viac zaväzuje. Dôvera ľudí a spätná väzba je v tejto práci nesmierne dôležitá. Je to pre mňa veľké ocenenie a česť. Budem sa snažiť túto dôveru nesklamať.

Čo podľa vás ľudí presvedčilo?

Som človek konsenzu a nerobil som negatívnu kampaň, zameral som sa na svoj program. Predošlý starosta tu pôsobil 16 rokov a pre Veľké Rovné urobil veľa. Niekedy proste v spoločnosti vznikne nálada na zmenu. A to sa zrejme udialo aj u nás. Mojím hlavným cieľom je pozerať dopredu, zdynamizovať a oživiť obec.

Chcete zaviesť nejaké novinky, niečo zrušiť respektíve zachovať?

Držím sa zásady, dobré ponechajme, zlé opravme. Je tu veľa vecí, ktoré naozaj fungujú dobre, napríklad systém odpadového hospodárstva, máme vysokú mieru vytriedenia, vybudovali sa parkoviská na sídlisku, čo je veľké plus, pretože počet áut v rodinách rastie,  nové zdravotné stredisko, nadstavba školy. A za to patrí vďaka bývalému vedeniu obce. Vždy je však čo zlepšovať. My musíme doriešiť námestie, chýbajúce chodníky. Tie sú pre mňa prioritou, pretože do obce sa  z autobusovej zastávky vchádza po hlavnej ceste. Všetko však bude závisieť od finančnej situácie obce.


 

Bol pripravený projekt na rekonštrukciu námestia. Budete v ňom pokračovať?

Určite áno, ale rád by som ho pozmenil. Dlhé roky sa na ňom konali hodové slávnosti a všetky kultúrne a spoločenské podujatia. Pri schválenom projekte by to ale nebolo možné. Chceme mu dať novú podobu s peknou dlažbou, zeleňou i parkovacími miestami. S parkovaním je čoraz väčší problém, počet áut narastá a preto chceme aj toto námestie zrealizovať tak, aby vytvorilo čo najviac parkovacích miest.

A ďalšie projekty?

Je toho veľa, všetko však bude závisieť od finančných možností. Napríklad na sídlisku je potrebné esteticky upraviť stojiská pre smetné nádoby na triedenie, v hornej časti Ivor by sme radi urobili parkovisko pri kultúrnom dome, máme  v pláne nové autobusové zastávky v celej obci, aby boli jednotné, pretože niektoré chýbajú, iné už majú svoje roky. Vo viacerých častiach obce je nevyhovujúce odvodnenie, je potrebná aj rekonštrukcia miestnych komunikácií, vybudovanie chodníkov. Samostatnou kapitolou je osvetlenie, kde musíme vzhľadom na ceny energií pristúpiť k výmene svietidiel za moderné a úspornejšie. Plánov je dosť, ako som už spomínal, musíme ísť postupne, podľa možností rozpočtu.  Samozrejme,  musím spomenúť aj menšie práce v jednotlivých častiach obce, ktoré sú v každej lokalite rozdielnej povahy. Chcem, aby sa  podporovali kultúrne a športové podujatia. Hodláme zvýšiť príspevok pre prvákov z 50 na 100 eur, pre novorodencov zo 100 na 200 eur. Nie je to však rozdávanie, všetko máme prepočítané v súlade s rozpočtom a berieme to ako investíciu do budúcnosti.

Pre seniorov pripravujete nejakú novú službu?

Novinkou bude príspevok pre občanov pri okrúhlom jubileu 70, 80, 90 a 100 rokov vo výške 100 euro, budeme pokračovať v organizovaní spoločenských posedení pre seniorov, ale najmä hodláme zaviesť novú službu pre občanov – dovoz obecným vozidlom k lekárovi do zdravotného strediska, ktoré tu máme. Obyvatelia žijúci v časti Žernov, Bieščare, Ivor, Madzín, Ráztoky, Dolinky, Cibuľkovo, Soľné sú  znevýhodnení, pretože musia chodiť autobusom. Mnohí sú imobilní a je to pre nich problém. Nahlásia si na obecnom úrade termíny, my ich tam dopravíme aj privezieme naspäť domov. Pre mňa sú dôchodcovia ľudia, ktorí budovali našu obec v minulosti a zaslúžia si našu úctu.

Veľké Rovné žije čulým spoločenským ruchom, na tom sa zrejme nič nezmení...

