Žilinský Večerník

28. marec 2024 | Soňa
| 8°C

Z regiónu

Telo zostarne, no duša ostáva mladá

STREČNO. Občianske združenie Hajov usporiadalo 20. júna podujatie Duša je vždy mladá v Kultúrnom dome v Strečne. Program bol uzavretím takmer 2-ročnej tvorivej práce členov folklórnych skupín Hajovček a Hajov.

08.07.2021 | 16:29

Program vznikol zo zážitkov ľudí, z reálnych situácií a predchádzal mu hlavne bádateľský výskum mládeže v obciach Strečno, Nezbudská Lúčka a Mojšová Lúčka. Spoločné stretnutia „posiedky“ mládeže a pamätníkov sa konali v rokoch 2019 a 2020. Viac ako 20 pamätníkov spoločne spomínalo na svoju mladosť. Počúvanie podporilo činnosť mládeže vo FS Hajov a Hajovček. Mladí bádatelia zachytávali čaro mladosti na dedine v medzivojnovom a povojnovom období, objavovali miesta stretávania vtedajšej mládeže, formy zábavy, hry, obľúbené piesne a tance. V spomínaniach sa objavila aj vtedajšia rebélia aj povojnová frustrácia mládeže a jej obavy. Hľadali sa paralely aj rozdiely v spôsobe trávenia voľného času mladých ľudí v minulosti a dnes. Z tvorivej práce členov folklórnych skupín a pod vedením Ľubice Kučerovej a Erika Marcina vznikol pútavý a hodnotný program Duša je vždy mladá.

 

SPÁJANIE GENERÁCIÍ VĎAKA PODPORE

Projekt Duša je vždy mladá podporil Fond na podporu umenia sumou 13 000 eur. Z podpory nevznikol iba program. Počas rokov 2019 – 2021 sa realizovali aj tvorivé remeselné dielne pod názvom Tvoj kroj – tvoja duša zamerané na ručnú výrobu krojových súčiastok. Dievčatá z FS Hajov si počas roka vyšívali, riasili a ušili 15 ks ľanových opleciek podľa dochovaných vzorov zo Strečna. K tomu ušili spolu 20 skosiek – šatiek a 20 zásteriek. Projekt podporil aj samotnú činnosť folklórnych skupín, nácviky programov, ako aj 3-dňové pracovné sústredenie v škole v prírode Goo Kľačno, kde sa program tvoril a zoceľoval.  Zakúpilo sa zimné ošatenie členov FS či šijací stroj na remeselné dielne. Všetky výstupy projektu smerovali k uchovaniu tradičnej ľudovej kultúry v obci Strečno.

Foto: archív

Najnovšie vydanie
Predplatné
zilinskyvecernik_monitor_prod