Žilinský Večerník

26. apríl 2024 | Jaroslava
| -4°C

Z regiónu

Zapojenie nezamestnaných do obnovy hradu už nie je možné

Lietavský hrad láka návštevníkov v každom ročnom období. Vidia, ako postupne mení svoju tvár, láka ich na množstvo zaujímavých podujatí. Je to však krehký organizmus, o ktorý sa treba neustále starať. Na to sú však potrebné peniaze aj energia zanietencov. O tom, kde jedno i druhé vziať, aká bola tohtoročná hlavná sezóna a čo možno očakávať od tej nasledujúcej, opýtali sme sa výkonného riaditeľa Občianskeho združenia na záchranu Lietavského hradu Ľubomíra Chobota.

16.10.2022 | 14:46

 Kedy sa začala a kedy končí sezóna na hrade?

Sezóna na hrade Lietava sa delí na pracovnú a prevádzkovú. Pracovná sezóna začína  v apríli a trvá do konca októbra. To sú mesiace, kedy sa dá seriózne pracovať na záchrane historického muriva. Používame tradičné technológie, do ktorých spadá najmä vápenná malta a s ňou sa môže, z dôvodu času vyzretia a aj podľa starých pranostík, pracovať len od Juraja (24. 4.) do Václava (28. 9.). Technologicky tento druh malty aj po vymurovaní potrebuje čas na vyzretie a teploty pod nulou pred vyzretím by znehodnotili  kvalitu vykonanej práce. Prevádzková sezóna u nás na hrade nikdy nekončí, pretože objekt pre návštevníkov sprístupňujeme, v rámci nášho dobrovoľníckeho voľného času, celoročne. My na hrade totiž nemáme žiadne oficiálne otváracie hodiny. Objekt hradu je neustále voľne prístupná zrúcanina a môžete nás kedykoľvek navštíviť. Naše súkromné priestory  sú dostupné  len vtedy, keď majú dobrovoľníci čas. Pre skupinu je preto ideálne sa vopred telefonicky nahlásiť a dohodnúť si návštevu alebo komentovanú prehliadku.


 

Čo sa na ňom zmenilo?

Na hrade sa každý rok pracuje na odstránení jeho havarijného stavu. Spoločne s metodikom, statikom, projektantom ako aj pamiatkarmi z KPÚ Žilina preberáme, do ktorej časti je potrebné sa pustiť, aby sme postupne napĺňali náš cieľ, ktorým je celková stabilizácia, konzervácia a čiastočná obnova hradu ako zrúcaniny. Konkrétne sme tento rok, vďaka finančnej podpore z Ministerstva kultúry SR, dokončili stabilizáciu neskorogotického paláca Pavla Kinižiho a pokračovali sme v ďalšej etape stabilizácie objektu - Rondelovej bašty. Plán prác na tento rok mal omnoho vyššie ambície, no aktuálne už zrúcaninám hradov na Slovensku, v réžii občianskych združení, nie je financovanie priaznivo naklonené. Zlaté časy zapojenia nezamestnaných do obnovy kultúrneho dedičstva už, bohužiaľ, skončili. „Vyššie postavení“ projekt vyhodnotili ako neefektívny  a nebola podaná žiadosť na ďalšie programové obdobie. Prišli sme preto o možnosť čerpania finančných prostriedkov na mzdy pre zamestnancov z Európskeho sociálneho fondu. Osobne to považujem za tragédiu, ale nezmení to fakt, že sme v tomto, pre nás úspešnom projekte, predčasne skončili. Žiaľ,  mnohé hrady tesne pred ich celkovou základnou stabilizáciou.

Koľko návštevníkov prišlo tento rok?

Návštevnosť neustále stúpa, dokonca v letnom období bola omnoho vyššia ako minulý rok. Podľa nášho odhadu, hrad Lietava počas roka navštívi minimálne 50 000 návštevníkov. Presný počet by sme zistili len po uzatvorení objektu a keby sme začali vyberať nepopulárne vstupné. Chcem však našich návštevníkov uistiť , že nič také v najbližšom období nechystáme a sme vďační za každý  dobrovoľný príspevok.

S akým ohlasom sa stretávajú podujatia na hrade?

