Žilinský Večerník

16. apríl 2024 | Dana, Danica
| 5°C

Rozhovory

ROZHOVOR - Rastislav Beháň: Začnite behať a zmeníte svoj život

Možno patríte k tým, ktorým neobľúbená tisícpäťstovka, beh z hodín telesnej výchovy, naháňala strach a dodnes majú pocit, že by sotva zvládli zabehnúť viac než kilometer. Naopak, je ale veľká skupina ľudí, ktorí pochopili, že tento šport im môže výrazne zmeniť život a priniesť doň viacero benefitov. O behu, ktorý je stále populárnejší, sme sa porozprávali s Rastislavom Beháňom (33), aktívnym a nadšeným členom novovzniknutého združenia Obstacle course racing Žilina.

11.03.2023 | 10:00

Už  vaše priezvisko evokuje názov športu, ktorý je vám blízky. Športovali ste v detstve? Kedy ste začali s behom?

Áno, je to náhoda, ale je to naozaj tak, že moje priezvisko naznačuje, čo mám rád. Ako dieťa som bol veľmi aktívny a to mi zostalo doteraz. Vyskúšal som veľa športov, hlavným bol futbal a futsal, ale hrával som aj hokejbal a florbal. Popri športe som sa venoval aj turistike. Samotnému behaniu sa venujem asi tretí rok.

Čo vás k nemu priviedlo?

Podnetom bolo asi definitívne ukončenie futbalovej kariéry. Vtedy nastal u mňa zlom a rozhodol som sa, že sa začnem venovať len behaniu. A najviac ma oslovil prekážkový beh, inak povedané beh so zdolávaním rôznych prekážok. Takýto beh je veľmi zaujímavý svojou rozmanitosťou, stereotyp pri ňom rozhodne nehrozí.

Založili ste spolu s ostatnými OZ Obstacle Course Racing Žilina. Aký bol hlavný dôvod na jeho vytvorenie?

Chceli sme do mesta Žilina a jeho okolia priniesť niečo nové, čo tu momentálne chýba. Samozrejme si popri tom chceme užívať šport a pohyb aj my, a preto všetci v našom združení naplno pracujeme  a dúfame, že si úspešnosťou projektu splníme svoj cieľ.

Venujete sa popri prekážkovému behu aj behu klasickému?

Naše tréningy pozostávajú aj z klasického behu, aj z tréningu zameraného na zlepšenie úchopu a celkovej fyzickej sily, ktorá je potrebná pri zdolávaní prekážok.

Spomeňte si na vaše najväčšie úspechy, respektíve, ktoré si najviac ceníte vy?

Pre mňa je úspech už len absolvovanie samotného preteku cez prekážky bez zranenia. Najviac úspechov som zažil vo futbale a futsale. Myslím, že v združení máme skúsenejších a úspešnejších bežcov, ako som ja, ale stále na sebe pracujem. Asi najťažší pretek, ktorý som absolvoval a ktorý je zároveň aj mojím najväčším úspechom, je Hlbocký Boyard v Hlbokom, v roku 2022. Trať mala 16 km, boli na nej úseky s ťažkými prekážkami, terén bol kopcovitý. Situáciu komplikovala aj horúčava a nedostatok vody na občerstvovacích stanovištiach. Bola to riadna drina a psychická záťaž. Každý, kto dobehol, bol nesmierne vďačný za absolvovanie bez zranenia.


 

Aký je momentálny počet športovcov u vás v klube?

Momentálny stav u nás je 20 statočných. Pomaličky však prichádzajú noví, keďže fungujeme ešte len zhruba mesiac.

Chystáte niečo aj pre deti? Od koľkých rokov a akou formou?

Áno, je to jeden z cieľov nášho združenia, zapojiť do tejto disciplíny aj deti. Predsa len, deti neznášajú nudu a pri behu cez prekážky im nuda naozaj nehrozí. Popri sparťanských súťažiach pre dospelých sa organizujú aj detské. Preto by sme odporučili prípravu od  6 - 7 rokov, aby sa pomaličky pripravovali na záťaž a na jednotlivé prekážky, ktoré tento šport obnáša. Deti majú radi súťaživosť, variabilitu, hravosť a toto všetko ich na tréningu či súťaži čaká. Naše tréningy sú založené na viacerých disciplínach. Ich základom je kráľovná športu – atletika a k nej sa pridružujú gymnastické cviky, posilňovanie a strečing.

So športom je potrebné začať od útleho detstva. Je to aj váš názor?

