Žilinský Večerník

2. máj 2024 | Žigmund
| 7°C

Spravodajstvo

Rozpadnuté žilinské dominanty. Kedy ich opravia komplexne?

Poškodená balustráda či zničené Farské schody sú dlhoročným problémom. Komplexnú rekonštrukciu, ktorá by ho zrejme vyriešila, mesto dodnes neurobilo.

13.05.2020 | 13:40

Radnica robí opravy zakaždým len operatívne a čiastkovo, teda vtedy, keď je to potrebné. Na to, že poškodení na mestských dominantách pribúda, sme niekoľkokrát upozornili aj my.

Najnovšie si okrem rozbitých dlaždíc vo frekventovanej časti mesta mohla verejnosť všimnúť ďalší podstatný problém, a to v dolnej časti balustrády, z ktorej odpadli jednotlivé časti.

Vizitka mesta

Naposledy sme o zničenej balustráde informovali koncom minulého roka. Čitateľ nám v tom čase poslal takéto vyjadrenie. „Už niekoľko týždňov si všímam, že táto časť je čoraz viac a viac v devastujúcom stave. Neviem, či sú ostatní ľudia v Žiline slepí, keď sa nikde o tom ani nehovorí, ani nepíše. Šokuje ma, že s tým mesto nič nerobí,“ povedal v tom čase pre Žilinský večerník čitateľ Lukáš.

Radnica tvrdí, že nové poškodenie balustrády registruje, no nemyslí si, že šlo o výtržníctvo. „O uvedenom poškodení vieme, je zaznamenané a fotograficky zdokumentované mestskou políciou, no neevidujeme, že by šlo o mechanické poškodenie,“ informuje hovorca mesta Vladimír Miškovčík.

Okrem balustrády sa v uplynulej dobe znovu viditeľne poškodili aj Farské schody. Väčšie opravy robí mesto podľa hovorcu vždy po zimnej údržbe, no zdá sa, že zbytočne. Problém sa totiž pravidelne vracia.


Aj radnica priznáva, že rekonštruovať by mala konečne komplexne. Kedy však ani tentokrát nespresnila. „Poškodenie schodov či iných častí na balustráde je pravidelne opakujúci sa problém. Vždy, keď zaznamenáme poškodenie, ako je toto, usilujeme sa ho operatívne vyriešiť. Komplexná rekonštrukcia centrálnej mestskej zóny, v rámci ktorej by mal byť riešený aj problém balustrády, sa ešte len pripravuje.“

Foto: autorka

Najnovšie vydanie
Predplatné
zilinskyvecernik_monitor_prod