Žilinský Večerník

27. júl 2024 | Božena
| 11°C

Spravodajstvo

Tragédia: Vylúpil banku a zastrelil sa

Minulú stredu sa na Rajeckej ceste v Žiline odohrala dráma. Lupič, ktorý v ten deň prepadol banku v Rajci, si počas policajnej naháňačky zobral život. Zastrelil sa vlastnou zbraňou.

02.04.2013 | 14:43

ŽILINA. RAJEC: Tragédia, ktorá sa začala v Rajci prepadom banky a skončila v Žiline samovražedným výstrelom, sa nadlho vryje do pamäti širokej verejnosti.

 

V banke sa vyhrážal výbuchom

Scéna ako z akčného filmu sa začala odvíjať v stredu 27. marca o 9.30 h v Rajci. Do miestnej banky vstúpil muž, ktorý mal na hlave kapucňu, tvár si kryl šatkou a údajne držal v rukách spínač so škatuľkou, ktorá vyzerala ako nálož. Od zamestnankýň žiadal peniaze pod hrozbou, že ju nechá vybuchnúť. Ženy mu z obavy o svoj život vydali niekoľko stoviek eur. Na to maskovaný lupič nastúpil do tmavého auta s bytčianskou evidenčnou značkou a dal sa na útek.

„Po unikajúcom páchateľovi bolo ihneď vyhlásené pátranie,“ informovala o prípade hovorkyňa žilinskej polície Jana Balogová. Do naháňačky po mužovi sa zapojilo niekoľko policajných áut. Tá sa skončila až po dvadsiatich kilometroch na Rajeckej ceste v Žiline.
 

Neutiekol, neprežil...

Tu sa šoférovi – lupičovi postavila do protismeru policajná hliadka. Keď videl, že dopredu už niet úniku, začal cúvať. Cestu za ním už ale blokovali ďalšie policajné autá. Vtedy sa stalo niečo, čo možno označiť ako čin človeka v bezvýchodiskovej situácii. Prenasledovaný 47-ročný muž zastavil svoje auto, zobral do rúk legálne držanú zbraň a tú obrátil proti sebe – strelil sa priamo do hrude. Podľa našich informácií ho oživovali priamo na mieste, aj počas prevozu do nemocnice. Zachrániť sa ho už nepodarilo. „Pacienta k nám priviezli so strelným poranením, ktoré bolo nezlučiteľné so životom,“ povedala hovorkyňa Fakultnej nemocnice s poliklinikou v Žiline Mária Koporecová.

Z Rajeckej cesty bola po tragédii doprava odklonená niekoľko hodín. Na miesto činu dorazil aj pyrotechnik a vyšetrovatelia, ktorí zaisťovali dôkazy. Či nálož, ktorou sa muž údajne vyhrážal v banke, bola v aute, polícia zatiaľ nepotvrdila. „Ďalšie informácie týkajúce sa udalosti sú predmetom vyšetrovania,“ dodala hovorkyňa
 

Normálny človek...

Za zúfalým činom s tragickým koncom stál 47-ročný muž, ktorý žil so svojou rodinou v obci Kolárovice. Kedysi vraj slúžil u polície, neskôr si v dedine otvoril rodinnú stolársku dielňu, kde okrem iného vyrábal okná a dvere. Podľa tunajších ľudí sa podnikateľovi očividne darilo a nič nenasvedčovalo tomu, že ho niečo ťaží na duši. „Povahovo bol normálny a priateľský človek, ktorý sa porozprával s každým. Podnikal v oblasti stolárstva. Všetci si mysleli, že sa po finančnej stránke určite majú dobre,“ hovorí jedna z miestnych žien. Po tejto udalosti sa však mnohí pýtajú, či práve peniaze neboli hlavným spúšťačom celej tragédie.

Lúpežné prepadnutie ako jediné východisko?

Psychológ František Skokan hovorí, že zistiť pravý motív nebude už zrejme možné. „Môžeme iba predpokladať, že rozhodnutie k prepadu banky bolo spôsobené ťažkými a najmä vonkajšími sužujúcimi faktormi. Pravdepodobne išlo o situáciu, z ktorej nevedel nájsť východisko,“ myslí si. Väčšinou sa totiž snažíme riešiť nepriaznivé situácie použitím bežných, osvedčených, prípadne náhradných spôsobov. Pokiaľ žiadny z nich nevedie k očakávanému výsledku, môže nastať situácia, kedy pod tlakom vnútorného rozpoloženia „zúžené“ vnímanie okolnosti vyústi k jedinému videnému riešeniu.

„Môžeme predpokladať, že v tomto prípade a rozpoložení sa ako jediné východisko javilo lúpežné prepadnutie. Následné spáchanie samovraždy iba posilňuje tento predpoklad, pretože osoby kriminálne narušené nevolia takýto spôsob konania. Zrejme došlo k uvedomeniu si svojho konania, pocitom morálneho zlyhania a hanby, čo vyústilo do spáchania samovraždy,“ konštatuje psychológ František Skokan.

Michala Stehlíková

Snímka autorka

Najnovšie vydanie
Predplatné
zilinskyvecernik_monitor_prod