Žilinský Večerník

20. apríl 2024 | Marcel
| 5°C

Zaujalo nás

Stredoškoláci si zmerajú sily v športe aj vo vedomostiach. Veľké finále už zajtra v Žiline!

Už zajtra sa dozvieme mená najzdatnejších stredoškolákov. V Žiline sa už po trinásty krát uskutoční celoslovenské kolo Župnej kalokagatie, na ktorej si otestujú svoje fyzické sily a teoretické vedomosti stredoškoláci zo Slovenska aj zo zahraničia.

03.10.2019 | 09:15

Po regionálnych a krajských kolách vyvrcholí Župná kalokagatia 2019 v piatok 4. októbra celoslovenským finále v Žiline. Zúčastní sa ho desať školských tímov, z toho štyri zahraničné.

Za Žilinský kraj bilingvalisti zo Žiliny

Žilinský kraj budú reprezentovať študenti z Bilingválneho gymnázia zo Žiliny, ktorí zvíťazili v krajskom kole 27. septembra. Gymnazisti už štyrikrát získali putovný župný pohár a budú obhajovať titul z minulého roka. Žilinská župa počas krajskej súťaže ocenila za mimoriadny čin ľudskosti i jedného študenta, ktorý sa ako dobrovoľný hasič podieľal na záchrane života. Ľubormír Šuňavec, študent II. ročníka SOŠ polytechnickej v Liptovskom Mikuláši, spolu s ďalšími dvomi dobrovoľnými hasičmi z Liptovskej Kokavy pomohli počas silvestrovskej noci nehybne ležiacemu mladíkovi. Svojou pohotovou reakciou mu zachránili život.

Župná kalokagatia je športovo-vedomostná súťaž, ktorá je zameraná na prevenciu kriminality mládeže. Podujatie župa organizuje v spolupráci s políciou, občianskym združením Rescue Team Slovakia, Spojenou školou na Rosinskej ceste v Žiline, Olympijskými klubmi zo Žilinského kraja, ako aj s 5.plukom špeciálneho určenia v Žiline. 


 „Pre žiakov máme pripravenú trať dlhú tri kilometre a na nej sedem kontrolných stanovíšť. Počas súťaže sa oboznámia s prácou polície a získajú informácie o prevencii drogových závislostí a zúčastnia sa dynamických ukážok vojenskej akcie. Osvedčila sa nám aj spolupráca so strednými školami zo Žiliny. Stredná škola požiarnej ochrany predvádza ukážky práce hasičov a Stredná zdravotnícka škola zabezpečuje pre žiakov praktickú ukážku resuscitácie na prítomných figurínach,“ povedala riaditeľka odboru školstva a športu ŽSK Janka Školová.


Jedna z mnohých aktivít

Kalokagatia je len jednou z aktivít, aké Žilinská župa v oblasti prevencie robí. Pre žiakovej stredných škôl organizuje viaceré aktivity so zameraním na zmysluplné trávenie voľného času.

„Organizujeme multimediálne protidrogové predstavenie Drogy sú cesta do tmy, rozbehli sme krajský školský parlament, či grantové programy ako Škola bez tabaku, alkoholu a drog,  či Mládež v pohybe - spolu dokážeme viac,“ povedala Janka Školová. Župa vlani podporila aj unikátny projekt protidrogového vlaku, ktorý počas siedmych dní navštívilo zhruba 500 žiakov z 15-tich župných stredných škôl.

Organizovaním 13. ročníka Župnej kalokagatie sa Žilinská župa zapojila do aktivity Európskeho týždňa športu 2019 a tiež do celoeurópskej kampane pohybových aktivít. Celoslovenské kolo s medzinárodnou účasťou, na ktoré sú pozvané družstvá zo všetkých samosprávnych krajov Slovenska a tiež z Českej republiky a Poľska bude v piatok 4. októbra 2019 v Spojenej škole na Rosinskej ceste v Žiline. 


Autor: - r -

Zdroj: ŽSK

Foto: ŽSK

Najnovšie vydanie
Predplatné
zilinskyvecernik_monitor_prod