Žilinský Večerník

18. apríl 2024 | Valér
| 1°C

Kultúra

V Krajskej knižnici objavovali Stratenú Žilinu. Druhú v poradí

Pätica autorov predstavila v Krajskej knižnici zaniknuté žilinské reálie z oblastí bánk, bulharských záhradníkov, kín a monumentov.

24.09.2019 | 14:45

Kniha Stratená Žilina 2 je pokračovaním knihy Stratená Žilina 1. Pätica autorov – Patrik Groma, Jozef Feiler, Milan Novák, Miro Pfliegel a Peter Štanský sa v nej snažili zdokumentovať všetky skutočnosti týkajúce sa stratených objektov či koloritu nielen starej Žiliny, ale aj tej novodobej, ktorú ešte veľa z nás nosí v pamäti. Dvaja zo spoluautorov – Milan Novák a Miro Pfliegel sa, žiaľ, jej vydania nedožili.


Vo svojich výskumoch sa autorský kolektív sústredil na zmeny dotýkajúce sa priamo mesta Žilina, nie jej mestských častí. „Je to nesmierne náročné aj vzhľadom na to, že mali vlastnú históriu. Snažíme sa podchytiť informácie z historického jadra a okolitých častí, ktoré súviseli so životom Žiliny od stredoveku až do takmer súčasnosti. Pri bulharských záhradníkoch v knihe nejakým spôsobom dokumentujeme a píšeme o nepretržitom období 90. rokov, počas ktorých v Žiline pôsobili. Jeden z nich spoločne s manželkou dodnes žijú a ich vnučka, ktorá písala diplomovú prácu o bulharských záhradníkoch, nám nesmierne pomohla. Nielen informáciami, ale aj fotografiami z 20., 30., ale aj 90. rokov 20. storočia. Súčasťou knihy sú staré fotografie, niektoré unikátne doposiaľ nikdy neboli publikované,“ povedal Peter Štanský.

Autori sa v publikácii sústredili aj na banky či kiná stratené v priebehu desaťročí. „Žilinský amfiteáter bol fenomén. Existoval tu ako akcia Zet budovaná mestom na zelenej lúke, dvakrát prerábané, zväčšované, pretože nestačilo pokryť kapacitu,“ uviedol Peter Štanský.

„Som veľmi rád, že ľudia prišli na besedu o stratenej histórii mesta. Ani sme nehovorili veľmi dopodrobna o knihe. Skôr sme si vybrali niekoľko emotívnych ukážok, aby sme vzbudili zvedavosť prečítať si knihu ako celok. Najviac budem spomínať na krásne rozhovory s ľuďmi, s ktorými sme sa stretávali,“ podotkol Patrik Groma.

Foto: autorka

Najnovšie vydanie
Predplatné
zilinskyvecernik_monitor_prod