Žilinský Večerník

24. apríl 2024 | Juraj
| 1°C

Zaujalo nás

Spoznávame Žilinu (52. časť)

Pri budove Kráľovského soľného úradu colnice v Celulózke postavili v roku 1775 kaplnku, zasvätenú sv. Jánovi Nepomuckému.

16.05.2013 | 17:10

Traduje sa, že sv. Ján Nepomucký (okolo r. 1345 – 20. marec 1393) je mučeníkom spovedného tajomstva.

Mučeník pre neveru

Údajne sa ho mal kráľ Václav IV., syn Karola IV., vypytovať na hriechy svojej manželky Žofie. Tá bola veľmi nábožná a spovedať sa chodila práve k Jánovi. Kráľ ju podozrieval z nevery, pretože sa jej sám dopúšťal. Keďže Ján nič nevyzradil, dal ho natiahnuť na škripec, páliť a mučiť a nakoniec zhodiť z pražského mosta do rieky Vltavy. Po niekoľkých dňoch jeho telo našli a pochovali v kostole sv. Kríža. Neskôr ho preniesli do chrámu sv. Víta v Prahe. Za svätého bol Ján vyhlásený v roku 1729.

Bohoslužby obnovili františkáni

Nitriansky sídelný biskup Ján Gustíni (1712 – 1777) povolil v kaplnke, ktorá sa dnes nachádza v mestskej časti Celulózka, slúžiť pobožnosti a sväté omše. Ide možno o paralelu, že kaplnku zasvätili sv. Jánovi Nepomuckému, pretože biskup prijal meno Ján Nepomuk Gustíni – Zubrohlavský. V 2. polovici 19. stor. kaplnka stratila svoj význam, chátrala a bola zrušená. Po tom, čo na začiatku 20. stor. vznikla továreň na celulózu, stala sa jej majetkom. V máji 1949 ju prevzali kňazi Rehole menších bratov – františkánov a obnovili v nej bohoslužby až do roku 1951.

Sedembolestnej zasvätená Františkom Rábkom

Po novembri 1989 ju továreň na celulózu odovzdala cirkvi a po rekonštrukcii 22. septembra 1991 ju opätovne vysvätil nitriansky pomocný biskup Mons. František Rábek ako Kaplnku Sedembolestnej Panny Márie. V súčasnosti patrí Rímskokatolíckej cirkvi, farnosti Žilina - Vlčince. Pre čitateľov máme pripravenú ešte jednu nikdy nepublikovanú perličku, ktorú si budú môcť prečítať v novej knihe autorov vychádzajúcej na jar.

 

Text a snímka Patrik Groma

Zdroj: Spracované z knižných publikácií, archívnych dokumentov a pripravovanej knihy Patrika Gromu, Milana Nováka a Petra Štanského.

Odborná spolupráca: Mgr. Peter Štanský (Štátny archív v Bytči, pobočka Žilina), doc. Ing. Milan Novák, PhD. (vysokoškolský pedagóg).

Na snímke: Kaplnka Sedembolestnej Panny Márie v Celulózke

 

 

Staňte sa naším spolupracovníkom

Boli ste svedkom historickej udalosti, vlastníte zaujímavú pohľadnicu, fotografiu, knihu, list alebo listinu? Máte šancu podeliť sa so svojím zážitkom či dokumentom s čitateľmi Žilinského večerníka. Čakáme na vaše tipy, námety a postrehy. Máte šancu stať sa súčasťou spoznávania Žiliny vlastnými príspevkami, pretože najzaujímavejšie budú uverejnené. Môžete nás kontaktovať osobne na adrese Patrik Groma, Tajovského 33, Žilina alebo e-mailom na [email protected], prípadne telefonicky na čísle 0902 202 381.

Najnovšie vydanie
Predplatné
zilinskyvecernik_monitor_prod