Žilinský Večerník

28. marec 2024 | Soňa
| 6°C

Zaujalo nás

Študenti proti mediálnej manipulácii: Gymnázium Hlinská spustilo atraktívny projekt

Do iniciatívy „Nie je všetko pravda, čo sa zdieľa“ sa zapojilo dokopy sedem stredných škôl zo Žiliny a okolia. Počas nasledujúcich týždňov sa budú spoločne učiť rozpoznávať a odolávať dezinformáciám v médiách.

02.10.2019 | 17:45

Nástrahy mediálneho sveta si dnes veľmi dobre uvedomujú aj študenti z Gymnázia Hlinská, ktorí sa koncom septembra pustili do vôbec prvého projektu takéhoto druhu. Spolu s ďalšími strednými školami budú až do októbra spoznávať problematiku médií. „Táto téma, generačne spätá najmä s mladými, stále naberá na aktuálnosti. Výsledkom je spolupráca siedmich stredných škôl nášho regiónu,“ približujú projekt v rámci grantového programu ŽSK „Mládež v pohybe – spolu dokážeme viac 2019“ Patrícia Bajcsiová a Katarína Červencová zo žilinského Gymnázia Hlinská.

Vzájomná spolupráca

Do aktivity sa podľa Kataríny Červencovej zapojili žiacke rady a žiaci z Bilingválneho gymnázia T. Ružičku, Gymnázia svätého Františka z Assisi, Gymnázia Varšavská, Gymnázia Veľká Okružná, Gymnázia Bytča a Súkromnej školy umeleckého priemyslu. „Projekt trvá v rozmedzí od septembra do októbra 2019. Na prvom stretnutí sa študenti oboznámili s problematikou dezinformácií formou prednášok a diskusií. Odbornú stránku zastrešili Juraj Smatana a Jakub Goda, ktorí sa tematike dezinformácií v mediálnom priestore už dlhodobo venujú. V nasledujúcom období bude úlohou zapojených žiakov navrhnúť aktivity, ktoré tematicky narábajú s pojmom dezinformácie,“ pokračuje koordinátorka projektu. Na ďalšom plánovanom stretnutí počas októbra budú podľa nej navrhnuté aktivity prezentované a realizované formou rovesníckeho vzdelávania.

Každodenná existencia

„Nápady a návrhy žiakov budú spracované aj do podoby brožúrky, ktorá by mala poslúžiť predovšetkým ako učebná pomôcka pre učiteľov v rámci prierezovej témy mediálna výchova, ako aj spoločenskovedných predmetov. Táto brožúrka bude následne distribuovaná do zapojených škôl, podľa možností aj na iné stredné a základné školy v rámci žilinského regiónu.“

Pozitíva a negatíva mediálneho priestoru sú dnes práve pre žiakov či študentov aktuálnou témou najmä v prostredí sociálnych sietí. V kontakte sú s nimi totiž oveľa častejšie ako v minulosti. „Môžeme povedať, že je to jednoducho jedna z foriem ich každodennej existencie. Aj preto je spomínaná tematika zdrojom nevyčerpateľných otázok, ale aj problémov, ktoré vznikajú tak rýchlo, ako rýchlo sa vyvíjajú médiá a mediálne produkty. A ruka v ruke s nimi aj nástrahy, ktoré (nielen pre mladých) prinášajú,“ uzatvára Katarína Červencová.

Foto: archív Kataríny Červencovej

Najnovšie vydanie
Predplatné
zilinskyvecernik_monitor_prod