Žilinský Večerník

29. marec 2024 | Miroslav
| 2°C

Rozhovory

ROZHOVOR - Marek Matuška: Dobrý príbeh má výborný začiatok a koniec, pokiaľ možno čo najbližšie pri sebe

Raz mesačne sa stretávajú nadšenci tvorivého a kreatívneho písania v Krajskom kultúrnom stredisku v Žiline v Makovického dome. Zloženie účastníkov je naozaj pestré. Od úplných začiatočníkov až po pisateľov, ktorí už svoje diela niekde zverejnili alebo sa práve zverejniť chystajú. Veková hranica totiž nie je limitovaná. O literárnej tvorbe a tvorivom písaní sme sa porozprávali s Marekom Matuškom (41), lektorom tvorivých dielní.

16.03.2023 | 09:40

Ste rodený Žilinčan?

Nie, pochádzam zo Zvolena, študoval som na vysokej škole v Košiciach a momentálne pôsobím v Žiline ako učiteľ na gymnáziu,  amatérsky autor a lektor tvorivého písania.

Kedy ste začali po tvoriť?

Už v detstve som mal prvé pokusy,  inšpiroval som sa riekankami a písal svoje prvé básničky. Dokonca som to skúšal aj v cudzích jazykoch, po nemecky a po anglicky.

Túžili ste sa už v detstve stať sa spisovateľom?

Moja túžba v detstve bola stať sa rušňovodičom. To sa mi síce nesplnilo, ale v podstate celý život som sa zaujímal o železnice, vlaky a všetko s nimi spojené. Zaujímavosťou je, že som po ukončení štúdií v Košiciach  jazdil brigádnicky na električke. Keď som sa dostal k písaniu, železničiarske témy sa začali predierať aj do obsahu mojej tvorby. Na vysokej škole som napísal niečo ako čitateľskú fikciu, také voľné pokračovanie Harryho Pottera. Ohlas na to bol dobrý, ale nebolo to úplne vlastné dielo, tak som v tejto ceste nepokračoval.

Napísali ste aj nejaké rozsiahlejšie dielo?

Jeden z mojich románov sa volá Výhybka. Je z prostredia, ktoré dôverne poznám, čiže zo zvolenského depa. No nedokončil  som ho z dôvodu vnútorných pochybností, či nie je pre mňa príliš veľkým sústom. Zároveň  som si nebol istý,  aký bude mať čitateľský ohlas. Preto som železničiarske témy zakomponoval do menších diel. Napísal som dve električkárske poviedky, jednu železničnú a jednu báseň na tú tému.


 

Ako sa zmenil váš život po príchode do Žiliny?

Poézii som sa venoval len v posledných rokoch, samotnému písaniu, hlavne prózy, som sa začal venovať po príchode do Žiliny. Tu som sa trochu rozhliadol aj kultúrne. Začal som chodiť viac do divadla, zisťoval som, aké sú možnosti a objavil som aj literárny klub Silans.  Zo začiatku  som v ňom bol iba členom, neskôr som sa stal vedúcim.

Odkiaľ čerpáte nápady?

Mávam obdobia, kedy je moja studnica nápadov  skoro bezodná. Niektoré nie sú také dobré a potrebujú zaniknúť, iné zase, naopak vykvasiť. Možno je to jeden z dôvodov, prečo tie tvorivé dielne vznikli. Treba byť otvorený a pracovať so všetkým, čo do hlavy prichádza. Myslím aj, že sa hovorí, že spisovateľ musí byť  dobrý pozorovateľ.

Preferujete nejaký špecifický spôsob písania?

Nerád by som si bral vzor z minulých čias, kedy diela vyzerali inak a ľudia mali viac času na čítanie. Teraz je už takýto  spôsob písania zastaralý, diela sú kratšie, údernejšie, bez dlhých opisov. Poéziu, ktorá je plná básnických obrazov, píšem formou voľného verša.

Čo by ste odkázali ľuďom, ktorí sa zaujímajú o tvorivé písanie?

Ako by povedal klasik, dobrý príbeh má výborný začiatok a výborný koniec, pokiaľ možno čo najbližšie pri sebe.

 

 

Vizitka o Marekovi Matuškovi

Pochádza zo: Zvolena

Žije v: Žiline

Vzdelanie: vysokoškolské

Záľuby: fyzika, chémia, šach, didaktika, písanie, meteorológia, psychológia, hudba, filmy

Pravidelne sa zúčastňuje: literárnych podujatí Žilinský literárny festival, Beskydská lavečka, Martinská poetická jeseň a iných workshopov a súťaží.


 

 

 

Z histórie tvorivých dielní

Projekt literárnych dielní Tvorivé písanie pod vedením Mareka Matušku  vznikol už v roku 2019. Cieľom bolo združovať amatérskych spisovateľov alebo ľudí, ktorí majú potrebu dávať svoje myšlienky na papier a chcú počuť na svoju tvorbu spätnú väzbu. Samotné dielne sa nekonali zo začiatku pravidelne. No od roku 2020 sa uskutočňujú raz mesačne s letnou prestávkou v júli a auguste. Organizujú sa v rámci vzdelávacích aktivít Krajského kultúrneho strediska v Žiline a sú financované Fondom na podporu umenia. Okrem týchto stretnutí sa konajú aj víkendové stretnutia, naposledy v októbri roku 2022 v Zázrivej. Jeho výsledkom bol okrem nezabudnuteľných kreatívnych zážitkov aj kalendár a zborník s literárnymi prácami účastníkov dielní. Stretnutia sa konajú v nenútenej a veselej atmosfére pri voňavej kávičke alebo čaji.  Lektor má na každé stretnutie pripravenú novú tému, ktorú vysvetlí a vzápätí ju účastníci použijú v svojej práci priamo na stretnutí. Tieto tvorivé dielne sa konajú hybridne, čiže zároveň aj online cez Zoom.

 

Malá ochutnávka z jednotlivých rubrík:

Trochu teórie – lektor odprezentuje teóriu, ktorú účastníci následne použijú v samotnom cvičení

Tvorivé cvičenie – každý sa pokúsi niečo napísať podľa predstavenej teórie v rámci svojich schopností

Píšeme na tému – opäť sa píše, ale tentokrát na zadanú tému

Hudobné zamyslenie – alebo inak povedané hudobná vložka, kde všetci navzájom rozoberajú jednotlivé texty z piesní.  Keďže výber piesní je niekedy aj z dôb minulých, o nostalgiu nie je núdza.

Katovňa – dobrovoľná prezentácia svojej domácej tvorby vydaná na milosť a nemilosť  ostatným prítomným.

Foto: archív M.M.

Najnovšie vydanie
Predplatné
zilinskyvecernik_monitor_prod