V dnešnej dobe je veľmi potrebné budovať v deťoch vzťah k športu. Šport je pre nich obrovská devíza aj do budúcnosti. Športom u nich eliminujeme sklon k sedavému spôsobu života a k závislostiam na elektronických médiách a sociálnych sieťach. Športujúce deti si vedia lepšie rozvrhnúť svoj čas na všetky denné činnosti. Počnúc školou až po tréning a záujmové aktivity. Pobyt na čerstvom vzduchu, posilňovanie kostrového svalstva, okysličenie mozgu a s tým spojené budovanie imunity sú takisto obrovským plusom. Zásady fair play a tímového ducha je potrebné vštepovať deťom čo najskôr.

Ako často do týždňa trénujete a kde vás môžeme stretnúť?

V združení máme rozdelené tréningy na bežecké a silové. Je to aj individuálne, ale väčšinou  máme bežecké dvakrát do týždňa a silový raz. Nasleduje regeneračný tréning a tým je otužovanie. Silové tréningy máme väčšinou v CrossGyme a vonkajšie tréningy máme na Vodnom diele a na tartanovom ovále pri LA SKALE. Medzi moje obľúbené patria behy v prírode, konkrétne v Malej a Veľkej Fatre.

Na dosahovanie kvalitných výkonov je potrebná dostatočná regenerácia. Akým spôsobom regenerujete svoje sily, okrem už spomínaného otužovania?

Naše tréningy sú dosť intenzívne a fyzicky náročné, preto je regenerácia nevyhnutná. Aj keď nie je vždy dostatok času na rôzne procedúry, na uvoľňovací strečing musí byť čas vždy. A samozrejme, je potrebné dopriať si kvalitný a dostatočný spánok, vhodnú stravu a primeraný pitný režim.

Ako sa cítite tesne po tréningu? Aký má beh vplyv na vašu psychiku?

Po každom tréningu cítim zadosťučinenie, že som pre svoje telo a zdravie urobil niečo navyše. Pre mňa je trávenie času s partiou z OCR úplná psychohygiena a určitá forma relaxu. Pri behu, ako sa povie, vypnem hlavu a sústredím sa na úplne iné veci, ako na tie každodenné osobné a pracovné starosti. Keď to mám teda zhrnúť, tieto blahodarne účinky na psychiku sa nedajú ničím iným nahradiť.


 

Trénujete aj začiatočníkov? Ako má postupovať človek, ktorý by mal záujem s vami trénovať?

Samozrejme, na začiatočníkoch je pokrok veľmi vidieť a je úžasné sledovať, ako sa pri správnom tréningovom systéme začiatočník mení na výborného športovca. Vekový limit na začatie s behom neexistuje, v tom je to čaro. Môžete začať kedykoľvek a behať kdekoľvek, nestojí vás to nič. Ak by chcel niekto s nami trénovať, stačí sa s nami skontaktovať telefonicky alebo mailom. Dohodneme si prvý ukážkový tréning, povieme si základné informácie o zdravotnom stave a kondícii daného záujemcu. Čo  však  ale nesmie chýbať, je chuť do športovania. Tá je základnou podmienkou. Máme trénerov a dlhoročných bežcov, ktorí nemajú problém hocikomu s hocičím poradiť. Celá skupina ťaháme za jeden povraz a snažíme sa každého nového člena podporiť a pomôcť v napredovaní. OCR Žilina je o skupine, nie o jednotlivcoch.

Dokážete pomôcť aj ľuďom bez akýchkoľvek skúseností s behom, s nadváhou, či problémami s kĺbmi?

V takýchto prípadoch by som odporúčal najskôr skonzultovať svoj zdravotný stav s lekárom a potom, samozrejme, majú dvere u nás otvorené. Na začiatok by sme skúsili znížiť nadváhu pravidelnou aktivitou pod našim dohľadom a pomohli by sme aj s výberom vhodnej stravy a pitného režimu.

Čo by ste poradili ľuďom – začiatočníkom, ktorí sa z rôznych dôvodov rozhodli behávať sami, bez pomoci trénera?

Ako prvé by som poradil nepreceňovať svoje fyzické sily hneď na začiatku. Dobré je kombinovať beh s chôdzou a postupne pridávať, ako mu to telo dovolí. Je to najlepšia možnosť, striedanie tempa a záťaže, kým sa organizmus ako tak adaptuje. Je to šetrnejšie k netrénovanému srdiečku a pľúcam. Behať tak maximálne 3 – 4-krát do týždňa. Na trhu je dostatok literatúry o behu, avšak odporúčal by som aspoň jednu konzultáciu pre začiatok.

Aj keď sa beh považuje za finančne nenáročný šport, jedna výnimka tam je. Kvalitná bežecká obuv. Akú obuv si má bežec zvoliť?

Obuv je veľmi dôležitá. Odporučil by som bežecké tenisky, určite nie vychádzkové botasky.  Klasické sú na asfalt alebo ihriská a do terénu je lepšia trailová obuv. Správnou obuvou sa eliminujú nárazy na kĺby a celkový aparát chrbtice. Začiatočníci môžu pomalým behom behať aj na asfalte, aj na prírodnom teréne. Na dlhšie trasy by som zvolil skôr mäkší terén.


