Žilinský Večerník

24. apríl 2024 | Juraj
| 4°C

Spravodajstvo

Vytápa ho a nikto mu nepomôže?

Ladislav Mičech z Lietavskej Svinnej má dlhoročný problém. Tvrdí, že ho vytápa jarok, ktorý tečie z polí a zastavanej oblasti cez jeho pozemok. Starostu žiada o prekopanie 30 metrového kanála, čo by vraj problém vyriešilo. 

20.05.2013 | 14:12

Ladislav Mičech z Lietavskej Svinnej má dlhoročný problém. Tvrdí, že ho vytápa jarok, ktorý tečie z polí a zastavanej oblasti cez jeho pozemok. Starostu žiada o prekopanie 30 metrového kanála, čo by vraj problém vyriešilo. 

 

LIETAVSKÁ SVINNÁ. Problém, podľa Ladislava Mičecha, vznikol preto, že obec v územnom pláne povolila výstavbu v časti Záhlobčie. „Odpad tečie cez môj pozemok a vytápa ma. Roky píšem starostovi, aby to riešil, namiesto toho tam naplánovali ďalšiu výstavbu,“ hovorí Ladislav Mičech.

Nešťastný obyvateľ roky jarok, ktorý bol vybudovaný v rámci meliorácie v sedemdesiatych rokoch, čistil. V rámci schvaľovania územného plánu, vraj, dostal prísľub, že jeho podmienky budú akceptovať. Jeho problém by vraj vyriešilo, keby obec prekopala približne tridsaťmetrový kanál vedúci popred jeho domy, ktorý by vodu z jeho pozemku odviedol. Napriek prísľubu sa však riešenia nedočkal.

„Odhora vedie jarok cez môj pozemok a končí pri hlavnej ceste. Odtiaľ by mal odtekať popod cestu do potoka. Keď je vody veľa, často odpad stojí na mojom pozemku, pretože nemá kam pokračovať. Mňa vytápa a mám popraskané domy. Stačí len prekopať tridsaťmetrový odtok a ja by som bol ochránený,“ myslí si Ladislav Mičech.

Starosta obce Štefan Zjavka je však presvedčený, že tento jarok nie je príčinou jeho problémov. „Jarok ide cez jeho pozemok odjakživa. V roku 2010 sme schvaľovali územný plán a v tejto časti (Záholčie) sme naplánovali výstavbu asi šiestich domov. Ladislav Mičech si myslí, že tieto domy sú príčinou, prečo ho vytápa. Nie je to ale tak. Sú tam žumpy, ktoré by mali byť vodotesné a tá trocha zvyšnej vody nemôže narobiť takéto problémy. Príčinou jeho vytápania je potok Svinianka, ktorý sa pri veľkých dažďoch vylieva,“ hovorí starosta.

Jeho požiadavku na prekopanie tridsaťmetrového žľabu, ktorý by vodu odviedol z jeho pozemku, obec akceptovať nemôže. „Jednak preto, že je to do kopca a prevýšenie je takmer 1 meter. Ale aj preto, že tadiaľ vedie vodovod a plyn, takže sa tam kopať nedá. Mrzí ma to, ale pán Mičech to musí strpieť,“ dodal.

Namiesto toho mu navrhli, že vodu z jarku odvedú do potrubia. S tým však on nesúhlasil. Namiesto toho Ladislav Mičech žiada o nápravu na rôznych štátnych inštitúciách. V súčasnosti prebieha konanie o určenie správcu toku, teda jarku. Ten by mal problém vyriešiť. Môže to byť Povodie Váhu alebo aj obec. „Aj keď to budeme my, tak neviem, čo by sme s tým mali spraviť,“ uzavrel starosta.

 

Michal Filek

Snímka archív
 

Najnovšie vydanie
Predplatné
zilinskyvecernik_monitor_prod