Žilinský Večerník

5. máj 2024 | Lesana, Lesia
| 19°C

Zaujalo nás

Vianoce také drahé, koľko sme za ne ochotní zaplatiť

Blíži sa ten čarovný čas, kedy kupujeme maslo a vajíčka v neporovnateľne väčšom množstve ako po zvyšok roka. Pri pečení to nekončí, štedrý stôl predsa musí byť bohatý a plný dobrôt. Pritom patríme medzi krajiny, na ktorých sa tohtoročná inflácia radikálne podpísala a spomedzi krajín V4 sme v niektorých mesiacoch viedli v rebríčku najdrahších potravín.

30.11.2023 | 14:15

Priemerný Slovák minie na stravu 20% zo svojho príjmu a niekto prakticky zarába na to, aby prežil. Podľa ministerstva pôdohospodárstva však za ostatných osem mesiacov potravinová inflácia klesá a v poslednom štvrťroku roku 2023 by mala dosiahnuť výrazný pokles. Tradičné vianočné zdražovanie potravín by sa tak oproti minulým rokom konať nemalo.

Vysoké ceny za potraviny pociťujeme celý rok

Respektíve výraznejšie od začiatku roka 2022. Podľa Štatistického úradu SR sa však inflácia dostáva na stále nižšie, jednociferné čísla. Medziročná celková inflácia za október 2023 poklesla na 7,1% a potravinová inflácia na 8,9% , pričom od marca 2023 klesá už ôsmy po sebe idúci mesiac. Ministerstvo pôdohospodárstva a rozvoja vidieka (MPRV) SR na mesačnej báze monitoruje vývoj spotrebiteľských cien potravín. „Medziročná celková inflácia v októbri poklesla o -1,1 percentuálneho bodu na úroveň 7,1% zo septembrových 8,2% a je to výrazne pod úrovňou z januára 2022 (8,4%). Je to najnižšia hodnota od januára 2022,“ informoval útvar hovorcu MPRV SR Žilinský večerník.

Určitú úlohu pri tlmení potravinovej inflácie zohrala Deklarácia o prejave dobrej vôle vo veci udržania cenovej stability potravín uzatvorenej medzi MPRV SR a Slovenskou Alianciou Moderného Obchodu a Zväzom obchodu SR (zo dňa 11.3.2022). „Deklarácia bola výsledkom reakcie na rastúce ceny potravín začiatkom roka 2022. Išlo o spoločný prejav dobrej vôle, kde sa signatári Deklarácie podieľajú na cenovej stabilite vybraných základných druhov potravín a zmiernení dopadov aktuálnej cenovej krízy na spotrebiteľskú verejnosť, ktorá bola spôsobená najmä vysokými cenami energií,“ uviedli z útvaru hovorcu.

Rezort každý mesiac analyzuje spotrebiteľské ceny v obchodných reťazcoch a odbytové ceny - ako napríklad ceny mäsiarov, pekárov či mliekarov, a vývoj cien pre základné potravinové výrobky, ktoré majú vysokú váhu v spotrebnom koši. Deklarácia má byť nástrojom pri dodržiavaní cenovej stability vybraných základných druhov potravín a zároveň nemá negatívne vplývať na štátny rozpočet.

Ceny by nemali výrazne rásť

Obchodníci tiež z vlastnej vôle zaviedli na Slovensku takzvanú protiinflačnú garanciu. Sami si určili potraviny, pri ktorých garantovali rovnakú cenu v období troch mesiacov (marec - jún). Išlo o 400 jedinečných položiek. Niektoré obchodné reťazce v rámci protiinflačných opatrení v tomto trende pokračujú a predpokladá sa, že i niektoré tradičné vianočné potraviny udržia na rovnakej cene.

Naznačuje teda vývoj, že sa ceny surovín, po ktorých je cez sviatky dopyt, pred Vianocami zvýšia?  „Národná banka Slovenska (NBS) vo svojom novom odhade v roku 2023 mierne upravila odhadovanú výšku priemerných inflácií smerom nadol a predpokladá, že inflácia bude postupne klesať. Výrazný pokles odhaduje práve v 4. štvrťroku 2023,“ uvádzajú z ministerstva. V roku 2024 odhaduje pokles priemernej inflácie a s ňou spojených životných nákladov bežného spotrebiteľa až na hranicu 5,3%.

