Žilinský Večerník

26. apríl 2024 | Jaroslava
| 10°C

Spravodajstvo

V Rajeckých Tepliciach zomrel bulharský robotník

Obyvateľa Bulharskej republiky zastihla smrť v Rajeckých Tepliciach skôr, než sa stihol vrátiť na sviatky do svojej krajiny. Bol jedným z robotníkov, ktorí pracovali na stavebných prácach v kúpeľoch.

22.01.2013 | 15:02

RAJECKÉ TEPLICE. Kúpele Aphrodite v Rajeckých Tepliciach sa rozšírili o vonkajšie bazény. Práve na nich mal pracovať jeden z bulharských robotníkov, ktorý sa už do svojej krajiny nevrátil. Ešte pred Vianocami náhle zomrel v ubytovni.

Po práci vraj skolaboval
Bulhar prišiel na Slovensko za lepšou prácou. Obyvateľ Rajeckých Teplíc, ktorý nechce byť menovaný, sa ale dopočul, že príčinou smrti robotníka bola prepracovanosť. „Bol vraj veľmi šikovný a predtým, než sa mal na sviatky vybrať domov, mu jeho nadriadený zadal veľa pracovných úloh. Skôr vraj domov nepôjde,“ hovorí. Pracant vraj urobil čo mal, no keď sa večer vrátil do ubytovne, skolaboval v izbe. „Pacient pri príchode záchranárov nejavil žiadne známky života. Resuscitovali ho približne 45 minút, žiaľ, napriek maximálnej snahe sa im nepodarilo pacienta oživiť. Lekár mohol konštatovať iba smrť,“ hovorí Anna Lacyková-Krčová, hovorkyňa Záchrannej služby Falck. Podľa spolubývajúceho sa pacient sťažoval na bolesť v zátylku, a deň predtým na vysoký tlak, lekára však nevyhľadal. Podľa jedného z členov predstavenstva kúpeľov, Ladislava Miškolciho, bol tento prípad uzavretý a smrť muža nemohol nikto ovplyvniť. Dohady o nezvládnutí pracovného tempa vyvrátili i samotní bulharskí robotníci. Z Inšpektorátu práce v Žiline nás informovali, že prípad nevyšetrovali.

Nešlo o prepracovanosť
Partia chlapov zo zahraničia sa po Vianociach na stavbu vrátila. V týchto dňoch sa podieľajú na rekonštrukcii hotela Veľká Fatra. „Je to pravda, zomrel náš kamarát. Ľahol si a už sa nezobudil. Na Vianoce sa už domov nevrátil,“ povedal jeden z nich, keď sme sa opýtali na smrť kolegu. Podľa nich však nešlo o prepracovanosť. „Máme tu dobré podmienky, dobrú prácu, peniaze, jedlo trikrát denne. Je to tu lepšie ako doma, preto sme aj prišli pracovať,“ zhodujú sa robotníci rôzneho veku. Na kolegu Kunča (42), ako ho volali, si spomínajú ako na správneho chlapa. „Bol veľmi šikovný v práci a dobrý kamarát,“ dodávajú. <

Veronika Cvinčeková
Snímka autorka

Najnovšie vydanie
Predplatné
zilinskyvecernik_monitor_prod