 

Čo by ste na záver odkázali našim čitateľom, máte nejaké motto?

Čitateľom by som odkázal, že ak ich naše združenie zaujalo a chceli by byť súčasťou niečoho nového, dvere sú u nás otvorené pre každého. Ak niekto chce tráviť čas športom, pohybom a nevie ako na to, my z OCR Žilina mu pomôžeme.

 

 

KTO JE RASTISLAV BEHÁŇ?

Pochádza a žije v : Strečne

Vzdelanie: vysokoškolské II. stupeň

Rodina: slobodný, 1 dieťa

Najlepší relax: zdolávanie kopcov, vychutnávanie si ticha a pohľadov na okolie

Najkrajší kút na Slovensku: jednoznačne západné Tatry

Cestovateľský sen: zdolať najvyšší vrch Ameriky Aconcaqua

Záľuby: šport a pohyb celkovo – beh, turistika, bicykel, posilňovňa, futbal

Najobľúbenejšie jedlo: lasagne

Vysnívané preteky: SPARTAN ULTRA 50km

Motto: Prekážkam sa nemožno vyhnúť, prekážky treba prekonať.

 

BEH A JEHO BENEFITY

stabilizácia krvného tlaku a výkonnejšie srdce

znižovanie frekvencie tepu

zlepšenie pohybovej koordinácie

zvýšenie kapacity pľúc

zlepšenie obranyschopnosti organizmu proti infekčným chorobám

optimálne spaľovanie tuku

lepšie držanie tela

spevnenie svalstva

znižovanie psychického napätia a úzkosti

zlepšenie sebavedomia a predstáv o vlastnej osobe

zníženie tzv. biologického veku človeka

časová a finančná nenáročnosť

 

 

FORMY BEHU A KONDIČNÁ CHODZA

Kondičná chôdza

Alternatíva pre tých, ktorí si nemôžu dovoliť beh zo zdravotných alebo akýchkoľvek iných dôvodov. Špecifikom je jej vyššia intenzita oproti bežnej chôdzi. Je daná väčším pohybovým rozsahom a rýchlejším tempom.

Severská chôdza alebo nordic walking

Severská chôdza je vlastne kondičná chôdza so špeciálnymi, na to určenými palicami. Tie však neslúžia na podopieranie, ako si mnohí ľudia mylne myslia, ale na zapojenie ďalších svalových skupín, podobne ako pri behu na lyžiach.

Jogging

Jogging je synonymom pre potešenie z pohybu, bez potreby hnania sa za výsledkami a rekordami. Je to vlastne striedanie pomalého behu a chôdze. Prívržencami joggingu sú začiatočníci, ľudia s nadváhou alebo  tí, pre ktorých je to niečo ako životný štýl. Priekopníkom joggingu je novozélandský atletický tréner Arthur Lydiard, vďaka ktorému sa  tento športový štýl dostal do povedomia ľudí v šesťdesiatych rokoch minulého storočia.

Kondičný beh

Hlavným cieľom kondičného behu je zvyšovanie kondície. Kondičný beh sa dá nazvať aj ako vyšší level joggingu. Stále je tam prítomná radosť z pohybu, ale už pribudla väčšia pravidelnosť a systematickosť vo zvyšovaní rýchlostí a dĺžky prebehnutých úsekov. Kondiční bežci sa zúčastňujú aj na bežeckých pretekoch, napríklad na polmaratóne.

Výkonnostný beh

Táto forma behu je už naozaj behom športovým v pravom slova zmysle. Bežci tejto kategórie sa zúčastňujú na bežeckých závodoch a ich cieľom je čo najlepšie sa umiestniť.  Tomu zodpovedá celoročná príprava a tvrdý tréning.

Vrcholový beh

Najvyššia priečka bežeckého rebríka. Vrcholoví bežci musia mať výborný zdravotný stav, pravidelne kontrolovaný lekárskymi prehliadkami. Trénujú viacfázovo a ich cieľom je vynikajúce umiestnenie v republikových ale aj medzinárodných súťažiach.

Prekážkový beh

Inak povedané beh s prekážkami. Prekážkami sa nemyslia len tie klasické z prekážkových bežeckých dráh, ale prekážkami môže byť čokoľvek. Prekážkový beh v teréne s rôznym prevýšením, šplhanie, rúčkovanie, brodenie sa bahnom, prenášanie bremien či podliezanie ostnatých drôtov. Fantázii sa pri takýchto pretekoch naozaj medze nekladú.

 

Autorka: Andrea Kožiaková

Foto: archív

Najnovšie vydanie
Predplatné
zilinskyvecernik_monitor_prod