Žilinský Večerník

27. júl 2024 | Božena
| 12°C

Rozhovory

ROZHOVOR - Peter Fiabáne po atentáte na premiéra Fica: Cestou je slušnosť a vzájomná úcta

Atentát na premiéra Slovenska otriasol celou krajinou. Ako sa na tento čierny deň pozerá súčasný primátor mesta Žilina Peter Fiabáne (60), prezradil nám v tomto exkluzívnom rozhovore pre Žilinský večerník.

24.05.2024 | 09:42

Kde vás zastihla správa o atentáte a aké boli vaše prvotné pocity?

O udalosti som sa dozvedel počas pracovných stretnutí. Rovnako ako všetkých ostatných, aj mňa táto správa šokovala. Po prvotnom šoku som si však začal uvedomovať, aké je veľmi dôležité v tejto situácii zachovať pokoj a snažiť sa spoločnosť upokojiť. Zároveň aj touto cestou želám predsedovi vlády Slovenskej republiky skoré zotavenie.

Nemáte žiadny strach sám o seba? Predsa ste verejný činiteľ v krajskom meste...

Neistota a strach v nás môžu vyvolávať temnejšiu stránku. Považujem sa za typ politika, ktorý sa nebojí postaviť medzi ľudí aj v nepríjemných situáciách. V tomto týždni sme mali stretnutie s občanmi ohľadom parkovacej politiky na Hájiku. Na mestskom úrade máme hliadku, no vzniknutá situácia nemôže byť dôvodom na strach, práve naopak. Teraz je čas začať pracovať na upokojení emócií v spoločnosti.

Neplánujete spoločné vyhlásenie všetkých poslancov v Žiline, aby ste spoločnosti vyslali jasný signál jednoty?

Nad spoločným vyhlásením neuvažujem. To, ako sa správame a konáme, vyjadruje dostatočne náš postoj. Zastávam názor, že spoločne môžeme fungovať aj vtedy, ak sa nezhodujeme v názoroch.


 

Čo môžete urobiť viac z vašej pozície, aby ste tvorili lepšiu Žilinu z pohľadu medziľudských vzťahov?

Pred šiestimi rokmi, keď som nastupoval do funkcie primátora, jednými z mojich základných princípov výkonu tejto funkcie boli spolupráca, rešpekt iných názorov a ochota hľadať riešenia. Rovnako to vidím dnes a aj v budúcnosti. Snažím sa, aby takéto zásady boli aj v komunikácii medzi mnou a poslancami, aj medzi nimi navzájom. Rovnako to očakávam aj od zamestnancov mestského úradu smerom k občanom. Verím, že slušnosť a vzájomná úcta sú cestou, ako hľadať riešenia kultivovane, vecne a ľudsky aj v ťažkých momentoch. Opačné konanie neprospieva nikomu a, žiaľ, ako sme sa presvedčili, môže vyústiť až do nečakaných tragických udalostí.

Môžete uistiť občanov, že Žilina je naďalej bezpečným miestom na život?

Doba sa veľmi zmenila, cítiť napätie a strach. Túto situáciu je potrebné riešiť najmä komunikáciou, avšak nielen v politike, ale i v rámci rodín, aby sme sa naučili sústrediť viac na veci, ktoré nás spájajú.

Zrejme si treba vážiť skutočné hodnoty, súhlasíte?

Poviem jeden príklad. Už od vypuknutia konfliktu na Ukrajine sme hľadali spôsob, ako pomôcť ľuďom z nášho partnerského mesta Dnipro. V prvej fáze sme pomáhali materiálne, no v rámci našich možností sme chceli pomôcť aj inak. Výsledkom je desaťdňový pobyt ukrajinských detí (od 15. do 25. mája) s ich mamami, ktorý bol zrealizovaný v spolupráci s nadáciou Človek v ohrození. Osobné stretnutie s týmito deťmi mi ukázalo, aké malicherné problémy riešime a čo je skutočne dôležité. Som veľmi vďačný všetkým, ktorí priložili ruku k organizácii stretnutia.


 

 

ŽUPANKA VNÍMA RASTÚCE NAPÄTIE 

Pre našu redakciu sa k posledným udalostiam po atentáte na premiéra Róberta Fica vyjadrila predsedníčka Žilinského samosprávneho kraja Erika Jurinová. „Ľudí prerástla zloba, na sociálnych sieťach som aj ja terčom nenávistných útokov a cítim, že napätie rastie. Naša hlboko rozdelená slovenská spoločnosť potrebuje zmierenie. Nebezpečenstvo nám hrozí všetkým, preto nie je čas vzájomne sa obviňovať, kto začal, je čas spoločne hľadať východisko. A lepšiu budúcnosť môžeme nájsť, iba ak sa začneme navzájom počúvať v spoločnej diskusii, nie v nenávistných útokoch na oponentov.“


 

 

Autor: Juraj Vnuk, redaktor

Foto: archív

Najnovšie vydanie
Predplatné
zilinskyvecernik_monitor_prod