Žilinský Večerník

19. apríl 2024 | Jela
| 2°C

Rozhovory

ROZHOVOR - Žilinskí saleziáni s ponukou pre súčasnú generáciu: V každom mladom človeku sa skrýva dobro

Komunita saleziánov má v Žiline svoje nezameniteľné postavenie, pretože gro ich aktivít smeruje k rozvoju mladej generácie. Každoročne oslavujú svoje hody 31. januára, keďže v tento deň je sviatok ich patróna svätého Jána Bosca. Viac sme zisťovali v našom rozhovore u jedného zo žilinských saleziánov Petra Ondreja (43), ktorý je síce rodákom z východoslovenskej obce Renčišov pri Sabinove, no po 15-tich rokoch v metropole severného Slovenska sa cíti už ako hrdý Žilinčan.

10.03.2023 | 10:39

Ako dlho funguje spoločenstvo bratov saleziánov v Žiline?

Už dosť dlho, pretože v Žiline sme od roku 1937. Počas komunizmu sme boli súčasťou podzemnej cirkvi ako tajná rehoľa, od roku 1990 už ako verejná inštitúcia.

Relatívne čoskoro budete oslavovať sto rokov, čomu vďačíte za tak dobré základy vašej komunity?

Máme svoje meno a katolícka cirkev  je inštitúcia so starobylou históriou a stále je toto príťažlivé pre ľudí v prevažne kresťanskej krajine, čo nám určite pomohlo prežiť. Ponúkame starostlivosť o mladých ľudí, to bude vždy aktuálna výzva v každej dobe a naša práca je tak zmysluplná až dodnes.

Akoby hodové slávnosti máte každý rok 31. januára, keď je spomienka na svätého Jána Bosca. Ako ste oslavovali tento rok?

Naše oslavy, ak ich tak nazveme, sú už v tridsaťročnej tradícii projektu Don Bosco Show. Je to vynikajúca šanca ako nechať vyniknúť naše mladé talenty cez muziku, hudbu, tanec, divadlo a ďalšie rôzne aktivity. Celá šou sa chystá vyše dvoch mesiacov, čo je vzácna skúsenosť. Rovnako však máme slávnostnú svätú omšu a v neposlednom rade sme mali aj obed s našimi podporovateľmi.

Darí sa vám prinášať zaujímavé aktivity pre mladých ľudí v Žiline?

Našu prácu by som rozdelil na dve časti, v tej prvej je to o inštitucionálnej výchove, kde naša stredná škola sv. Jozefa Robotníka prináša hodnoty a k tomu je internát pre 100 chlapcov. Chceme vychovávať mládež, učiť ich, aby sme chlapcom pomohli, čo najlepšie do života. Druhá časť je voľnočasová a tá sa robí cez oratórium (miesto, kde sa mladí a deti stretávajú a pod vedením saleziánov a animátorov sa snažia o svoj osobný a kresťanský rozvoj – pozn. autora). Denne od 14.30 do 20.30 h dobrovoľníckou činnosťou od spevu, skupín animátorov či aj futbalu (1.KŠK Žilina má viac než 120 chlapcov – pozn. autora) sa snažíme o rozvoj detí. Otočí sa nám ich asi 500 za týždeň, čo nie je zanedbateľné.

 


 

Vychovávať mladých ľudí je dnes beh na dlhé trate, často bez úspešného konca. Vidíte určitú nádej práve u vás, že sa to môže zmeniť?

Od nášho patróna máme povzbudenie, že v každom mladom človeku sa skrýva dobro. Ak ho objavíme, tak mu pomôžeme rásť. Je ľahké poukazovať na chyby tejto generácie, ale práve hľadať v nich to pekné je výzva. Ak ich človek sám objaví a aj rozvíja je šanca, že sa z neho stane správny človek pre spoločnosť. Toto je už veľká výhra, my k tomu ponúkame kresťanské hodnoty, no nerobíme rozdiely medzi deťmi či sú veriaci, alebo neveriaci. Dvere ku nám majú otvorené všetci.

Zasiahla vás do značnej miery súčasná energetická kríza?

Sme súčasťou veľkej komunity katolíckej Cirkvi na Slovensku a druhá vec je, že veľa našich aktivít je iba vďaka sponzorom a dobrodincom. Zároveň je to pre nás výzva, aby sme mali dôveryhodnú ponuku pre mladých a potom aj sponzori poskytnú zdroje. Samozrejme, je to o mnoho náročnejšie, ale tých, ktorí nás podporujú, je dosť. Napríklad pri voľnočasových aktivitách platí u nás rodič polovicu, tú druhú zháňame od sponzorov. Každému za hocakú pomoc, ochotu i financie vyslovujeme veľké ďakujem.

Koľko kňazov pôsobí v komunite žilinských saleziánov?

Je nás pätnásť, z toho sú traja na dôchodku a dokopy dvadsať. Zvyšní nie sú kňazmi, ale zasvätenými. Pre kňazskú službu je to dobré číslo, no radi privítame medzi seba ďalších. Čo však skutočne potrebujeme sú kompetentní vychovávatelia, a to už z radov rodičov, mladých, alebo aj širokej verejnosti.


 

Prečo práve je kameňom úrazu pozícia vychovávateľa?

Dopyt v Žiline je väčší ako ponuka. Treba deťom ponúknuť zaujímavé aktivity a tam sme limitovaní ochotou ľudí a mohlo by byť tých vychovávateľov podstatne viac.

Aké je vaše posolstvo pre ľudí nielen zo Žiliny, ale aj z celého regiónu?

V prvom rade im ďakujeme za ich dôveru, že nám zveria deti na internát či oratória. A hlavne nech sa neboja, nech prídu ku nám do kostola a na nejakú aktivitu a pritom nemusia byť veriaci, nech vyskúšajú a môže to byt pre mladých ľudí príťažlivé.

 

Autor: Juraj Vnuk, redaktor

Foto: archív

Najnovšie vydanie
Predplatné
zilinskyvecernik_monitor_prod