Na hrade organizujeme pre návštevníkov počas roka dnes už tri tradičné podujatia. Vo februári je to „Valentín aj pre nezamilovaných“ - akcia vyhľadávaná najmä milovníkmi nepriaznivého počasia, pretože vtedy  býva na hrade ešte sneh. Druhá veľká akcia býva v mesiaci august, kde sa zapájame do celoslovenskej akcie „Noc hradov a zrúcanín“, ktorú organizuje záujmové združenie Zachráňme hrady. Je to organizácia, v  ktorej je cca 40 hradných zrúcanín a opravujú ich občianske združenia z celého Slovenska. My v tento deň organizujeme na hrade hudobný festival  „Rock Lietava“, ktorý na budúci rok oslávi 30-ročné výročie. V  septembri, kedy oslavujeme narodenie nášho rodáka majiteľa hradu Juraja Thurzu, organizujeme pre návštevníkov deň otvorených dverí. Je veľmi obľúbený, pretože sa v ten deň návštevníci so sprievodcom dostanú aj na miesta, ktoré sú bežne neprístupné. Tento rok to bola špeciálna prehliadka horného dni otvorených dverí organizoval v tejto časti tri komentované prehliadky, ktoré sa stretli s veľkou odozvou.


 

Čo sa bude diať v rámci zazimovania hradu?

V jesennom a zimnom období budeme sprístupňovať priestory hradnej expozície, samozrejme, v rámci nášho voľného času. Vždy sa snažíme, ak to počasie dovolí, aby v sobotu a v nedeľu boli súkromné priestory prístupné medzi 11.- 16.h. Čo sa týka pracovnej sezóny, zamestnanci cez projekt ministerstva kultúry – Obnovme si svoj dom, končia, žiaľ, už koncom októbra (ideálne by bolo až koncom novembra), a tak sa musíme postarať o zazimovanie techniky, lešenia, dôležitá je príprava  dreva na zimné vykurovanie hradnej expozície.

Ani v zime hrad nespí?

Počas zimy sa staráme o to, aby si návštevník aj v tomto čase  mohol vychutnať pamiatku plnými dúškami. Pokiaľ napadne sneh, odpratáva sa prístupová cesta a taktiež sa snažíme, aby chodníky po hrade neboli zľadovatené, čo znamená, že sa posýpajú pieskom alebo posypovou soľou, ak je to nevyhnutné. V decembri máme tri malé akcie -  na Mikuláša zdobíme vianočný stromček spolu s deťmi z hradného krúžku – sú to žiaci ZŠ Lietava. Na Štefana a Silvestra robíme malé komorné posedenia v hradnej pivnici, ktorá je v tom čase príjemne vykúrená a tieto aktivity sa stretávajú s veľkou odozvou už od stálych návštevníkov. Dôležité je spomenúť, že zima je časom vyúčtovania starých projektov a taktiež sa v tomto čase podávajú nové na ďalší rok.

A aké sú? 

Plány na budúci rok máme veľké. Treba si uvedomiť, že samotná realizácia je závislá od výšky získanej dotácie, ktorá je veľmi pohyblivá a neistá. Každý rok začíname takpovediac od nuly a to je psychicky náročné. Na hrade sa už pracuje 22 rokov. Našťastie nás už roky nad vodou  držia naši darcovia 2%, ktorí nám pomáhajú preklenúť toto neisté obdobie. Treba si uvedomiť, že prevádzka hradu nie je zadarmo a nebyť vzácnych dobrodincov, veruže neviem, z čoho by sa platila na hrade elektrina, prevádzkové kvapaliny, komunikačné prostriedky, webhostingy a podobné nutné veci, bez ktorých organizácia nemôže fungovať. Všetkým patrí veľká vďaka a sme radi, že ich máme. Pre našich skalných prezradím aspoň pár plánovaných činností, ktoré by sme chceli urobiť. V hornom hrade by sme už chceli celkovo ukončiť stabilizáciu presbytéria kaplnky, čo je prvá polovica tohto objektu a následne by sme chceli začať archeologicky skúmať zadnú pivnicu. V strednom hrade by sme chceli ukončiť obnovu kastelánskej miestnosti, ktorú by sme návštevníkom sprístupnili ako štvrtú expozičnú miestnosť. Taktiež hodláme riešiť aj most do horného hradu. Tento projekt je finančne veľmi náročný a preto sme spustili medzinárodnú zbierku, ktorej patrónkou je známa československá herečka Emília Vášáryová. Sme veľmi vďační za každé euro, ktoré nám tam darcovia posielajú. Viac o zbierke sa dozviete na tejto webovej adrese:  https://www.znesnaze21.cz/sbirka/sbirka-emilie-vasaryove-na-obnovu-ceskoslovenskeho-hradu-lietava

Autor: Iveta Frolková

Najnovšie vydanie
Predplatné
zilinskyvecernik_monitor_prod