Žilinský Večerník

23. december 2025 | Nadežda
| -1°C

Zaujalo nás

Vianočné oblátky Živeniarky Marty Gargulákovej

Na slovenskom štedrovečernom stole nesmú chýbať vianočné oblátky, ktoré sú prvým chodom večere. Aby sme sa pozreli na proces ich výroby, vybrali sme sa na návštevu k Marte Gargulákovej, ktorá sa ich pečeniu venuje už desaťročia. Pôvodom Púchovčanka sa po svadbe presťahovala do Vrátnej, kde s rodinou žila 16 rokov priamo pod výťahom, keďže manžel bol náčelník horskej služby. Potom odišli do Žiliny, kde býva dodnes.

23.12.2025 | 10:00

Čo je pre milú Živeniarku prvým znakom, že sa blížia Vianoce? „Určite zapálenie prvej adventnej sviečky. Byt si zdobím postupne, nie celý naraz. Nemám rada príliš prečačkané ozdoby, ale vlastne k Vianociam asi patrí aj trošku gýču,“ hovorí s úsmevom. Na jej okne nesmie chýbať čerstvá čerešňová vetvička vo váze, ktorá sa odtrhne na Barboru a do Vianoc by mala zakvitnúť. Stálicou jej výzdoby je aj zvoniaci stromček. Medzi rečou nám spomína obľúbený sviatočný film Vianočné oblátky z réžie Mareka Ťapáka, ktorý v televízii nikdy nevynechá.

TRADÍCIA V RODINE
„Mám v pamäti, že kedysi, keď som bola malá, nám oblátky nosili miništranti a my sme im dávali za ne dobrovoľný príspevok. Piekol ich kantor – organista a riaditeľ ľudovej školy. Jeho dcéra bola moja spolužiačka a kamarátka, tak som mala možnosť byť u nich na návšteve aj keď ich práve robili. U nás v rodine piekol oblátky otec, od neho som sa to naučila. Nachystal ich pre celú rodinu a všetkým ich aj osobne poroznášal,“ spomína.
V jej kuchyni rozvoniavajú čerstvo upečené oblátky, a tak nám popri práci vysvetľuje postup. Panvičku oblátkovača natiera pravým včelím voskom. Maslo alebo olej by sa na nej pripálili. Cesto vlieva do vrchnej časti formy, treba dbať na tlak, ktorým sa po zatvorení stroja smerom od pántov rozleje rovnomerne po celej panvičke. Aktuálny oblátkovač má už približne 15 rokov a kúpil jej ho syn po tom, ako pôvodný doslúžil. Prvý dostala od svojho otca okolo roku 1976. Prenechal jej túto „prácu“, keďže videl, že ju pečenie oblátok baví.
Pri čistení stroja treba byť veľmi opatrný. Robí sa to nasucho, bez čistiacich prostriedkov, aby sa šamotová vložka nepoškodila. Pri pečení a prevracaní oblátok sa nesmú používať kovové nástroje či obracačky, predíde sa tak poškriabaniu povrchu. Preto používa drvené a na pripečené zvyšky vo forme špáradlá.




OVERENÝ RECEPT
Pôvodný recept mala Marta Garguláková od svojich rodičov. „Pamätám si ale, že naši s ním mali večný problém. Po istom čase som si našla v časopise Dorka recept, ktorý som raz vyskúšala a odvtedy už som nemenila.“ Hotové oblátky po dopečení treba zaťažiť, pri chladnutí sa totiž prirodzene krútia. Tento rok ju čaká aj kulinárska výzva, prvýkrát bude chystať bezlepkové vianočné oblátky pre svoju vnučku.
Táto zručná dáma pred nami šikovne skrúca aj trubičky. Na ne má cesto sladšie ako na oblátky a tiež pridáva viac škorice. Nezabúda na rukavice, keďže pracuje s veľmi horúcim cestom. „My máme radi oblátky aj trubičky trošku tmavšie, viac sa zapečie cukor a sú karamelovejšie,“ prezrádza tajomstvo dokonalej chuti.



Aj majster tesár sa občas utne, a tak sa stane, že sa niekoľko kusov nevydarí. Čo s nimi? „Nepodarené alebo polámané oblátky rozmrvím, pridám trošku cesta a znova zapečiem – to sme mali už ako deti radi. Vznikne ako keby oblátkový pagáč,“ smeje sa Živeniarka, ktorá oblátkami a trubičkami rada poteší rodinu, susedov i kamarátov. Doteraz nikdy nemala moment, kedy by si povedala: „Už viac nebudem piecť.“
Marta Garguláková má aj špecialitu, ktorou sú fantastické orechové oblátky. Pri ich príprave je potrebné pracovať pomerne rýchlym tempom. Najskôr upečie jednu polosurovú oblátka, a tú dá bokom. Potom upečie druhú, tiež len tak, aby ostala polosurová. Na ňu čo najrýchlejšie nasype orechovú plnku s cukrom, priloží prvú oblátku a spoločne všetko v stroji zapečie. Plnka sa spojí s cestom a vytvorí naozaj jedinečnú chuť.


Autor: Eva Dodoková Mečárová, redaktorka

Najnovšie vydanie
Predplatné
fpd

PublishingHouse

Vydavateľsťvo: PUBLISHING HOUSE a.s., Jána Milca 6, 010 01 Žilina, IČO: 46495959, DIČ: 2820016078, IČ DPH: SK2820016078, Zapísané v OR SR Žilina: vl. č. 10764/L, oddiel: Sa | Distribúcia: TOPAS, s. r. o., Slovenská pošta a kolportéri | Objednávky na predplatné: prijíma každá pošta a doručovateľ Slovenskej pošty | Objednávky do zahraničia: Slovenská pošta, a. s., Stredisko predplatného tlače, Nám. slobody 27, 810 05 Bratislava 15, e-mail:[email protected]. | Copyright 2012-2019 PUBLISHING HOUSE a.s. Autorské práva vyhradené. Akékoľvek rozmnožovanie textu, fotografií a grafov len s výhradným a predchádzajúcim súhlasom vedenia redakcie. Nevyžiadané rukopisy nevraciame, neobjednané nehonorujeme. Etický kódex novinára
Vyrobilo Soft Studio

zilinskyvecernik_monitor_prod