Žilinský Večerník

19. apríl 2024 | Jela
| 2°C

Spravodajstvo

Skrátiť si cestu alebo obísť zápchu? Jazdia cez vodné dielo!

Na hrádzi vodného diela sa opäť objavujú športovci a rekreanti. A s nimi aj problém s autami.

22.04.2013 | 15:56

ŽILINA. Hrádza Vodného diela Žilina slúži ako obslužná komunikácia pre vodohospodárov. Tí ju poskytli aj verejnosti pre športové vyžitie, ktoré ale komplikuje hustnúci počet áut.
Na časti hrádze smerom od Stanice technickej kontroly je závora a dopravná značka obmedzuje rýchlosť na 20 km/h. Výnimku pre vjazd autami majú len rybári. Napriek tomu tu autá premávajú jedna radosť. Náš čitateľ Jozef hovorí: „Nedávno som zostal nemilo prekvapený obrovským počtom áut, ktoré priamo ohrozujú rekreujúcich sa ľudí. Je iba otázkou času, kedy sa stane závažná nehoda.“

Rybári tu ešte nemajú prečo chodiť, hovorí Ferdinand Baláž, tajomník Slovenského rybárskeho zväzu v Žiline. „Sezóna sa ešte nezačala. Rybári sú vďační, že majú výnimku a môžu si náradie voziť.
Myslím si, že to nezneužívajú a nejazdia ako pretekári.“

Kto potom brázdi hrádzu autom, aj keď tu nemá čo robiť? S tým súvisia aj otázky, ako sa takíto vodiči dostanú cez uzamykateľnú závoru. Najmä ak si tadiaľto len skracujú cestu alebo komunikáciu využívajú na prejazd v prípade dopravnej zápchy na blízkej ceste I. triedy.

Náš čitateľ považuje za najlepšie riešenie, keby tu umiestnili rovnakú závoru, aká je na opačnej strane vodného diela. „Kľúč od nej by mali iba záchranné zložky a správcovia vodného toku,“ myslí si. To by však obmedzilo vjazd rybárom. Navyše vodohospodári by chceli zoficiálniť vjazd aj pre vodcov malých plavidiel. Chatári na pozemkoch Urbáru Mojšova Lúčka, o výnimku zatiaľ nežiadajú. Informoval o tom predseda urbáru Miroslav Hreus. Ani okresný dopravný inšpektorát neeviduje žiadne požiadavky na vjazd do tejto zóny od občanov, ktorí sem podľa aktuálneho dopravného značenia autami nesmú.


Vodohospodárska výstavba slovami Jozefa Pastorka pripravuje projekt na závoru s hydraulickými stĺpikmi a kamerovým systémom. Jeho realizácia však bude závisieť od financií, možno, že sa to
podarí na budúci rok. <

Dana Mlejneková
Snímka Michal Kosec

Najnovšie vydanie
Predplatné
zilinskyvecernik_monitor_prod