Žilinský Večerník

3. máj 2024 | Galina
| 12°C

Spravodajstvo

Stroskotá v Bytči projekt na kompostovanie?

Poslanci v Bytči budú v stredu opäť rokovať o projekte likvidácie triedeného a biologicky rozložiteľného odpadu, na ktorého prvú časť mesto Bytča spolu s okolitými obcami získali z europrojektu takmer milión eur.

11.11.2013 | 15:13

BYTČA. Mesto už zakúpilo zberné nádoby na kompost a vozidlá na ich odvoz. Na projekte v hodnote takmer milión eur sa majú podieľať všetky obce v okrese. Nielen v meste, aj v nich majú byť rozmiestnené nádoby a odpad z nich mal byť odvážaný do takzvanej kompostárne – integrovaného zberného dvora. Jej výstavba bola naplánovaná z druhej časti projektu, na ktorú však už mesto peniaze nedostalo.

Preto úradníci v Bytči hľadajú náhradné riešenie. Mesto formou verejného obstarávania hľadá firmu, ktorá bude likvidáciu odpadu zabezpečovať.

Starostovia už v minulosti podpísali dohody o pristúpení k projektu. Ten však počítal s tým, že mesto v ich obciach rozmiestni nádoby na odpad, bude ich pravidelne odvážať a odpad likvidovať vo vlastnej kompostárni. Tým by sa im znížili náklady na likvidáciu odpadov. Keďže ale mesto kompostáreň nepostavilo, vyhlásilo súťaž na likvidátora odpadu v sume 90-tisíc eur ročne a náklady by mali obciam, naopak, podstatne stúpnuť. Mesto totiž počíta aj s tým, že sa medzi všetkých budú rozrátavať aj náklady na prepravu.

S tým väčšina nami oslovených obcí nesúhlasí. Problémy majú najmä tie menšie, ktorých rozpočty by takéto vysoké náklady neuniesli. „V takejto podobe s tým súhlasiť nebudeme. Náklady na odvoz by boli pre nás veľmi vysoké, obec by to neutiahla. Lepším riešením bude, keď si odpad budeme likvidovať sami,“ uviedol starosta Hlbokého Dušan Pinčík. Podobne sa vyjadrila aj Dagmar Karasová z Maršovej-Rašova. Pripustila však možnosť dohody, keďže vraj ešte rokujú a majú záujem situáciu vyriešiť.

Striktné nie projektu však povedal Jaroslav Bušfy zo Súľova-Hradnej, kde ho dokonca už odmietlo aj obecné zastupiteľstvo. „Moji občania nezaplatia ani cent navyše. Prečo by mali znášať zlé projekty? My sme sa na začiatku podpísali pod kompostáreň. Nikto nás až donedávna neinformoval, že druhá časť projektu neprešla. Prečo potom mesto prijalo peniaze z prvej časti? Rozhodli o nás bez nás,“ hnevá sa starosta. Podobne odmietavý názor vyslovil aj Jozef Hruštinec z Kolárovíc.

O niečo zhovievavejší bol Štefan Vároš zo Štiavnika. „Raz sme na projekt pristúpili, tak ho musíme dodržať. Myslím si, že to ani nemusí byť drahšie. Zákon umožňuje, aby sme si zatiaľ sami vytvorili malé skládky, kde budeme odpad likvidovať, kým sa nevybuduje kompostáreň,“ uviedol.


Prečo projekt nevyšiel?

O získanie prostriedkov z eurofondov na výstavbu kompostárne sa mesto snažilo ešte za predchádzajúceho vedenia. Ministerstvo ho nevybralo. Už pod vedením Miroslava Minárčika sa do ďalšieho kola nezapojilo, hoci podľa odborníkov malo dobrú šancu uspieť. Namiesto toho projekt poskytli súkromnej spoločnosti, ktorá ho však bola nútená stiahnuť.

„V roku 2011 bola podaná žiadosť o dotáciu na kompostáreň treťou osobou, ktorú mesto Bytča podporovalo, nakoľko sa jednalo o výhodnú spoluprácu. V rokoch 2012 – 2013 nebola vyhlásená výzva na predmetnú investíciu možnú na území mesta Bytča,“ uviedlo nám mesto v oficiálnej odpovedi na žiadosť o informácie.

Podľa Maroša Staňa z odboru komunikácie ministerstva pôdohospodárstva nepodalo mesto Bytča v roku 2011 žiadosť o nenávratný finančný prostriedok. „Žiadosť o NFP s názvom Kompostáreň bioodpadov Bytča - 1. etapa podal žiadateľ DOSA Slovakia, s. r. o., pričom ju žiadateľ na základe písomnej žiadosti vzal späť, a teda bolo zastavené konanie v tejto žiadosti o NFP,“ uviedol Maroš Staňo.


Prečo mesto nekonalo?

Prečo sa mesto nepokúsilo získať peniaze na kompostáreň samo? „Primátor projekt posunul na súkromnú firmu a do zastupiteľstva nám to dal odhlasovať na poslednú chvíľu. Spýtal som sa ho, prečo sme za takmer trištvrte roka neboli schopní zapojiť sa do súťaže sami,“ uviedol pre portál bytcan.sk bývalý viceprimátor Vladimír Tvrdý, pre ktorého bol aj toto jeden z dôvodov vzdania sa mandátu poslanca. Primátor totiž projekt posunul na firmu, ktorú sám vybral a poslanci mu to mali len odobriť. Nepochodil a projekt stroskotal.

Čo sa však stane, ak obce nezmenia postoj? Podľa našich neoficiálnych informácií je tu aj hrozba, že mesto bude musieť ministerstvu vrátiť takmer milión eur, ktoré minulo na nádoby, techniku a propagáciu projektu.

„Určite to však bude pre Bytčanov drahšie. Buď zvýšené náklady zaplatia prostredníctvom rozpočtu mesta, alebo sa im priamo zvýšia poplatky za likvidáciu odpadu. Aj toto je dôsledok neodborného manažovania projektov zo strany vedenia mesta,“ uzavrel poslanec Milan Ovseník.

Michal Filek
Snímka autor

Najnovšie vydanie
Predplatné
zilinskyvecernik_monitor_prod