Žilinský Večerník

19. apríl 2024 | Jela
| 2°C

Zdravie a životný štýl

Strava naša každodenná – oddelená

„Co číst?!“ – volali kedysi svorne páni Werich a Horníček v jednom zo svojich slávnych dialógov. „Co jíst?!“ – volali by dnes spolu so zástupmi bezradných chorých či obéznych ľudí.

01.02.2016 | 12:22

Poznáme to – naša doba si vraj vyberá svoju daň v balíčku zvanom civilizačné choroby. Sú to choroby z prebytku a hlavne z neznalosti. Musí to tak byť?

Štatistiky sú neúprosné a slováci vedú. U väčšiny najčastejších ochorení obsadzujeme popredné priečky „hitparád“ v ich počte na priemer obyvateľov. Kto z nás v rodine nemá niekoho s diagnózou: srdcovo-cievne, onkologické, cukrovka, pohybový aparát (osteoporóza, kĺby, dna...), obličky... Nemusí to tak byť!

Prvým krokom je poznanie súvislostí a potom rozhodnutie k zmene návykov. Sme totiž otroci svojich zvykov, tak nech nám velia radšej dobrozvyky ako zlozvyky.

 

Kde začať?

Môžeme písať a radiť sa, čo s jednotlivými chorobami, ale začať treba jednoznačne u prvej dámy tejto „smotánky“. Tou je Obezita. Áno, je dobré vedieť, že pani Tlstota je všeobjímajúca láskavá mať všetkých svojich detí – t. j. zbytočných chorôb. Dobrá správa je, že kvôli línii sme ochotní urobiť aj veľa dobrých zmien, ktoré môžu okľukou opraviť aj naše pokazené zdravie. Tak poďme na to!

 

Čo vieme ovplyvniť?

Vraví sa, že sme to, čo jeme. Na fyzickej úrovni to tak určite je. Telo však nie je žumpa ani kontajner netriedeného odpadu! Nie je mu jedno, čo zjeme a už vôbec nie, v akej kombinácii. Keď staviame dom, tiež nezmiešame naraz základný betón so strešnou krytinou a „nevykydneme“ to na pozemok – veď si s tým už stavbári nejako poradia, že?

 

Ako na obezitu?

Riešenie je dávno známe – volá sa delená strava.

Vraví sa: „Jedzme, čo nám chutí, veď telo najlepšie vie, čo potrebuje.“ Áno, bolo by to tak, keby sme mohli začať svoje telo poslúchať hneď po skončení dojčenia. Dospelé telo má však už svoje zlozvyky, ktoré ho ovládajú. Kým ho očistami opäť neprivedieme ku prirodzeným prejavom, nedá sa na jeho zhýčkané požiadavky veľmi prihliadať.

S delenou stravou však telo dostane všetko to, na čo bolo zvyknuté doteraz a môžeme s tým začať hneď.

 

Tu je jednoduchý návod a základný princíp delenia stravy

Tanier klasického jedla obsahuje:

A. základ = mäso (bielkovina, tuk)

B. príloha = zemiaky, ryža, cestovina, chlieb, pečivo (sacharidy)

O. obloha = zelenina (neutrálne potraviny)

Klasik zje všetko naraz.

Delič stravy zje spolu buď A + O, alebo B + O, nikdy však nezje spolu A + B!

To je celý vtip v zjednodušenej forme. Pre hlbšie piplanie sa v problematike sú v knižniciach a na internete množstvá informácií o podrobnejšom delení s jednotlivými príkladmi potravín A, B, O.

 

Delená strava a starecká cukrovka

Hlavným benefitom delenej stravy však nie je len štíhla línia, ale najmä eliminovanie, resp. významné oddialenie nástupu tzv. stareckej cukrovky – diabetes mellitus 2. typu.

O čo ide? Inzulínová neschopnosť preniesť glukózu z krvi do buniek vzrastá s vyšším vekom a jej dôsledkom je predčasné opotrebovanie podžalúdkovej žľazy – pankreasu. Ide o jeho zbytočné vysilenie – najmä nesprávnou kombináciou potravín. Pankreas totiž tvorí 2 protichodné hormóny – inzulín a glukagón, ktoré sa starajú o rovnováhu glukózy v krvi a tvoria sa podľa typu metabolizmu prijímanej potravy. Vedia však spolupracovať len pri správnej kombinácii potravín (sacharidy zvlášť a tuky, resp. bielkoviny s obsahom tukov zvlášť). Inak súperia a navzájom sa rušia – neutralizujú. Výsledkom nedelenej stravy je potom opakovaná, nadbytočná, súčasná a zbytočná tvorba oboch hormónov, ktoré sa aj tak zneutralizujú a tráveniu nepomôžu. Zvyšky zle strávenej potravy sa ukladajú v tuku a medzi bunkami. To vedie k známej nadváhe. A hlavne – každodenné bičovanie pankreasu nedelenou stravou zabezpečí jeho predčasnú únavu. Ten nakoniec vyzerá ako scvrknutý vytlačený citrón – čo s ním? Už nič. Zostávajú len tabletky a inzulínové injekcie – diabetes 2. typu zbytočne vyhráva.

 

Zhrnutie a odporúčania

1) Čo jesť na schudnutie a dlhodobé správne fungovanie pankreasu? Jedzte, čo chcete (ako doteraz), ale naučte sa správne kombinovať potraviny. Osvojte si delenú stravu!

2) Hlavný prínos delenej stravy: šetríme si pankreas, čím eliminujeme alebo aspoň výrazne oddialime riziko vzniku stareckej cukrovky.

3) Pridané hodnoty delenej stravy: schudnutie a pri dlhodobej praxi udržanie si optimálnej váhy – dobrej figúry, už žiadne diéty a jo-jo efekty po ich skončení, žiadne obmedzenia konzumácie niektorých druhov potravín – jeme to, na čo sme zvyknutí – avšak správne potraviny kombinujeme!

Delená strava je skrátka zdravý a bezproblémový model stravovania na celý život.

 

Poznámka pre vegetariánov a pod.

Princípy delenej stravy platia pre všetky typy stravovania, t. j. aj „nemäsožravcom“ prospieva oddeľovať potraviny podľa vyššie uvedených skupín a princípov (orechy, semená, sóju či strukoviny berieme ako „mäso“).

 

A ešte pár dobrozvykov stravovania

Č. 1: 3 až 10 minút pred každým jedlom si dajte pohár vody so šťavou z polovice citróna. Naštartujete tráviace šťavy.

Č. 2: ovocie je samostatná potravina – jedzte ho vždy ako prvé na prázdny žalúdok. Trávi sa len 15 – 20 minút.

Č. 3: zbavte sa zlozvyku jesť ovocie po hlavnom jedle – niekedy musí čakať aj pár hodín, kým príde naň rad v tráviacom procese, zatiaľ kvasí a spôsobuje prekyslenie.

 

Šeptom na záver

Ako ukazujú niektoré zaujímavé poznatky, vyzerá to tak, že strašiak Alzheimer môže mať rovnaký spúšťač ako cukrovka 2. typu – ide o oblasť nezvládnutého metabolizmu nadmerného objemu skonzumovaných sacharidov počas života (pozri kniha: Pšeničný mozog, David Perlmutter). Delená strava by bola potom celkom pohodová prevencia, čo poviete?

Dobrú chuť a plné zdravie želám!

Braňo Hornung
[email protected]

Najnovšie vydanie
Predplatné
zilinskyvecernik_monitor_prod