Žilinský Večerník

17. apríl 2024 | Rudolf
| 2°C

Z regiónu

Sezónu ukončili aj na Starom hrade, stále ho však chodia kontrolovať

Kým partia z Hričova zachraňuje hrad už skoro jedno desaťročie, členovia Združenia na záchranu Starého hradu sa do obnovy pravdepodobne najstaršieho hradu na hornom Považí pustili len v tomto roku. Ich úsilie však v ničom nezaostáva, na hrade za niekoľko mesiacov urobili veľký kus práce. Ako hodnotia prvý rok záchrany?

30.11.2019 | 17:00

S prvými prácami na Starom hrade začali dobrovoľníci koncom apríla tohto roka. Do dnešného dňa majú za sebou asi 30 brigád.

„Absolvovali sme približne 18 veľkých sobotných brigád a približne 10 brigád mimo soboty. Podarilo sa nám v spolupráci s miestnym urbariátom vyčistiť hrad od náletovej vegetácie, ktorá desaťročia deštruovala múry hradu. Urbár nám tiež uľahčil vývoz materiálu na hrad a vytvoril nám zázemie na hrade – posedenie. Podarilo sa nám vytvoriť chodníky okolo hradu a tým uľahčiť transport kameňa na miesta plánovaných zásahov. Prekryli sme najvzácnejšiu románsko-gotickú architektúru na hrade, vežu, do ktorej pršalo. Veľkým úspechom je, že máme za sebou prvý murársky zákrok na hrade po viac ako 270 rokoch. Podarilo sa nám vymurovať veľký výpadok muriva na obvodovom múre,“ vymenúva vykonané zásahy na hrade riaditeľ združenia Rudo Mlich.

Rozhodnutie pustiť sa do obnovy asi najstaršieho hradu v regióne bolo podľa jeho slov určite správne. Okolo záchrany Starého hradu sa vytvorila perfektná skupina ľudí (cca 20 členov), ktorých toto poslanie doslova napĺňa.

„Sme výborná partia, ktorú spája spoločný cieľ – záchrana hradu. Práca nás tak napĺňa, že sa nám počas teplých pracovných dní niekedy nechcelo z hradu ani odísť. Tešíme sa z vynaloženého úsilia, z každého nášho úspechu v prospech pamiatky. Dôležitá je pre nás podpora nášho okolia, ktorú cítime a veľmi si vážime,“ rozpráva Rudo Mlich.


Záchrana ruiny zo stredoveku je po fyzickej stránke veľmi náročná. Keďže hradné múry sú z veľkej časti zrútené, je potrebné pôvodné murivo vynášať z hradného kopca až hore na hrad, taktiež ďalší stavebný materiál, bez ktorého by obnova nebola možná.

„Transport materiálu ako piesok, voda, vápno sme vykonávali ručne a s pomocou turistov, ktorí hrad hojne navštevujú. Náročné bolo aj prekrytie veže a vytvorenie zábrany na padajúci kameň z nej za pomoci horolezeckej techniky. Náročné je tiež kvalitne murovať,“ dodáva riaditeľ združenia.

Pre tento rok záchrancovia zo Starého hradu sezónu ukončili. Avšak na hrad chodia stále a kontrolujú, v akom je stave. Budúci rok plánujú nadviazať na murárske práce, ktoré bude nevyhnutné urobiť, aby zabránili ďalšej deštrukcii vzácneho stredovekého a novovekého muriva.

„Dúfame, že sa nám podarí zachrániť toho čo najviac. Chceli by sme sa venovať kavernám (výpadkom muriva v stenách), ďalej veži, drobným stabilizačným zásahom. Budeme pokračovať v odstraňovaní náletov, tvorbe chodníkov, infraštruktúry okolo hradu. Veríme, že sa nám hrad podarí urobiť opäť o niečo bezpečnejším pre nás i návštevníkov. Ak budeme úspešní v grante ministerstva kultúry, radi by sme nechali urobiť statický pasport hradu. To znamená, že sa určia najohrozenejšie časti pamiatky a tie sa budú primárne obnovovať, dopĺňať, konzervovať,“ hovorí k budúcoročným plánom Rudo Mlich.


Ako sme už viackrát spomínali, Starý hrad sa považuje za jeden z najstarších hradov v okolí Žiliny. Bol postavený na začiatku 13. storočia, približne o sto rokov skôr ako hrad Strečno.

„Starý hrad je výnimočný a jedinečný nielen svojou architektúrou, ale i miestom, na ktorom sa nachádza. Je z neho nádherný výhľad na rieku Váh, Domašínsky meander a okolitú prírodu. Podarilo sa nám zistiť, že na našom hrade bola umiestnená nemecká jednotka počas druhej svetovej vojny, počas SNP a dokonca sa podarilo zistiť, ktorá konkrétna to mohla byť,“ tajomne prezrádza Rudo Mlich.

Záchranné práce na Starom hrade môžete podporiť na účte: SK9083300000002901537066.


Foto: archív združenia

Najnovšie vydanie
Predplatné
zilinskyvecernik_monitor_prod