Žilinský Večerník

28. apríl 2024 | Jarmila
| -1°C

Zaujalo nás

Vyskúšajte nepiť počas jedného mesiaca. Staňte sa aj vy „sušičom“

Trúfli by ste si mesiac nepiť? Byť takpovediac nasuchu? Dá sa to, len si treba vstúpiť do svedomia. Ak potrebujete podporu, zaregistrujte sa do kampane Suchý február.

30.01.2024 | 10:00

Suchý február je iniciatíva, ktorej hlavnou myšlienkou je počas tohto mesiaca úplná abstinencia od alkoholu. Už vynechanie jedného mesiaca konzumácie alkoholu má pre ľudský organizmus priaznivé účinky. Do kampane sa preto tradične zapája rad partnerov naprieč spoločnosťou na čele s Ministerstvom zdravotníctva SR a centrami pre liečbu drogových závislostí v Košiciach aj Bratislave. Ako hovorí MUDr. Boris Bodnár, riaditeľ Centra pre liečbu drogových závislostí v Košiciach a tiež psychiater: „Kampaň Suchý február radi znovu podporujeme vzhľadom na pozitíva, ktoré prináša. V prvom rade ochotu každého účastníka kampane zamyslieť sa nad vlastným životným štýlom, snahu urobiť krok k zmene svojich zvyklostí a nakoniec schopnosť dosiahnuť tento svoj mesačný cieľ. Benefity, ktoré prináša vylúčenie konzumu alkoholu počas kampane sú mnohopočetné v oblasti zdravia, denných aktivít, ľudskej komunikácie a vzťahov. Účastníci ich ocenia už v prvých dňoch, ich efekt pretrváva dlhšie ako jeden mesiac a pozitívne vplýva aj na širšie okolie.“

V Českej republike funguje iniciatíva suchý február už dvanásty rok (začala ako kampaň Ligy otvorených mužov, kde sa v prvom ročníku zapojilo 100 mužov). Na Slovensku je to už tretí ročník. Občianske združenie sa snaží prostredníctvom prevencie, osvety, spolupráce s odborníkmi, školami a firmami o to, aby ľuďom nebolo hlúpe vykročiť z davu, povedať NIE, to mi nechutí, to nechcem... Aby sa cítili v slovenskej spoločnosti lepšie.

Ku kampani Suchý február sa podľa prieskumu ResSOLUTION Group a Nielsen v susednom Česku každoročne hlási okolo 900 000 ľudí.

Heslo tohto ročníka znie Suchou cestou. K jej úspešnému zdolaniu organizátori „sušičom“ nabalia online batoh plný benefitov, zliav a zábavy na doma. Na „sušiča“ v rámci registrácie čaká mesačné predplatné na O2 TV, kalorické tabuľky, online cvičenia na platforme Fitshaker aj cvičenia, recepty a webináre od influencerov. „Sušiči“ získajú aj zľavu na nákup na webe pilulka.sk.

Registráciu môžete vyplniť na stránke www.suchyfebruar.sk, štartuje sa na symbolickom 1 eure.

 

Abstinenti v Žiline sa stretávajú už takmer 53 rokov

Vznikol 22. mája 1971 a je kolektívnym členom Asociácie klubov abstinujúcich Slovenska (ASKAS). Klubové stretnutia sa konajú každý piatok v priestoroch Kláštora kapucínov v Žiline. Klub navštevujú abstinujúci závislí, rodinní príslušníci, sympatizanti, ale i tí, ktorí hľadajú pomoc a radu pre priateľa alebo niekoho blízkeho. Klub pracuje ako svojpomocná doliečovacia skupina bez terapeuta. Jeho členkou je aj pani Ľubka, ktorá sa podelila so svojou skúsenosťou počas liečby.

