Žilinský Večerník

28. marec 2024 | Soňa
| 8°C

Z regiónu

Slovenské plemeno oravka má ďalšiu farbu

Chovatelia hydiny zo žilinského regiónu vyšľachtili nový farebný ráz slovenského národného plemena. K oravke bielej a oravke žltohnedej tak pribudla oravka čierna.

23.02.2018 | 15:35

Koncom minulého roka uznali nový farebný ráz slovenského ná­rodného plemena kury orav­ka. Je ňou oravka čierna. Oravka je pôvodne sloven­ské plemeno s kombinova­nou mäsovonosivou úžit­kovosťou. Jej šľachtenie sa začalo v päťdesiatych rokoch minulého storočia. Vtedajšie ministerstvo poľnohospo­dárstva totiž chcelo vyšľach­tiť vhodné typy pre rozdiel­ne klimatické oblasti. Tak sa začalo šľachtenie kury pre drsné podmienky severné­ho Slovenska. Oravka nesie svoje meno práve preto, že ju vyšľachtili na Orave.

Typickou vlastnosťou oraviek je otužilosť. „Musia mať husté operenie a ne­omŕzavý hrebeň, preto ho majú taký krátky, ako aj la­loky,“ povedal Ján Kadík zo Slovenského zväzu chova­teľov, základná organizácia Žilina. „Tiež sa musia vedieť pekne pásť. Rovnako musí byť u nich zachovaný pud kvokavosti, čo znamená, že si musia vedieť odchovať kuriatka,“ pokračoval.

Oravka je vhodná na mäso a za rok znesie v prie­mere 180 vajíčok. Ján Kadík chová oravky už sedem rokov. Ako po­dotkol, s ich chovom začal práve preto, že sa rozhodol ich šľachtiť. „Dôvodom vy­šľachtiť oravku čiernu bolo zatraktívniť toto plemeno,“ prezradil. Čiernu farbu sa mu spolu s ďalšími chova­teľmi z kraja podarilo vy­šľachtiť za päť rokov.

„Treba však podotknúť, že paralelne s oravkou čier­nou sme začali šľachtiť aj oravky rodofarebné a pási­kavé. Tie však ešte nie sú uznané.“

My veríme, že je to len otázka času.

Foto: Autorka

Najnovšie vydanie
Predplatné
zilinskyvecernik_monitor_prod