Žilinský Večerník

29. marec 2024 | Miroslav
| 3°C

Spravodajstvo

Žilinská župa bije na poplach, pacientov už prevážajú do iných nemocníc

Predstavitelia Žilinského samosprávneho kraja aj spoločne so zdravotníkmi hovoria o blížiacom sa kolapse zdravotníctva. Pacientov v kraji už musia prevážať do iných nemocníc. Podstatná je predovšetkým spoločenská zodpovednosť.

16.11.2021 | 17:48

POSLEDNÁ FÁZA

Ako potvrdili, tak personálne zaťaženie zamestnancov nemocníc je enormné, zdravotníci prechádzajú veľmi ťažkým obdobím a potrebujú aj našu pomoc. „Nemocnice fungujú v núdzovom režime, aj keď ten nie je vyhlásený. Všetky zdravotnícke zariadenia sú v tretej poslednej fáze reprofilizácia. V krajských nemocniciach máme obsadených 335 lôžok, 42 pacientov si vyžaduje umelú, pľúcnu ventiláciu. Znamená to, že obsadenosť lôžok s covid pozitívnymi pacientmi prekračuje 80 percent a lôžka s umelou pľúcnou ventiláciou sú naplnené na sto percent,“ informovala o stave v nemocniciach županka Erika Jurinová. Už dva týždne presúvajú kriticky chorých pacientov do iných krajov Slovenska, ktoré ešte svoje kapacity neprekročili. „V čase najvyššieho dopytu po očkovaní sme zriadili veľkokapacitné očkovacie centrum, dohodli sa s poliklinikami a nemocnicami v regióne na vytvorení vakcinačných miest, zriadili sme vlastnú Epidemiologickú ambulanciu, kde dodnes očkujeme, organizujeme výjazdy mobilnej očkovacej jednotky k imobilným občanom a očkovacích skupín do firiem a zariadení sociálnych služieb,“ doplnila. 

 

TRANSPORTY SÚ NÁROČNÉ

O prevoze pacientov do iných nemocníc informovala aj Silvia Pekarčíková, riaditeľka odboru zdravotníctva žilinskej župy. „Na základe veľmi dobrej spolupráce medzi našimi nemocnicami a všetkými ľuďmi sa podarilo niekoľko prevozov pacientov. Počas dušičkového obdobia to bolo 16 pacientov. Už prevážame aj pacientov, ktorí sú na kyslíku. Cesta je v tom, aby mal pacient k dispozícii čo najbližšiu nemocnicu, v ktorej by ho zastabilizovali. Transport pacienta do iných nemocníc je tou poslednou možnosťou, za ktorú sa chcem ale aj touto cestou poďakovať,“ vyjadrila Pekarčíková. Pacientov prevážajú už do Šale, Trenčína, Myjavy a iných miest. „Netreba sa spoliehať na to, že som neočkovaný, že sa niekto o mňa postará. Treba kúsok sebareflexie. Aj transporty sú veľmi náročné aj pre pacientov. Nemocnice sa nenafúknu, ľudia nie sú na baterky,“ apeluje na občanov. Aktuálne najviac vyťažené nemocnice sú v Čadci, v Martine ale aj v Žiline.  

 

 

Výzva žilinskej župy a zdravotníkov

Touto cestou preto vyzývame obyvateľstvo Žilinského kraja k zodpovednosti voči sebe, svojim blízkym, svojmu okoliu, aby  sa snažili pochopiť  vážnosť situácie a pre zachovanie zdravia seba a svojich najbližších robili také rozhodnutia, ktoré budú znižovať riziko ochorenia COVID 19 a súčasne iných ochorení, pre ktoré by ich stav vyžadoval hospitalizáciu v nemocniciach a tak predchádzali následným úmrtiam.  Apelujeme najmä na starších obyvateľov, nepodceňujte situáciu, využite možnosť ochrany. Slovensko, ale i Žilinský región sa vybral cestou premorenia, čo si vyžiada mnoho ľudských životov. Vakcináciou máme stále šancu odvrátiť veľkú časť týchto úmrtí, a pomôcť v tom, aby sme mohli robiť v nemocniciach opäť aj bielu medicínu. Myslime na tých, ktorých zákroky sa opäť odkladajú z dôvodu vážnej situácie. Myslime na vyčerpaných zdravotníkov, ktorých sily sú na hrane fyzických a psychických možností, myslime na to, že  len za posledných 72 hodín sme v našom kraji zaznamenali 20 ďalších zbytočných úmrtí. Nabudúce to môže byť niekto z vašej rodiny.

Autor: - r -

Foto: archív

Najnovšie vydanie
Predplatné
zilinskyvecernik_monitor_prod