Liečba mi pomohla - prečítajte sí Ľubkin príbeh

Som abstinujúca alkoholička. Abstinujem od alkoholu siedmy rok. V roku 2016 som skolabovala pri absolvovaní detoxu a 28.12.2016 som nastúpila na protialkoholické liečenie v Považskom Chlmci. Na začiatku liečby som bola vystresovaná a hanbila som sa rozprávať. Pán terapeut ma učil a povzbudzoval, aby som viac rozprávala v skupine o svojej závislosti. Postupne som sa uvoľňovala a začala viac o sebe rozprávať. V izbe som mala super dievča, ktoré mi pomáhalo, ale len 2 týždne, lebo išlo domov. Dodnes som s ním v kontakte. Preto, keď idem na posilňovaciu liečbu, pomáham novým pacientkam. Po priepustke, ktorá bola pre mňa peklom, som zostala pevne rozhodnutá, že viac alkohol piť nebudem. V piatom týždni liečby sme mohli ísť každý štvrtok do klubu. V prvom sa mi veľmi páčilo. Mali sme tam laického terapeuta, ktorý vtedy abstinoval 29 rokov. Veľmi som ho obdivovala, že tak dlho abstinuje. Bol predsedom klubu v Považskom Chlmci a zomrel minulý rok. Do konca liečby som každý štvrtok chodila do klubu , veľmi som si ho obľúbila, lebo sme si tam navzájom radili.  Vypočula som si rôzne príbehy so šťastným koncom. Počas liečenia som si postupne uvedomila a prijala s pokorou svoju chorobu, na ktorú je liek abstinencia. Po liečbe som začala hľadať klub v mojom okolí, našla som ho v Žiline. Mesiac po liečbe sa otváral klub v Čadci a neskôr aj v Kysuckom Novom Meste.

Dodržiavam doliečovanie, chodím do klubu, navštevujem psychiatričku, chodím na posiľňovacie pobyty, kde rozprávam o abstinencii. Moja liečba ma nakopla k mojej abstinencii a nikdy nezabudnem, kde som bola a načo som tam bola.  Abstinencia je krásna, ale zároveň niektorých situáciách ťažká.

 

Vždy existuje cesta ako von - Modrý domček

Modrý domček, ako sa hovorovo nazýva Centrum pre liečbu drogových závislostí v Žiline-Považskom Chlmci, funguje v pôsobnosti žilinskej Fakultnej nemocnice s poliklinikou už vyše 15 rokov. Zaoberá sa liečbou závislostí od alkoholu, drog a hazardných hier. To, že existuje cesta ako sa dostať z toxickej závislosti, dokazujú stovky až tisíce abstinentov, ktorí našli pomoc práve na tomto mieste.

Klienti po stanovení diagnózy od psychiatrického lekára absolvujú v centre 10-týždňovú liečbu. V júni minulého roka zaznamenali spolu 3284 hospitalizácií od roku 2004. Prvenstvo patrí stále mužom (cca 75%), no v posledných rokoch začal vraj narastať aj počet žien (25%). Do Modrého domčeka prichádzajú klienti vo vekovom rozmedzí od 30 do 50 rokov.

Najčastejším problémom je práve závislosť od alkoholu, a to až v troch štvrtinách  (viac ako 75%). Po nej nasleduje zmiešaná závislosť od viacerých návykových látok, patologické hráčstvo a závislosť od psychostimulancií ako je pervitín či extáza.

Samotná liečba je v podstate dobrovoľná. Základom je komunita, v ktorej klienti absolvujú denný program, skupinovú psychoterapiu, rôzne športové i pracovné aktivity spojené s relaxáciou. Pacientom sa venuje profesionálny terapeutický tím lekárov, sestier, psychológov, sociálneho poradcu, liečebného pedagóga, ergoterapeuta, správcov a laického terapeuta. Mnoho z bývalých klientov sa do centra vracia na posilňovacie liečby.

Okrem štandardnej liečby sa v centre konajú pravidelné stretnutia Klubu závislých. Každý štvrtok od 17.30 do 20.00 h sú v Centre pre liečbu drogových závislostí v Žiline-Považskom Chlmci otvorené potenciálnym záujemcom i rodinným príslušníkom.

Autor: - r -

Foto: ilustračná, archív FNsP v Žiline

Najnovšie vydanie
Predplatné
zilinskyvecernik_monitor_prod