Jeho gro tvoria hodové slávnosti na Michala. Plánujem do takýchto podujatí zapojiť viac obecných organizácií, futbalový klub, folklórny súbor Rovňan, dobrovoľný hasičský zbor, poľovnícke združenie Kýčera, aby podobných akcií bolo viac. Sám som pri futbalovom klube organizoval majstrovstvá obce  vo varení  guľášu, rozlúčku s letom, futbalový turnaj. Počas korony bol spoločenský a kultúrny život v útlme, no verím, že sa opäť rozbehne. Chcem, aby k nám prišli vystupovať hudobné skupiny, aby sa u nás natáčali zábavné a pesničkové programy pre hudobnú televíziu. Teraz chceme 18. februára robiť fašiangový deň so zabíjačkou, detským karnevalom a sprievodom po dedine. V súčasnosti je veľmi populárny beh, preto by som aj u nás rád zorganizoval tento typ športu. Takéto veci budem vždy podporovať a spoluorganizovať, to ma veľmi baví. Okrem investícií a budovania za peniaze, sú totiž aj veci, ktoré si za peniaze nekúpite. Napríklad to, že sa ľudia stretnú, zabavia a niekedy aj pomôžu iným. My sme s futbalovým klubom a folklórnym súborom Rovňan organizovali počas adventu charitatívny punč. Prišlo obrovské množstvo ľudí a vyzbierali sme 7 400 eur, ktoré sme venovali jednej pani a dievčatku. Videl som obrovskú spolupatričnosť ľudí a z toho som mal nesmiernu radosť.


 

Obec je známa drotárskou tradíciou. Je múzeum, ktoré ju mapuje otvorené?

Múzeum je obecné, no počas pandémie bolo zatvorené, takže sa trošku spamätáva. Najviac je navštevované v lete. Určite aj to budeme to viac propagovať. Na obecnom úrade je k dispozícii pracovníčka, ktorá na vyžiadanie múzeum otvorí. Pripravujeme tiež publikáciu, v ktorej sú zmapované všetky kaplnky v katastri.  Kniha je pred dokončením, v priebehu polroka bude vytlačená. Je dôležité obec budovať, ale i zachovávať kultúrne dedičstvo, čo nám zanechali predkovia.

Aké sú vaše najbližšie aktivity?

Projektov a vízií je veľa, no plán obnovy je na Slovensku nastavený skôr na mestá alebo na susediace obce s počtom obyvateľov nad  20-tisíc, hovorím o súčasných výzvach. Prídu však aj nové, do ktorých sa budeme môcť zapojiť  a veľa bude záležať  od úspešnosti v týchto projektoch. Určite pôjdeme do všetkých výziev, ktoré budú, ale úspešnosť nevie vopred garantovať nikto. Nemálo vecí z tých, ktoré som spomínal, si vieme pri zodpovednom hospodárení urobiť aj z obecného rozpočtu. Aktuálne prioritne riešim chodník, ktorý je z hľadiska bezpečnosti nevyhnutný a extrémne dôležitý. Ľudia od autobusu, aj veľa detí do školy chodí pešo po hlavnej ceste. Ďalším problémom je rýchla jazda vodičov, preto si aj na bezpečnú jazdu vodičov budeme musieť posvietiť. Dôležité budú aj drobné práce v jednotlivých častiach obce, ktoré sú pre občanov dôležité a výrazne uľahčia bežný život ich obyvateľov.

 

KTO JE LADISLAV KORČEK?

Rodinný stav: slobodný.

Pochádza z: mama je z Veľkého Rovného, otec bol z Kysúc, od roku 1987 žijem vo Veľkom Rovnom (od mojich 5 rokov).

Najlepší relax: pri futbale, som tréner A mužstva a predseda klubu. Tam si najlepšie vyčistím hlavu.

Obľúbené jedlo: tých je dosť, ale nikdy neodolám černohorskému rezňu.

Cestovateľský sen: Nemám, obmedzuje ma v tom rešpekt z lietania. (smiech)

Čo vám vždy urobí dobrú náladu: spokojnosť ľudí okolo mňa. Napríklad ich radosť na spoločenských podujatiach, keď sa zhovárajú, tešia zo stretnutí.

Najlepšia ľudská vlastnosť: dobroprajnosť a vôľa nezištne pomáhať.

Najhoršia ľudská vlastnosť: závisť a ohováranie.

 

 

Foto: archív

Najnovšie vydanie
Predplatné
zilinskyvecernik_monitor_prod