Žilinský Večerník

20. máj 2024 | Bernard
| 14°C

Kultúra

V Rajeckej doline bude autogramiáda aj beseda

Podujatia v obľúbenej Rajeckej doline nemusia byť iba o turistike. V meste Rajecké Teplice a v obci Lietavská Lúčka na vás v tomto týždni čakajú dve kultúrne podujatia.

24.10.2023 | 08:15

Známy, neznámy

Do Lietavskej Lúčky zavíta na besedu s názvom „Známy – neznámy“ režisér, scenárista, kameraman a horolezec Rasťo Hatiar. Filmovej tvorbe sa venuje dvadsať rokov. Medzi jeho známe filmy patria napríklad Na hranici tieňov, Stratení nomádi, Zabijácka krása, Slepá dôvera, Teória šťastia podľa Rybanského, či dokumentárne filmy Vrcholová príťažlivosť a Nechcený autoportrét. V minulosti produkoval environmentálne filmy pre organizáciu OSN a ako kameraman spolupracoval s dokumentaristom Pavlom Barabášom na seriáli „Príbehy tatranských štítov“. Je držiteľom viacerých medzinárodných filmových cien.

Beseda sa uskutoční 27. októbra o 18.00 h v Dome Kultúry. Vstupenky v hodnote 6 eur je nutné zakúpiť vopred v Obecnej knižnici Lietavská Lúčka do 25. októbra.

Kde si sa vydala...

Júlia Marcinová je rodáčka z Rajeckých Teplíc. Nielen, že je riaditeľkou Krajského kultúrneho strediska Žilina, uznávaná etnologička, ale v súčasnosti sa preslávila ako spisovateľka. Jej kniha nesie názov Kde si sa vydala, tam si mlieko pýtaj. Román je napísaný na základe skutočných udalostí, odohráva sa v rokoch 1860 až 1944 v Poluvsí. Rozpráva príbeh rodiny naprieč generáciami tak, ako sa skutočne stal: bez prikrášlenia, bez zjemnenia, s drsnosťou dedinského prostredia, ale aj s vľúdnosťou obyčajného človeka. V románe vystupujú osoby, ktoré svoj život v obci Poluvsie - Rajecké Teplice naozaj prežili a viacerí ho žijú doteraz.

Autogramiáda tejto skvelej knihy sa uskutoční 24. októbra o 17.00 hod. v sobášnej sieni mesta Rajecké Teplice. Na podujatí sa zúčastnia aj majitelia vydavateľstva Artis Omnis manželia Ivan a Andrea Harmanovci, ktorí knihu vydali. Akciu bude moderovať Karolína Kováčová. Vstup je voľný.

Autor: - r -

Foto: archív Artis Omnis

Najnovšie vydanie
Predplatné
zilinskyvecernik_monitor_prod