Žilinský Večerník

20. máj 2024 | Bernard
| 20°C

Kultúra

Svet nie je negatívnym miestom

Aj vy máte niekedy pocit, že sa okolo nás deje iba zlo a svet je plný nešťastia? Žilinčan Martin Smatana s takýmito pocitmi pomáha bojovať svojou vyslovene pozitívnou knihou Rok dobrých správ. V novembri vyšlo už jej tretie pokračovanie.

18.12.2023 | 13:53

Prvý diel ste vydali v roku 2021, vo veľmi negatívnom období kovidu... Čo bolo impulzom pre druhé a tretie pokračovanie knihy? Vedeli ste hneď, že budete v tejto práci pokračovať?
Keď u nás po vypuknutí pandémie začala silnieť negatívna nálada, rozhodol som sa, že proti tomu niečo urobím. Ako rodený optimista som začal aktívne vyhľadávať dobré správy z celého sveta, ku ktorým som vyrábal veselé obrázky a posielal som ich kamarátom, aby som im počas lockdownov zdvihol náladu. Z tejto kratochvíle sa nakoniec stala knižka Rok dobrých správ, ktorá vyšla v roku 2021. Na moje prekvapenie mi čitatelia začali posielať ďalšie dobré správy. Návštevné knihy na výstavách mojich textilných ilustrácií zaplnili pozitívne príbehy od množstva neznámych ľudí a v niektorých školských triedach dokonca vznikli nástenky plné dobrých skutkov. Moja zbierka pozitívnych príbehov sa aj po vydaní knižky naďalej rozrastala. A to dokonca aj v čase, kedy nás zasiahla zdrvujúca správa o vojne v susednej krajine. Na krátky čas som znovu nadobudol pocit beznádeje, no tentokrát som už vedel, ako si s ním poradiť. Bol som presvedčený, že aj na pozadí takej strašnej udalosti, akou je vojna, sa deje veľa dobrých, často nenápadných skutkov a príbehov. Začal som si ich ukladať, vystrihovať a zhromažďovať. Snažil som sa priebežne vyberať tie, ktoré ma potešili, dojali, či niečomu naučili. Každý týždeň som si zo svojej databázy dobrých správ jednu vytiahol a vyrobil som k nej obrázok. Znovu som sa utvrdil v tom, ako veľmi nám v záplave negativizmu dobré správy chýbajú. Ani som sa nenazdal, a pod rukami mi vznikol druhý Rok dobrých správ. A keď sa vďaka zahraničným prekladom dobré správy rozšírili do sveta, reakcie čitateliek a čitateľov z celej zemegule potvrdili, že v tom zďaleka nie sme sami. Práve preto som v projekte pokračoval a vytvoril som aj tretí Rok dobrých správ. Ilustrované príbehy v knižke nechcú šíriť falošný optimizmus, ale skutočnú správu o ľuďoch, ktorí svojimi nápadmi a drobnými činmi pretvárajú svoje okolie – a tým aj celý svet – k lepšiemu.


Martin Smatana.

 

Prvý diel Roku dobrých správ bol financovaný cez Startlab. Čo by sa stalo, keby sa potrebná suma peňazí nevyzbierala?

Áno, prvé vydanie knihy bolo financované prostredníctvom kampane na Startlabe, ktorú vymyslel a sprocesoval hlavne môj vydavateľ Peter Michalík. Ak by sa čiastka nevyzbierala, hľadali by sme zrejme ďalšie spôsoby financovania vydania knižky.

Bolo jednoduchšie získať prostriedky na vydanie ďalších dielov?

Druhý a tretí diel bol podporený Fondom na podporu umenia.

Odkiaľ čerpáte námety dobrých správ?
Dobré správy hľadam najmä v online médiách, často aj na stránkach, ktoré píšu len o pozitívnych veciach a dobrých správach. Najskôr som dobré správy hľadal v bežných médiách, no rýchlo som zistil, že tie informujú viac o senzačných, dramatických či negatívnych udalostiach, ktoré zasiahnu pozornosť čitateľov oveľa priamejšie a rýchlejšie, pôsobia na ich primárne pudy a vzbudzujú v nich vášeň. Problém nie je ani tak v ich charaktere, ako v ich množstve. Drobné činy, prinášajúce radosť a zlepšenia do životov jedincov a malých spoločenstiev, nie sú pritom o nič menej skutočné, ako katastrofické udalosti, ktoré zapĺňajú média. Akurát ich v záplave iných, na prvý pohľad dôležitejších správ, často prehliadneme. Udržať si preto v dobe plnej kríz pozitívny pohľad na svet nie je vôbec jednoduché. Na to, aby sa v nás rozkrútila špirála hnevu, obáv a pocitu bezmocnosti, si často stačí pustiť správy. O to dôležitejšie je preto kultivovať v sebe zmysel pre to dobré, pekné a radostné, čo život prináša. Napríklad ja si v sebe už niekoľko rokov pestujem jednoduchý zvyk: každý týždeň vyhľadávam dobré správy z celého sveta a vytváram si z nich malú zbierku. Vďaka týmto príbehom, ktorých hrdinami a hrdinkami sú často úplne neznámi ľudia, sa predo mnou črtá oveľa krajší obraz sveta.


