Žilinský Večerník

25. apríl 2024 | Marek
| 1°C

Zaujalo nás

V žilinských schránkach sa objavili pochybné letáky. Patria šmejdom?

Na leták, za ktorým by sa mohli skrývať tzv. šmejdi, nás upozornil čitateľ. Prezentačná akcia by sa mala konať v pondelok 11. novembra v Žiline. Organizátori sľubujú ochutnávku vína i darčeky. Obchodní inšpektori varujú najmä starších ľudí, aby boli v takýchto prípadoch opatrní a nedali sa oklamať pozlátkou.

06.11.2013 | 10:59

ŽILINA. Vrece s pochybnými predajcami sa na Slovensku roztrhlo v prvej dekáde tohto roka. Do augusta 2013 sa Slovenská obchodná inšpekcia (SOI) zaoberala podnetmi od 369 spotrebiteľov na 25 spoločností. Po tom, ako tzv. šmejdom vyhlásila vojnu, ich počet na Slovensku výrazne klesol. Nám sa však len prednedávnom dostal do rúk leták, ktorý podľa 30-ročného Štefana zo Žilinského okresu zaváňa „šmejdovským rukopisom“. Našiel ho u seba v poštovej schránke.


Darčeky síce dostanete, ale si za ne zaplatíte

„Prednedávnom som sledoval český dokument mladej a veľmi odvážnej režisérky o nekalých praktikách priameho predaja s názvom Šmejdi. Po dopozeraní som zostal úplne zhrozený, ako sa niekto takto môže správať prevažne k starším ľuďom. Vo svojom vnútri som si povedal, že urobím všetko preto, aby som takýmto svinstvám zabránil. A predminulý týždeň som zhodou okolností medzi letákmi našiel tento plagát. Skoro ma roztrhlo od jedu. Rozhodol som sa, že to nenechám tak, a preto som o tejto prinajmenšom podivnej akcii informoval Žilinský večerník,“ hovorí.

Propagačný leták pozýva na vinárske posedenie, ktoré sa uskutoční v pondelok 11. novembra v jednom zo žilinských hotelov. Ako sa na ňom uvádza, okrem ochutnávky vína svetových značiek bude súčasťou programu aj zábavná šou, prezentačná akcia a odovzdávanie darčekov. Navyše každý, kto si vopred rezervuje miesto, získa ďalší darček, pričom v opačnom rohu letáku je uvedené, že rezervácia je nutná. „Na spodnej strane je extrémne malými písmenkami napísané, že zmena programu a bonusov je vyhradená podľa aktuálnej dostupnosti dodávateľov. V prípade nevhodného správania, čo vraj znamená to, že si nebudete chcieť od nich nič kúpiť alebo budete klásť veľa otázok, nárok na darček zaniká. Nikde na letáku ani nie je uvedené, o akú firmu ide a na akej adrese sídli, čo sa vymyká spod zákona,“ rozhorčuje sa Štefan.

Podľa českého dokumentárneho filmu treba byť pri podobných letákoch opatrný a nesadnúť ihneď lákavej ponuke na lep. Šmejdové darčeky síce dostanete, ale na záver si budete musieť za ne zaplatiť. Ak peniaze nebudete mať, obchodníci prejavia veľkú ochotu zaviesť vás až k bankomatu alebo vám vyhotovia zmluvu na nebankový úver. Všetko je robené pod veľkým nátlakom, pri ktorom sa obchodníci neštítia používať aj hrubé nadávky. Zaujímavé je aj to, že na prezentačné akcie púšťajú výhradne len starších ľudí. „To sa mi zdá choré. Ak sa mi týmto upozornením a článkom podarí aspoň jedného človeka presvedčiť, aby na danú akciu nešiel, bude to pre mňa pekná satisfakcia a malý úspech pre celú spoločnosť,“ konštatuje mladý muž.


Nový zákon proti šmejdom vstupuje do platnosti

Na pochybnú akciu sme upozornili aj žilinskú obchodnú inšpekciu. Tá v tomto roku zasahovala v Žilinskom kraji zatiaľ v štyroch podobných prípadoch, jeden vyšetrovali aj v našom meste. „Podnet na prezentačnú akciu konanú v Žiline dňa 22. októbra tohto roku bol vyhodnotený ako opodstatnený z dôvodu klamlivej reklamy, keď spotrebiteľom neboli k dispozícii v letáku sľubované darčeky pre účastníkov. Navyše počas kontroly došlo k mareniu a sťažovaniu výkonu kontroly,“ uvádza Miriam Šipulová, riaditeľka Inšpektorátu SOI pre Žilinský kraj.

Ak sa vám do rúk dostane podobný leták, inšpektori radia, aby ste si údaje o ňom preverili na internete alebo na SOI a poradili sa s blízkymi. Ak máte pochybnosti, radšej na ponuku nereagujte. V prípade, ak sa tam rozhodnete predsa len ísť, neberte si so sebou veľký obnos peňazí, ako je nutné a neodovzdávajte svoje osobné doklady organizátorovi.

„Ak by bolo občanom bránené v odchode z akcie alebo ak by pociťovali nátlak či vyhrážanie, nech volajú na 158, 159 alebo 112. Nech nepodpisujú zmluvy o spotrebiteľskom úvere, pokiaľ si zmluvu poriadne neprečítajú. Ak si už občania nejaký tovar kúpia, nech trvajú na tom, aby im bolo predložené potvrdenie o kúpe, čiže pokladničný doklad a záručný list,“ informuje hovorkyňa SOI Danuša Krkošová.

Proti „šmejdom“ dnes hrá aj skutočnosť, že v utorok 29. októbra schválil parlament novelu zákona o ochrane spotrebiteľov, ktorá má chrániť najohrozenejšie skupiny obyvateľstva, čiže seniorov, pred nekalými praktikami niektorých firiem. „Spotrebitelia by mali vedieť, že majú právo odstúpiť od zmluvy bez udania dôvodu do 7 pracovných dní. Potrebujú k tomu však pokladničný doklad alebo zmluvu o úvere. Peniaze im musia vrátiť do 15 dní od odstúpenia od zmluvy. Odstúpenie zmluvy je potrebné následne poslať predajcovi doporučenou poštou aj s tovarom a tento poistiť,“ radí Danuša Krkošová.

Michala Stehlíková
Snímka autorka

Najnovšie vydanie
Predplatné
zilinskyvecernik_monitor_prod