Žilinský Večerník

20. máj 2024 | Bernard
| 18°C

Kultúra

V Novej synagóge diskutovali na tému domáceho násilia

Cyklus diskusií Vystúp o spoločenských témach, ktoré sú v spoločnosti stále tabuizované, alebo sa o nich rozpráva menej, začali organizátorky Tina Hanuliaková a Katarína Mravcová v Novej synagóge vo štvrtok 12. októbra.

18.10.2023 | 11:50

Projekt pod názvom Vystúp sa vo svojom prvom kole venoval prioritne domácemu násiliu. V tomto prípade sa diskusia zamerala na to, ako „vystúpiť“ zo stereotypov, ktoré pri tejto téme prevládajú. „Tieto diskusné večery sa budú postupne venovať citlivým spoločenským témam, o ktorých sa bežne v spoločnosti nerozpráva a ak áno, tak len veľmi všeobecne, alebo len medzi blízkymi priateľmi,“ vysvetlila Tina Hanuliaková, jedna z organizátoriek.

Prvý večer

Prvý diskusný večer sa konal 12. októbra, bol rozdelený na dva bloky a ukončený módnou prehliadkou. Prvý blog sa venoval téme ako si nájsť na seba čas a získať zdravé, chýbajúce sebavedomie, ako prekonávať sám seba a vytrvať pri plnení svojich cieľov. Hosťami tejto časti boli koučka Ingrid Nová Almáši, fitnes trénerka Zuzana Mlynarčíková, Ľubica Babišová z estetickej kliniky Kamala a networkerka Henrieta Filkorová.

Hlavnou témou podujatia bola diskusia v druhom bloku o domácom násilí. „Cieľom diskusie bolo vysvetliť, prečo je dôležité o tejto téme hovoriť. Prečo je potrebné podporovať projekty zamerané na pomoc obetiam a že Aj malá pomoc, môže spustiť lavínu veľkých udalostí pre tých, čo to práve potrebujú,“ dodala Hanuliaková. Hosťami druhého kola boli investigatívna novinárka, reportérka TV Markíza a moderátorka podcastu Profil Zločinu Kristína Kövešová a výkonný riaditeľ združenia Náruč a zároveň riaditeľ Detského krízového centra Róbert Braciník

Retro módna prehliadka

Diskusný večer zavŕšili odľahčene. Organizátori si pripravili retro prehliadku svadobných šiat z 90. rokov salónu Hella a novú kolekciu mestskej módy od Ateliéru Katarína Mravec. Autorkou prehliadky bola samotná Katarína Mravec, o choreografiu a styling sa postaral Lukas Almassy. Modelkami boli žiačky zo ZŠ Martinská a pridali sa aj ostatní účinkujúci.

Ďalšie témy

Toto bol len prvý z mnohých naplánovaných diskusných večerov. „Už teraz máme témy, o ktorých vieme, že sa im budeme venovať, napr. život s duševnou chorobou, invalidi v spoločnosti, odchod detí zo spoločnej domácnosti, kam zmizlo gentlemanstvo a veľa ďalších,“ vysvetľuje organizátorka. K témam sa budú vyjadrovať ľudia, ktorých sa daná problematika týka, alebo sa téme venujú, ponúkajú riešenia, neboja sa o nepríjemných veciach hovoriť nahlas a aj touto cestou búrať stereotypy.  

Zámerom prvého diskusného večera bolo napríklad predstaviť širšej verejnosti združenie Náruč a vysvetliť ich činnosť. „V budúcnosti plánujeme pri každej téme vybrať združenie, ktoré sa jej venuje a ziskom z akcie toto združenie podporiť,“ dodala na záver Hanuliaková.

Autor: - r -

Foto: archív T.H.

Najnovšie vydanie
Predplatné
zilinskyvecernik_monitor_prod