Žilinský Večerník

19. apríl 2024 | Jela
| -4°C

Rozhovory

ROZHOVOR - Úraz v horách nie je rovnaký ako doma: Môže vás prekvapiť účet za záchrannú akciu

Stačí malá nepozornosť či precenenie síl a nešťastie je na svete. Hory sú krásne, ale zradné. Mnohí turisti sa o tom presvedčili do takej miery, že im museli pomáhať členovia horskej služby. Neraz pri zachraňovaní cudzieho života riskujú ten vlastný. Porozprával nám o tom Štefan Holúbek (38), oblastný náčelník Horskej záchrannej služby Malá Fatra.

17.08.2022 | 09:51

Koľko členov má oblastné stredisko horskej záchrannej služby Malá Fatra?

Má 19 profesionálnych záchranárov, z ktorých 2 pôsobia na Kubínskej holi a 5 v stredisku Veľká Rača . V Malej Fatre máme aj 19 dobrovoľných členov, ktorých primárne využívame cez víkendy v letnej a zimnej sezóne.

Prázdniny sú v plnom prúde. Koľkokrát a kde ste zasahovali od ich začiatku?

Za mesiace jún a júl našu pomoc potrebovali turisti 19 krát. Z toho boli na Kysuciach 4 záchranné akcie - pád cyklistu na Javorníkoch, 1 vyčerpanie a 2 pády na chate. Na Kubínskej holi bola jedna záchranná akcia pri alergickej reakcii. V Malej Fatre sme vykonali  14 zásahov. Z  toho boli dva kolapsy, 4 vyčerpania, 2 nevoľnosti, 1 vyvrtnutý členok, 1 úspešná kardiopulmonálna resuscitácia a 4 úrazy: pád zo stromu (polytrauma), zlomenina hornej končatiny v Dierach, fraktúra členka a žalúdočná nevoľnosť.

Ako je to s rešpektovaním značení a disciplinovanosťou turistov v horách?

Za posledné roky sa turisti naučili rešpektovať turistické  značenia chodníkov. Samozrejme, nájdeme aj takých, ktorí nerešpektujú uzávery jednotlivých chodníkov a dostanú sa tak do exponovaného terénu, kde im hrozí riziko úrazu.


 

Sú ľudia v horách odvážnejší alebo opatrnejší?

Za posledné obdobie sa návštevnosť turistov výrazne zvýšila, a tým sa zvýšila aj štatistika úrazov na horách. Či sú už ľudia odvážnejší alebo opatrnejší? Úrazovosť vzniká aj napriek opatrnosti. Pandémia priniesla so sebou spoločenské obmedzenia a väčšina ľudí hľadala spoločenské vyžitie práve v horách. Začali viac navštevovať našu krásnu prírodu v Malej Fatre, a tým sa zvýšila nielen návštevnosť, ale aj samotná úrazovosť.

Akých turistov chodí menej?

Turisti chodia v rôznych vekových kategóriách, aby načerpali novú energiu v našej krásnej malofatranskej prírode. Za posledné roky sa znížila návštevnosť poľských turistov.

O českých turistoch už kolujú legendy. Je pravda, že patria k tým, čo najviac preceňujú svoje sily?

Českí návštevníci sú  všeobecne veľkí fanúšikovia turistiky. Z môjho pohľadu viac riskujú pri návšteve našich hôr.

Aké sú najčastejšie príčiny nešťastí, pri ktorých zasahujete? 

V letných mesiacoch sú najčastejšie kolapsy a vyčerpania. Ojedinele aj zásahy bleskom, ktoré sú najpočetnejšie v mesiaci júl. Ďalej sú to pády, pri ktorých dochádza k fraktúram horných a dolných končatín. V zimnej sezóne sú častými úrazmi pády na lyžiach na upravenom aj vo voľnom teréne.


 

Spomínate si na najhorší zásah?

Ako horský záchranár som sa stretol už s nejedným zásahom, pri ktorom sme častokrát riskovali vlastný život. Avšak myslím, že pre každého jedného záchranára je najhoršia tá akcia, pri ktorej sa nám nepodarí zachrániť ľudský život.

A najkurióznejší zásah?

Ako kuriozitu môžem spomenúť zásah v Starej doline, kde sme boli privolaní na pomoc pre maďarských  turistov, ktorí prechádzali hrebeň Malej Fatry na koňoch a dostali sa do nedostupného terénu. Zachraňovali sme aj koníky, aj jazdcov.

Ľudia radi posúvajú hranice všetkého, aj svojej bezpečnosti a schopností. Aké s tým máte skúsenosti?

Sú prípady, kedy turisti precenia svoje schopnosti a častokrát to skončí s fatálnymi následkami. Ako príklad môžem uviesť turistu, ktorý chcel v zimnom období prejsť hrebeň Malej Fatry. Zároveň bol vodcom skupiny, kde zodpovedal nielen za svoj život, ale aj za život kamarátov. Pri hľadaní trasy narazil na strmý  svah. Pošmykol sa,  a pri 100-metrovom páde utrpel zranenia nezlučiteľné so životom. Malá nepozornosť v kombinácii so zlými snehovými podmienkami na horách –okamih, pri ktorom môže vyhasnúť nejeden ľudský život.

Ako je to vo vašom revíri s medveďmi, sú strašiakom snáď všade...

V našom horstve sú medvede. Treba byť ostražitý, zbytočne  nevyhľadávať strety a postupovať podľa pokynov ochranárov Národného parku Malá Fatra.

Povedzte pár základných, možno aj notoricky známych rád, ako sa majú ľudia vystrojiť do hôr?

Ako sa vraví, neexistuje zlé počasie, ale zlé oblečený turista. Samozrejme, treba odlišovať letnú a zimnú výstroj. Odporúčame vhodnú obuv na turistiku, lekárničku, nabitý mobilný telefón, rezervné oblečenie, nepremokavú bundu – to je asi taký základ. V zimnom období si treba okrem dobrej obuvi pribaliť tiež mačky a cepín. Počasie, ktoré je v doline, nikdy nezodpovedá počasiu, ktoré je na horách.

Viete si predstaviť ako by to vyzeralo, keby ľudia išli do hôr s vedomím, že zásah horskej služby pri nedodržaní pravidiel by si platili sami?

Častokrát sa stáva aj takáto situácia. Je to v prípade, že sa nepoistíte do hôr. Ľudia si neuvedomujú, že úraz, ktorý sa stane v horách, nie je rovnaký ako keby sa stal, napríklad niekde v obci. Naša práca si vyžaduje technický zásah, horolezecký výstup, transport zraneného a to už musí byť poistenie na hory. Deti do 18 rokov zásah neplatia.

Koľko asi stojí, okrem nebezpečenstva pre vás, taký zásah?

Zásah závisí od počtu záchranárov a počtu hodín strávených v záchrannej akcii.  

Pamätáte si na výrazne rušnú, respektíve pokojnú sezónu?

Malá Fatra je navštevovaná celoročne, takže práce máme dosť v lete aj zime. Sú mesiace, kedy je práce menej, a to je v jesenných a jarných mesiacoch. Vtedy horskí záchranári majú  cyklické vzdelávanie, aby sa záchrana diala na vysokej profesionálnej úrovni.

 

 

Autor: - r -

Foto: archív

Najnovšie vydanie
Predplatné
zilinskyvecernik_monitor_prod