Žilinský Večerník

8. máj 2025 | Ingrida
| -0°C

Poradňa

Zázračný jarný dar z prírody: Medvedí cesnak

Jar bez medvedieho cesnaku by bola chudobnejšia – či už na chute, alebo zdravie. Táto superpotravina je jednou z najobľúbenejších bylín a vďaka svojej chuti a množstvu benefitov každoročne priťahuje pozornosť zberačov.

07.05.2025 | 10:01

Maslo zmiešate so zmäknutým maslom a dochutíte soľou. 

 

Medvedí cesnak (Allium ursinum) je jednou z najobľúbenejších jarných bylín, ktorá vďaka svojej typickej vôni a množstvu liečivých účinkov láka do lesov množstvo zberačov. Rastie vo vlhkých listnatých lesoch po celej Európe a Ázii a vytvára rozsiahle zelené koberce, ktoré nemožno prehliadnuť. Svoje meno získal podľa legendy – vraj je to prvá rastlina, ktorú po zime vyhľadáva medveď, aby si prečistil organizmus.

Cesnak dorastá do výšky 10 až 45 cm, má dlhé jasnozelené listy a výraznú cesnakovú arómu. Zbierajú sa najmä mladé listy, ktoré sú chutnou súčasťou šalátov, nátierok, polievok, prívarkov či pesta. Sušenie sa však neodporúča, pretože rastlina tým stráca väčšinu prospešných látok.

Medvedí cesnak obsahuje vitamíny B a C, alicín, flavonoidy, minerály ako železo či draslík, a je bohatý na vlákninu. Má silné antibakteriálne a antibiotické účinky, prečisťuje črevá, podporuje trávenie a posilňuje imunitu. Pomáha aj pri vysokom krvnom tlaku, problémoch s dýchaním, zápaloch priedušiek či kŕčových žilách.

Pri zbere buďte ohľaduplní – cesnak síce nie je chránený, no zbierajte ho len pre vlastnú potrebu a vyhnite sa chráneným oblastiam. 

Tu je pár tipov, ako využiť medvedí cesnak v kuchyni. Veľmi populárne je pesto, ktoré viete použiť počas celého roka - či už do sestovín alebo príchuť do pečica z kysnutého cesta. Zaujímavú a špecifickú chuť ponúka aj rizoto či polievka. Nás zaujala polievka a skvelé na čerstvý chlebík je maslo s medvedím cesnakom.

 

Polievka s medvedím cesnakom

Ingrediencie

- 1 zväzok medvedeho cesnaku

- 2 PL masla

- 2 PL hladkej múky

- 250 ml smotany

- cca 500 ml vody

- soľ, mleté čierne korenie, mletá rasca

-  hrianky s nastrúhaným syrom ako príloha

Medvedí cesnak umyjeme a bavíme stoniek. Listy nakrájame. V hrnci rozohrejeme maslo, pridáme múku a pripravíme zápražku béžovej farby. Prilejeme smotanu, vodu dochutíme koreninami a za stáleho miešania varíme do zhustnutia. Následne pridáme nakrájaný medvedí cesnak a povaríme ešte minútu. Podávame s plátkami chleba, ktoré sme si opiekli v rúre na hrianky bohate posypané nastrúhaným tvrdým syrom. 

Dobrú chuť! 

Autor: - r -

Foto: archív

Najnovšie vydanie
Predplatné
fpd

PublishingHouse

Vydavateľsťvo: PUBLISHING HOUSE a.s., Jána Milca 6, 010 01 Žilina, IČO: 46495959, DIČ: 2820016078, IČ DPH: SK2820016078, Zapísané v OR SR Žilina: vl. č. 10764/L, oddiel: Sa | Distribúcia: TOPAS, s. r. o., Slovenská pošta a kolportéri | Objednávky na predplatné: prijíma každá pošta a doručovateľ Slovenskej pošty | Objednávky do zahraničia: Slovenská pošta, a. s., Stredisko predplatného tlače, Nám. slobody 27, 810 05 Bratislava 15, e-mail:[email protected]. | Copyright 2012-2019 PUBLISHING HOUSE a.s. Autorské práva vyhradené. Akékoľvek rozmnožovanie textu, fotografií a grafov len s výhradným a predchádzajúcim súhlasom vedenia redakcie. Nevyžiadané rukopisy nevraciame, neobjednané nehonorujeme. Etický kódex novinára
Vyrobilo Soft Studio

zilinskyvecernik_monitor_prod