Žilinský Večerník

28. marec 2024 | Soňa
| 8°C

Spravodajstvo

Vraciame sa k tradičnému „predaju z dvora“

Študujete zloženie jednotlivých výrobkov, no i tak si nie ste na čistom, čo vlastne obsahujú? Ľudia čoraz častejšie volia namiesto obchodných reťazcov malovýrobcov, ktorí ponúkajú vlastnoručné produkty „vo dvore“.

20.04.2014 | 19:13

PAŠTINA ZÁVADA. Keď sme navštívili družstvo Agrofin v Paštinej Závade pred Veľkou nocou, syrové nite a korbáčiky tu boli nedostatkovým tovarom. Chutné domáce produkty si ľudia objednávali už mesiac dopredu. Čím to je, že sa ľudia začínajú obracať chrbtom k akciovým ponukám v supermarketoch a hľadajú chuť a  kvalitu skutočnej prírody?
 

Keď bryndzu, tak stopercentnú

Domáca malovýroba sa predovšetkým spravidla zaobíde bez chemických prídavkov. „Teraz sa do potravinárskeho priemyslu čoraz viac tlačí chémia a pasterizácia a deti začínajú byť na všetko alergické,“ tvrdí zootechnik Marián Chamaj z farmy v Paštinej Závade, kde sa zaoberajú spracovaním mlieka na mliečne výrobky. „Vyrábame produkty iba z vlastného mlieka, ovčieho i kravského. Vieme, že naše zvieratá aj spracovanie sú pod stálym veterinárnym dohľadom. To všetko sa premieta do finálneho výrobku. Takisto nepoužívame pasterizáciu - mlieko aj výrobky z neho sú preto pravidelne vzorkované, aby sme predišli riziku,“ vysvetľuje.

Za kvalitou stojí poctivá a namáhavá práca. Napríklad bryndzu tu zoženiete iba 100 %-nú ovčiu pod značkou salašnícka, kým v obchode ju v tom lepšom prípade kúpite iba s podielom 40 % ovčieho syra.

Marián Chamaj pochádza zo starej bačovskej rodiny z Liptova. „Je to tradícia, ktorú som zdedil po otcovi a on po svojom otcovi. Tým, že vyrábame tradičné produkty, všetko prebieha podľa starých pravidiel. To znamená, že všetko, okrem strojového dojenia, je ručná práca. Celým týmto procesom som si prešiel, kým som študoval a chodieval som pomáhať. A potom sa rozbehla myšlienka predávať z dvora, ktorá našu firmu v nemalej miere zachránila pred krachom,“ vysvetľuje.

Družstvo Agrofin ponúka okrem tradičných syrových výrobkov z mlieka i syrové torty, ktoré sú doslova umeleckými skvostami. Kúpiť si niečo „z dvora“ znamená podporu slovenských farmárov, ale i návrat k prírode a zdraviu.
 

Dôsledok potravinových škandálov

Kupec si dnes žiada kvalitné potraviny a je ochotný si i priplatiť. „Spotrebitelia stále častejšie vyhľadávajú slovenské potraviny a produkty, a to nielen v obchodných reťazcoch, ale aj z predaja z dvora. Ide hlavne o dôsledok potravinových škandálov dovážaných potravín. Pokiaľ ide o predaj z dvora, Štátna veterinárna a potravinová správa SR eviduje stále viac žiadostí o registráciu predajcov konečnému spotrebiteľovi,“ uviedol hovorca ministerstva pôdohospodárstva Peter Hajnala.
 

Veronika Cvinčeková
Snímka autorka

Najnovšie vydanie
Predplatné
zilinskyvecernik_monitor_prod