Žilinský Večerník

26. apríl 2024 | Jaroslava
| -2°C

Z regiónu

V Terchovej dokončili rekonštrukciu Dolných dier

V Terchovej už sedem rokov opravujú najznámejší turistický chodník, ktorý nesie meno po zbojníkovi a rodákovi Jurajovi Jánošíkovi. Ako pokračuje rekonštrukcia Jánošíkových dier?

18.10.2019 | 08:45

Opravu turistického chodníka, ktorý sa začína v miestnej časti Biely Potok, zastrešuje občianske združenie Diery. Ako vysvetľuje jeho spoluzakladateľ Róbert Hlaváč, vznik združenia podnietila urgentná potreba riešiť stav viac ako 30 rokov starých technických prvkov na chodníkoch.

„Filozofia projektu riešila výmenu jestvujúcich hrdzavých lávok za estetickejšie drevené v Dolných dierach a za nové pozinkované lávky s roštami v Horných dierach. Dôležité bolo, aby boli splnené nasledovné ciele tohto projektu – bezpečnejšie turistické chodníky, ochrana pôvodnej prírody a atraktívnejšie prostredie a sprístupnenie Dolných dier starším ľuďom a starším deťom, ako aj ich sprístupnenie v nádhernom zimnom období,“ rozpráva Róbert Hlaváč.

Z DIER DISNEYLAND?
S rekonštrukčnými prácami začali členovia združenia v roku 2013 a za sedem rokov sa im podarilo Diery zatraktívniť tak, ako nikdy predtým. Obnovu chodníka v Dolných dierach úspešne ukončili práve v tomto roku. „Na niektorých kritických úsekoch sme chodník pretrasovali kvôli obchádzaniu a urobili niekoľko nových lávok. V tomto roku sme doriešili posledný komplikovaný úsek, v asi najkrajšom mieste, kde sme staré hrdzavé lávky nahradili pretrasovaním chodníka po prírodných schodoch, bez potreby križovať potok, ktorý je v tomto úseku naozaj nádherný,“ hovorí člen združenia.

Práce pokračujú v Horných dierach, kde vzniká nová lávka budovaná na podnet Horskej záchrannej služby. Práve v tomto úseku došlo aj tento rok k viacerým vážnym úrazom, nakoľko sa chodník nachádza vo veľmi nebezpečnom teréne. Tento projekt za cca 35-tisíc eur sa v týchto dňoch dokončuje a prístupný bude pre odvážnejších už počas zimy.

Novú lávku aktuálne dokončujú v Horných dierach.


„Ľudia sú z našej práce väčšinou nadšení. Každý, kto Diery navštívi, vysoko oceňuje, čo tam robíme. Pravdaže tak, ako pri všetkom, i tu sa nájde niekoľko hejterov, často ľudí na internete, ktorí nikdy v Dierach neboli a ktorí nám vyčítajú, že sa snažíme z Dier spraviť Disneyland,“ rozpráva aj o neprajných reakciách.

Obnovovať turistický chodník v takom exponovanom teréne, ako sú Diery, nie je vôbec jednoduché, najmä ak sa to týka vynášania stavebného materiálu.

„Tu nám vždy pomáhajú chalani z horskej služby, ja osobne ťažšiu prácu asi ani nepoznám. Vždy pri takejto „brigáde“ som potom dva dni neschopný robiť čokoľvek iné. Úžasní sú aj samotní návštevníci, ktorí veľmi radi pomáhajú. Keď sme dole nechali 700 kusov dubových „špalíkov“ na drevené lávky, tak nám ich ľudia vyniesli ako mravčekovia,“ chváli ochotu návštevníkov Róbert Hlaváč.

PRÍSTUPNÉ AJ POČAS ZIMY
Podľa odhadov členov združenia navštívi Diery ročne 250-tisíc návštevníkov, čo je naozaj krásne číslo! Na prvom mieste sú Slováci, potom Česi a cestu do Dier začínajú opäť nachádzať aj Poliaci a Maďari.

„Tento rok by sme radi ešte dokončili spomínaný, veľmi náročný úsek v Horných dierach. Diery nie sú oficiálne zatvorené ani v zime. Malý okruh je otvorený i počas zimy a ľahko prístupný z Bieleho Potoka i zo Štefanovej. Nové diery však odporúčame vynechať, často sa stáva, že sú aj tak kvôli ľadu nepriechodné. Pri takomto prechode odporúčame návštevníkom vybaviť sa mačkami. Horné diery navštevujte len v sprievode horského sprievodcu a s poriadnym vybavením,“ radí Róbert Hlaváč z OZ Diery.

Viete o tom, že práve vďaka Jánošíkovým dieram sa podarilo v Terchovej vyvinúť novú aplikáciu pre turizmus? Viac sa dočítate TU.

Foto: OZ Diery

Najnovšie vydanie
Predplatné
zilinskyvecernik_monitor_prod