Inštitút finančnej politiky však vo svojej publikácii približuje, že podľa spotrebiteľského správania míňajú Slováci na potraviny zbytočne veľa a môžu za to ich stravovacie návyky. Konzumujeme veľa dovezených, mimo sezónnych a spracovaných potravín, tým pádom jeme drahšie, ako by sme museli. V konečnom dôsledku tak budú Vianoce presne také drahé, koľko sme na ne ochotní minúť.

 

 

Ako stráviť príjemné sviatky a neskrachovať? 

1. Podľa svojich finančných možností

Sadnite si a zanalyzujte vašu finančnú situáciu, aby ste vedeli, koľko si môžete naozaj dovoliť minúť na nákupy vianočných darčekov. Platí základné pravidlo, že míňame iba toľko, koľko nám umožňuje náš rozpočet. Pri plánovaní nákupov myslite aj na to, aby vám ostala dostatočná finančná rezerva po sviatkoch. Ak ste si celý rok šetrili na Vianoce, máte vyhraté. Ak nie, berte to ako výzvu do ďalšieho roka.

2. Nezadlžujte sa iba kvôli Vianociam

Nezabúdajte na to, že radosť z darčekov trvá pár dní a spotrebný úver je záväzok na dlhé obdobie. Nesplácate iba požičané peniaze, ale väčšinou aj poistenie pláceneschopnosti, čím sa vám pôžička výrazne predraží. Vo všeobecne platí, že úver ma význam vtedy, keď sa ním financujú prostriedky dlhodobej spotreby a jeho splatnosť by nemala byť dlhšia ako životnosť úverovanej veci. Bonus – z výskumov vyplýva, že väčšinu darčekov by si obdarovaný pravdepodobne nikdy nekúpil, preto sa nezadlžujte iba preto, aby ste boli v niekoho očiach štedrý.

3. Pripravte si nákupný zoznam

Dôkladne si rozpíšte zoznam obdarovaných a darčekov, ktoré im plánujete kúpiť. Spravte si finančný sumár týchto položiek a snažte sa spraviť si prieskum, či v niektorom obchode alebo e-shope nenatrafíte na nižšiu cenu. Pri nákupe vybraných darčekov sa nedajte zlákať inými položkami. Rovnako si spíšte zoznam potravín, ktoré chcete nakúpiť a nehádžte do nákupného košíka bezhlavo potraviny, ktoré vám prídu pod ruku.

4. Vyhnite sa nákupom na poslednú chvíľu

Áno, ideálne by bolo, kebyže v tejto chvíli máte už všetky darčeky nachystané. Ak nie, začnite s ich nákupmi čo najskôr. Práve začiatkom decembra začínajú rôzne akciové ponuky a obchodníci sa predháňajú v tom, aby vám ponúkli svoj tovar. Navyše, máte ešte z čoho vyberať. Môže sa stať, že tesne pred Vianocami už plánovaný darček nekúpite a podľahnete dostupnému, no nevýhodnému nákupu.

5. Nakupujte s rozumom

Výhodné nákupy cez internet sa ekonomicky oplatia, no vyhnite sa podozrivo lákavým ponukám. Nápadne nízka cena nemusí vždy znamenať výhodný nákup. „Čierne piatky“ a vianočný nákupný ošiaľ sú, bohužiaľ, priestorom aj pre podvodné praktiky. Slovenská obchodná inšpekcia (SOI) preto preveruje a upozorňuje na rizikové e-shopy, z ktorých sa nakupovať neoplatí za žiadnu cenu. Tento zoznam nie je podľa stránky SOI ani zďaleka kompletný, preto treba byť obozretný. 

Autor: Veronika Cvinčeková, redaktorka

Foto: autorka

Najnovšie vydanie
Predplatné
zilinskyvecernik_monitor_prod