Žilinský Večerník

27. júl 2024 | Božena
| 10°C

Spravodajstvo

Za vraždu matky dostal 20 rokov

Po vyše 14 mesiacoch od vraždy 67-ročnej dôchodkyne z Belej vyniesol Okresný súd v Žiline nad jej vrahom konečný ortieľ. Za smrť staršej ženy pôjde na dvadsať rokov za mreže jej syn Štefan.

03.06.2013 | 14:05

BELÁ. ŽILINA. Tragédia, na ktorú budú obyvatelia Belej určite dlho spomínať, sa odohrala v posledný januárový deň minulého roku. Vtedy, za stenami domu rodiny Židekovcov, namieril hlaveň vzduchovky na 67-ročnú dôchodkyňu jej syn Štefan a vystrelil. Rana do chrbta bola pre ženu smrteľná. Na mieste zraneniam podľahla. Ako neskôr uviedli očití svedkovia, dôchodkyňa mala vraj okrem strelnej rany aj rozbitý nos.

 


Strieľal pod vplyvom alkoholu
Po ohavnom čine sa Štefan zabarikádoval v dome a vyhrážal sa ďalšou streľbou. Na miesto boli preto privolaní aj kukláči, ktorí obliehali dom takmer štyri hodiny. Ako informoval žilinský hovorca Radko Moravčík, pred piatou hodinou večer policajti z pohotovostného útvaru využili moment prekvapenia a vykonali služobný zákrok, počas ktorého zadržali podozrivého. Ten sa neskôr podrobil dychovej skúške s pozitívnym výsledkom. Namerali mu 0,84 mg/l alkoholu v dychu.

 


Policajný vyšetrovateľ obvinil Štefana z obzvlášť závažného zločinu vraždy a nedovoleného ozbrojovania. Začiatkom februára minulého roku Okresný súd v Žiline rozhodol, že muž bude stíhaný väzobne. Počas neverejného súdneho zasadnutia Štefan vyjadril ľútosť nad činom, ktorý spáchal.

 


Krajský súd potvrdil rozhodnutie prvostupňového súdu
Po roku od vraždy vyniesol okresný súd nad obvineným mužom konečný ortieľ. Koncom marca ho uznal za vinného a uložil mu trest odňatia slobody vo výmere 20 rokov. „Vyššie uvedené rozhodnutie Okresného súdu Žilina je právoplatné, keďže dňa 28. mája ho Krajský súd v Žiline v odvolacom konaní potvrdil a odvolania prokurátora a obžalovaného zamietol,“ informovala hovorkyňa krajského súdu Anna Dudová Záborská.

 


Odsúdený Štefan  žil s matkou v spoločnej domácnosti údajne po tom, ako sa rozviedol s manželkou. Kedysi vraj bol šikovným murárom, neskôr privoňal k alkoholu a odvtedy sa začali problémy. Teraz si bude svoj dvadsaťročný trest odpykávať za mrežami väzenia s maximálnym stupňom stráženia.

 

Michala Stehlíková

Snímka -al-

Najnovšie vydanie
Predplatné
zilinskyvecernik_monitor_prod