Žilinský Večerník

2. máj 2024 | Žigmund
| 6°C

Z regiónu

Tipy na výlety: Zaujímavé skalné útvary

Keď sa príroda vyhrá, turisti vyhrávajú tiež. Žilina je obklopená rôznymi prírodnými skalnými útvarmi, ktoré nám môžu závidieť turisti z celého sveta. Doslova. Stačí len vedieť, kam namieriť a o zážitok z nečakaného máte postarané.

19.08.2023 | 09:15

Zbyňov – stratený budzogáň

Zbyňovský alebo stratený budzogáň je naozaj výtvor, s ktorým sa príroda pohrala. Tento zaujímavý skalný útvar nájdete v obci Zbyňov, na svahu vrchu Žibrid. Nie je zvláštny len svojím tvarom, ale aj legendou, ktorá sa s ním spája. Namiesto skaly tam kedysi dávno rástol strom hromodub, ktorý sa zapáčil okoloidúcemu obrovi. Chcel si z neho vystružlikať vlastný budzogáň. Vytrhol ho zo zeme, ale nevšimol si, že hromodub vypúšťal miazgu, ktorá ho prilepila k zemi. Obor sa nahneval, preklial ho a zapichol do zeme. A tak sa z neho stala skala, ktorú môžeme obdivovať dodnes. K budzogáňu vedie náučný chodník z Rajeckých Teplíc. Cestu tam si však môžete skrátiť aj z obce Zbyňov. Nenáročná prechádzka potom pokračuje na spomenutý vrch Žibrid, ktorý ponúka krásne výhľady na Súľovské skaly.


Stratený budzogáň v Zbyňove je opradený zaujímavou legendou.

 

 

Terchová – skalná fantázia

Terchová je známa nielen vďaka zbojníkovi, ale najmä kvôli prekrásnej prírode, ktorej dominujú tiesňavy s pozoruhodnými skalnými útvarmi. Hneď pri vstupe do Vrátnej doliny cestu stráži modliaci sa mních. Výrazným útvarom je napríklad aj ťava. Miestni majú obdivuhodnú fantáziu, keďže v skalách našli aj krokodíla, Jánošíkovu posteľ, či päť furmanov. Tieto útvary môžete najlepšie obdivovať po modroznačenom chodníku štartujúcom priamo v Tiesňavách. Je to náročnejšia trasa s reťazami, rebríkmi a schodmi. Našťastie, niektoré výtvory je vidieť aj priamo z cesty smerom do Vrátnej.


Vstup do Vrátnej doliny stráži modliaci sa mních.

 

Kojšová – ako v rozprávke

Pri výstupe na Kojšovú sa naozaj na chvíľku ocitnete v rozprávke. Toto malé skalné mestečko na nachádza pod vrchom Polom pri Strečnianskej úžine. Už len samotné Havranie skaly poskytujú nádherný pohľad. A tu v lese na ceste po žltoznačenom chodníku zo Stráňav alebo opačným smerom zo Strečna sa rozprávka mení na skutočnosť. Nájdete tu skalný hríb, ježibabu, ťavu či dokonca skamenenú tvár. Môžete si tak poskladať vlastnú rozprávku. Príjemné prostredie je obohatené o lavičky a ohnisko.


Rozprávkové mestečko pod Polomom je plné fantázie a skalných útvarov.

 

Súľov – skalné mesto

Súľovské skaly sú vysnívanou destináciou každého turistu. Skalné mesto, ako ho poznajú mnohí Slováci, v sebe skrýva zrúcaniny stredovekého hradu, ale aj množstvo zaujímavých skalných útvarov. Asi najznámejšou je tzv. Gotická brána – 13 m vysoký lomený oblúk, ktorý pripomína gotický sloh. Druhou zaujímavosťou je Skalná brána v Slopoch, ktorá má asi 8 m a príroda ju vyformovala v skale uprostred listnatého lesa. Tento útvar dokonca spomínajú v historických dokumentoch z 13. storočia. Po ceste k tejto skalnej bráne by ste nemali minúť odbočku k Šarkanej diere, ktorá sa objavila napríklad aj v rozprávke Zakliata jaskyňa. Puklinová jaskyňa je voľne prístupná, k jej vchodu je to však náročnejší výstup. Je dlhá 58 m a vysoká približne 20 m. Svojho času bola významným archeologickým náleziskom z doby kamennej. Tieto tri fascinujúce útvary sú dostupné po značených turistických chodníkoch.


Gotická brána v Súľovských skalách má výšku až 30 m.
Šarkania diera hrala hlavnú úlohu v rozprávke Zakliata jaskyňa.


 

Lietava – kamenné dvojkreslo

Výber zaujímavých skalných útvarov uzatvárame niečím, čo nevytvorila príroda, ale... nuda. Ako značka pri kresle v Lietave hovorí, zhotovili ho talianski kamenári v roku 1788 počas stavby mosta cez Váh v Budatíne. Vraj si tesaním dvojkresla do kameňa krátili voľné chvíle. Tento útvar sa zachoval dodnes, je voľne prístupný, pokojne si na ňom môžete posedieť. Nachádza na modroznačenom turistickom chodníku a je dostupné z Lietavy, časť Majer, asi 200 m od autobusovej zastávky a predajne potravín. V diaľke vidieť známy Lietavský hrad, kam môže viesť vaša ďalšia cesta za zážitkami.


Kamenné dvojkreslo vytvorili „znudení“ kamenári.

 

A ešte navyše

Ako malý bonus, kde sa ešte nachádzajú zaujímavé skalné útvary, môžeme spomenúť dve známe skalné ihly – v Hričovskom Podhradí a v Poluvsí, časti Rajeckých Teplíc. Veľkou záhadou sú aj tzv. Kysucké gule, resp. Kamenné gule v Megoňkách. Doteraz totiž nikto nevie povedať, ako gule vznikli. Podobné gule sa nachádzajú napríklad na Novom Zélande, či v Kostarike.

Autor: - r -

Foto: archív

Najnovšie vydanie
Predplatné
zilinskyvecernik_monitor_prod