Pri práci.

 

Ako vyzerá proces prípravy ilustrácie?
Vyrobiť jednu ilustráciu mi trvá približne 5 dní. Najviac mi paradoxne trvá nájsť vhodnú správu. Niekedy prelistujem aj desiatky či stovky správ, kým nájdem takú, ktorá vo mne vyvolá radosť, niekedy ma až dojme alebo mám z nej husiu kožu. Vtedy viem, že je to tá pravá, začnem si o nej čítať viac, hľadať k nej fotky, overovať si skutočnosti, potom k nej nakreslím pár skíc na papier a snažím sa hľadať kompozíciu a tvar. Keď som s ňou spokojný, vyfarbím ju, aby som vedel, aké farby látok mám hľadať. Potom sa hodiny hrabem v starom oblečení a vyradených látkach, a až potom sa pustím do strihania, šitia, lepenia. Následne už len všetko pekne osvetlím, nafotím, upravím a doplním o text správy. Tento rok som však ilustrácie robil najmä digitálne tak, že som si jednotlivé textúry látok naskenoval a nafotil, a v počítačovom programe určenom na šitie oblečenia som digitálne šil hračky.

Na ilustrácie používate textil. Vzužívate vlastný šatník alebo vás zásobujú známi oblečením, ktoré už nenosia?
Moje štúdio vyzerá ako second hand obchod. Látky väčšinou dostávam od ľudí, ktorým je ľúto vyhodiť svoje staré nepotrebné oblečenie. Ja im za to vždy pošlem fotku toho, čo som z ich oblečenia vyrobil. Keď sme napríklad točili Šarkana (animovaný film, pozn. red.), skoro každý z členov štábu prispel do scénografie kusom svojho obľúbeného oblečenia.

Ako dlho trvá príprava knihy Rok dobrých správ?
Celý rok. Správy hľadám od začiatku nového roka a postupne ich spracovávam, a posledné 3-4 mesiace sú už veľmi intenzívne, pretože sa knižku snažím dokončiť už začiatkom novembra, aby stihla prísť z tlače a ľudia ju mali pred Vianocami mohli kúpiť svojim blízkym ako darček.

Máte svoju obľúbenú dobrú správu?
Tu je pár mojich obľúbených z tohto ročníka.


- Keď sa na brehoch anglického mesta Scarborough zastavil na odpočinok polárny mrož, v meste
zrušili silvestrovské ohňostroje, aby mu nespôsobili stres pred pokračovaním náročnej cesty na
sever.

- Vodič bratislavskej električky rozvešia každý rok na svoje narodeniny po vozidle cukríky, a
pripraví pre cestujúcich malé občerstvenie. Tí sa mu odvďačujú spevom, vinšami či odkazmi na
papieri.

- Štyri malé deti, ktoré prežili pád lietadla v Kolumbii, našli po 40 dňoch v Amazonskom
dažďovom pralese živé a zdravé. Najmladšie malo iba 11 mesiacov a prežilo najmä vďaka
najstaršej 13-ročnej sestre, ktorá súrodencov viedla džungľou a chránila ich pred divými
zvieratami a silnými dažďami.

- Muž z Austrálie chodí už 63 rokov darovať krvnú plazmu. Jeho vzácne a silné protilátky, ktoré
dokážu liečiť ochorenie krvi u novorodencov, pomohli zachrániť už dva milióny životov.


 

Sú jednotlivé ilustrácie predajné? Budeme si ich môcť pozrieť v galérii podobne ako tie z prvej knihy Rok dobrých správ?
Áno, obrazy sú na predaj. Viacero z nich sa teraz pred Vianocami predalo. A čoskoro budem spúšťať svoj e-shop kde si ich budú môcť ľudia pozrieť. Ilustrácie z druhého Roku dobrých správ visia momentálne v Prahe, a určite niekde vystavím aj tie z tretieho ročníka:)

Možeme sa tešiť na ďalšie pokračovanie?
Sám ešte neviem či budem v projekte pokračovať, musíme sa o ďalších plánoch porozprávať s vydavateľom. Bol by som oveľa radšej, keby o dobré správy nebola núdza a moja kniha by nebola vôbec potrebná. No verím, že keď už som raz s projektom začal, pomôže na ceste k radostnejšiemu pohľadu na svet aj vám.

Autor: Eva Dodok Mečárová, redaktorka

Najnovšie vydanie
Predplatné
zilinskyvecernik_monitor_prod