Žilinský Večerník

26. apríl 2024 | Jaroslava
| 3°C

Kultúra

Žilinskí hudobní pedagógovia vychovávajú nadané klaviristky: Anička a Katka vo svojom veku excelujú

Sestry Anna Nanami (7) a Katarína Misaki (9) Chmúrové študujú tretí rok hru na klavír u hudobného pedagóga Mareka Bohunického na ZUŠ Ferka Špániho, no pre ich mimoriadne nadanie boli prijaté aj do mimoriadneho ročníka pre nadané deti na Konzervatórium v Žiline.

03.12.2019 | 16:00

Obe sestry, Anička i Katka, zaznamenali v poslednom období viacero súťažných úspechov. „V uplynulom školskom roku sa zúčastnili Medzinárodnej klavírnej súťaže Piano talents for Europe v Dolnom Kubíne. Obe sestry získali vo svojich kategóriách prvé miesta a ich pedagóg Marek Bohunický získal ohodnotenie „Prize for the Best Teacher in the 2nd International Piano Competition“,“ povedal zástupca riaditeľky ZUŠ Ferka Špániho Štefan Bohunický.

Okrem toho sa dievčatá zúčastnili aj devätnásteho ročníka celoslovenskej interpretačnej súťaže Schneiderova Trnava. Anna Chmúrová sa umiestnila v zlatom pásme a získala cenu Spoločnosti M. Schneidera Trnavského. Katarína bola taktiež zaradená do zlatého pásma a stala sa víťazkou svojej kategórie. Ich pedagóg Marek Bohunický získal diplom za prípravu víťaza v 1. kategórii v sólovej hre na klavíri.

STRET DVOCH KULTÚR
Katku a Aničku priviedol za Marekom Bohunickým pred pár rokmi ich otec Daniel, aby zistil, či v nich „niečo je“. „Talent veľmi vysokej úrovne bol zjavný. Bez predchádzajúcej prípravy hrali skladby na úrovni, povedzme, priemerného 4. ročníka. Nehrali ich dokonale, bolo tam veľa chýb, aké by sme mohli očakávať od systému učenia „napodobovaním“. Dievčatá sa učili z výukového programu zabudovaného do elektronického klavíra. Ale to, čo odpozorovali dobre, malo naozaj vysokú úroveň. Bola tam energia a cítenie, aké sa 50 % žiakov ZUŠ nepodarí získať nikdy. A to sú atribúty toho tzv. „výnimočného talentu“. To je to, čo ich jedného dňa odlíši od „obyčajných“ pracantov. Ak, samozrejme, budú na sebe intenzívne pracovať,“ hovorí Marek Bohunický, ktorý zároveň načrtol, že doménou dievčat je nielen ich nadanie, ale aj neobyčajná podpora rodičov, ktorá kombinuje vplyv dvoch rôznych kultúr – svetov – presného, poctivého a hrdého japonského, a na druhej strane kreatívneho, citového, intuitívneho európskeho.


Aničku a Katku na hodiny klavíra vodí otec, ktorý sa aj veľmi zaujíma o rozvoj dievčat. „Ďalším benefitom, ktorý sa podarilo zrealizovať, je ich výuka na Konzervatóriu v Žiline u kvalitného pedagóga Michala Berkiho, ktorého si veľmi vážim,“ dodal Marek Bohunický.

KEĎ JEDNA HODINA KLAVÍRA NESTAČÍ
Za výnimočne talentované klaviristky považuje Aničku i Katku aj ich pedagóg zo žilinského konzervatória Michael Berki. „Majú schopnosť veľmi rýchlo uchopiť a spracovať informácie. Jedna hodina klavíra týždenne na ZUŠ bola pre nich nedostačujúca, i napriek tomu, že im riaditeľ ZUŠ povolil rozšírené vyučovanie. Kvôli ďalšiemu intenzívnejšiemu rozvoju ich talentu oslovili aj mňa a s pedagógom Marekom Bohunickým vytvárame akýsi „dvojzáprah“,“ podotkol Michael Berki.

Dievčatá boli po úspešných talentových skúškach prijaté do mimoriadneho ročníka pre nadané deti, kde im na Konzervatóriu v Žiline poskytujú možnosti a príležitosti pre ďalší umelecký rozvoj. „Základom každej činnosti je záujem a sestry Chmúrové majú veľký smäd po vedomostiach a spoznávaní hudby. Hudba je pre nich vášňou a hrou, prácou i odmenou zároveň. Sú pracovité a trpezlivé, cvičia aspoň 1 hodinu denne. Kvôli lepšej časovej koordinácii ich rodičia zainvestovali do kúpy druhého pianína, aby dievčatá mohli cvičiť súčasne. Ďalšou výraznou črtou, ktorou disponujú, je schopnosť dlhodobej koncentrácie. Dievčatá dokážu na hodine celých 60 minút intenzívne pracovať s výbornými výsledkami. Z hudobného talentu u nich vyniká citlivý sluch, presné rytmické cítenie, zmysel pre pohybovú koordináciu a bezprostredný hudobný prejav. Aj pre mňa je obohacujúce a fascinujúce s nimi spolupracovať,“ skonštatoval Michael Berki.

Foto: archív ZUŠ F. Špániho

Najnovšie vydanie
Predplatné
zilinskyvecernik_monitor_prod