Žilinský Večerník

26. apríl 2024 | Jaroslava
| 8°C

Z regiónu

V Stráňavách šarapatí medveď, včelárovi zničil úle

Ján Rybár zo Stráňav sa chovu včiel venuje už tridsať rokov. O to viac ho prekvapilo, že jeho včelín, ktorý sa nachádza na hornom konci dediny, po prvýkrát navštívil medveď, a to dokonca dva razy po sebe. Lesná šelma za sebou zanechala spúšť a zničené úle. Podľa poľovníkov škôd po medveďoch pribúda.

15.10.2019 | 14:10

Medveď vraj chodí po dedine hore-dole už niekoľko dní. Škody po jeho návštevách pribúdajú, včelár Ján Rybár nie je jediný, koho medveď poctil svojou návštevou. Údajne narobil šarapatu aj na včelíne ďalšieho
chovateľa a za obeť si vyhliadol aj ovce.

„Včelárom som už tridsať rokov, ale medveď tu ešte nebol. Objavil sa tu až tento rok. Boli sme prekvapení, že si dovolil prísť až do dediny, medzi domy. Ja mám včelín na hornom konci obce, takže z hory je to len kúsok,“ rozpráva včelár zo Stráňav.

REPETE
V jeho včelíne bol medveď až dvakrát. „Prvýkrát asi pred dvomi týždňami, rozobral mi jeden úľ, rozbil rámiky. Potom sa presunul na druhý koniec obce a po týždni sa opäť vrátil a rozbil ďalší úľ a rámiky. Ostatné úle mám schované v búde, aj tam sa chcel dostať. Mám tam taký žľab na vodu, aby nepršalo včelám na letáče – všetko vytrhal, ale našťastie sa dovnútra nedostal,“ ráta napáchané škody po návšteve lesnej šelmy.

Hoci ho pohľad na zničené úle zabolel, na chov včiel nezanevrel. „Toto ma určite neodradí. Som zarytý včelár. Ak sa tu však navlečú, máme čo robiť každý rok,“ hovorí.

Po návšteve medveďa zostali včelárovi len oči pre plač.


Keď sa ho pýtame, či si bude uplatňovať nárok na náhradu škody, len mykne plecami. „Načo? Videl som, čo za to iní dostali a bola to len polovica z celkovej škody,“ reaguje na našu otázku.

Medveď hnedý je zákonom chránený živočích. Podľa zákona o ochrane prírody a krajiny je za škody, ktoré napácha chránené zviera, zodpovedný štát. Ak si chce poškodený uplatniť nárok na náhradu škody, mal by sa obrátiť na príslušný okresný úrad, konkrétne na odbor starostlivosti o životné prostredie. V prípade pána Jána sa škoda na včelíne posudzuje nasledovne:

„V prípade, že si chce poškodený uplatniť škodu na včelstvách a včelárskom zariadení, ktorá vznikla po útoku chráneným živočíchom, je okrem iného potrebné, aby včelstvá a včelárske zariadenia boli v čase útoku chránených živočíchov trvale oplotené alebo boli zabezpečené funkčným elektrickým ohradníkom,“ vysvetľuje Pavel Kropitz, vedúci odboru starostlivosti o životné prostredie Okresného úradu v Žiline.

Momentálne na okresnom úrade evidujú dve hlásenia z obce Stráňavy, a to ohľadom poškodenia včelína z 8. októbra a škody na jahňati z 24. septembra.

Medveď sa pokúšal dostať aj do búdy, kde má včelár ďalších sedem úľov.


ŠKODY NARASTAJÚ
Podľa poľovníkov škôd po medveďoch pribúda. „Počet medveďov na Slovensku s kombináciou straty plachosti zveri začína naozaj spôsobovať problémy. Poľovnícka samospráva sa usiluje o to, aby sa medvede vzhľadom na tieto skutočnosti začali normálnym spôsobom poľovne obhospodarovať, pretože doteraz aj v súčasnosti je medveď chránený živočích a na akékoľvek jeho ulovenia musí byť vydaná výnimka z úrovne ministerstva životného prostredia. Stretávame sa s názormi ochranárskych organizácií, že počet aj výskyt medveďa je stále zvládnuteľný a nie je na tom nič dramatické, že navštevujú aj mestá a dediny. My aj občania však máme iný názor,“ reaguje Peter Marčulinec zo Slovenskej poľovníckej komory.

Foto: archív JR

Najnovšie vydanie
Predplatné
zilinskyvecernik_monitor_prod