Žilinský Večerník

26. apríl 2024 | Jaroslava
| 9°C

Šport

Žilinský šport sa rozrastie o teqball: Popularitu si získava medzi futbalistami

Mladý šport sa dostáva do všetkých kútov Slovenska, pričom neobišiel ani Žilinu. Čoskoro by mal vzniknúť klub, ktorý by zastrešoval aktivity tohto športu aj v metropole severného Slovenska. Ako sa darí napredovať teqballu, nám porozprával marketingový manažér federácie aj žilinský rodák Jakub Mihálik.

27.11.2020 | 16:10

Kde sú korene tohto športu s futbalovou loptou a upraveným stolnotenisovým stolom?

V Maďarsku. Oni venovali tomuto šport obrovskú marketingovú pozornosť. Ambasádormi sa stali futbalové hviezdy ako Puyol, Beckham, Neymar, Ronaldinho. Najviac viditeľný je šport cez televízne zábery slovenskej futbalovej reprezentácie, no dosť ľudí to berie ako špecializovaný šport a nie ako doplnok k futbalu. Postupne si teqball získava veľkú popularitu.

Ako ste sa dostali k tejto pozícii? Máte už za sebou prvé svetlé výsledky?

Zopár rokov pôsobím vo futbale, moje skúsenosti v rámci marketingu a práva som ponúkol federácii, ktorá vznikla iba v apríli tohto roka. Snažíme sa to dostať do povedomia ľudí napríklad cez pilotné projekty. Dvanástim futbalovým akadémiám sme poskytli stoly, často môžeme vidieť v rámci tréningu, ako tento šport hrajú fortunaligové kluby. V lete sme spustili výzvu poskytnúť 56 stolov prihláseným subjektom ako školy, CVČ či všestranne zamerané športové kluby zadarmo, len pandémia to trocha pribrzdila. Tiež sme začali spoluprácu so SOŠV, riešime marketingových partnerov, ktorí by nám pomohli zastrešiť pripravované turnaje a ligové súťaže, len tie aktivity sa nedajú vidieť, lebo sa nič pre pandémiu nehrá.

Bude čoskoro teqball výraznejšie viditeľný aj v Žiline?

V rámci výzvy sme chceli osloviť subjekty v každom kúte Slovenska. Som Žilinčan, teda prízvukoval som, aby aj Žilina mala zastúpenie. Sme dohodnutí so Športovým gymnáziom na Rosinkách, oni dostanú pilotný stôl. Máme rozpracované umiestnenie stola na Žilinskej univerzite a neoficiálne sme začali rozhovory s mestom Žilina a ŽSK. Rád by som dal do povedomia skutočnosť, že založíme Žilinský teqballový klub, ktorý sa bude snažiť umožniť širokej verejnosti prístup k stolom a poskytne platformu tým, čo sa chcú tomu venovať na poloprofesionálnej úrovni.

Kto zastreší žilinský klub v rámci personálneho obsadenia?

Nevieme personálne zabezpečiť každý jeden kraj, preto bola vízia ísť cestou učiteľov telesnej výchovy na školách. Ja pravidelne chodím do Žiliny, som iniciátorom založenia klubu a so mnou je tam aj Žilinčan Martin Volek, ktorý pôsobí ako učiteľ na ZŠ v Závodí. Po spustení výučby na školách chceme začať s aktivitami, my sme požiadali orgány o založenie občianskeho združenia, čiže na mape žilinských športov sa objaví nový klub. Po uvoľnení opatrení by sa mala začať hrať aj liga zatiaľ so šiestimi tímami, kde nebude chýbať ani Žilina.

Koľko financií zhltne teqball? Zrejme to nie je až taký drahý šport...

Základnú infraštruktúru predstavuje špeciálny zaoblený teq stôl. Sú tri kategórie stolov – One, Smart a Lite. Kvalita sa odvíja od ceny či ostatných vymožeností. Najlacnejší je na úrovni 1000 eur, najdrahší sa blíži k 3000 eurám. V rámci teqballovej federácie si uvedomujeme, že v súčasnosti nie je pre školy či kluby jednoduché nájsť zvyšné financie na to, aby rozvíjali šport, preto sme aj prišli s výzvou, o ktorej som sa už zmienil. Potom stačí len halová obuv a lopta. Potom je potrebné nakontaktovať sa na príslušné kluby a jednoducho to skúsiť. Pre viac informácií ma pokojne kontaktujte na [email protected].

Existuje vôbec slovenská reprezentácia?

Áno, i keď v minulých rokoch nebola zastrešená federáciou. V minulom roku sa konali majstrovstvá sveta v Maďarsku, kde Slovensko skončilo na 28. miesto z 56 krajín. Celkovo má tento šport 80 federácií po celom svete, majstrovstvá sveta sú vrcholom pre všetkých, ale cieľom hnutia je byť olympijským športom v horizonte 8 až 12 rokov.

Kto je najlepší na svete?

Evokuje to, že by to mali byť Brazílčania, no medzi elitu patria aj naše okolité štáty ako Maďarsko, Poľsko, Rumunsko či Česko. Títo hráči dostanú pekné peniaze, minuloročné „prize money“ na majstrovstvách boli 250-tisíc eur. Máme podobnú štruktúru ako tenisti s rôznymi úrovňami – challengerové turnaje, Grand Prix a majstrovstvá sveta. Už turnaje na úrovni národných challengerov sú dobre dotované, napríklad na Slovensku si víťazi prídu na sumu 2000 eur. Záleží od marketingovej podpory turnaja, no medzinárodná federácia dáva vklad, aby to malo motivačný charakter pre účastníkov. Na majstrovstvách sveta sa súťaží v kategóriách mix, dvojhra a štvorhra. Napríklad na minuloročnom šampionáte sa zúčastnili hráči od 9 do 50 rokov.

Kto je zo súčasnej futbalovej reprezentácie vášnivý teqbalista?

Tvárami našej výzvy pre školy je Róbert Boženík a Ondrej Duda, oni tento šport majú skutočne veľmi radi. Dokonca majú doma personalizované stoly so svojou podobizňou, postupne sa prihlasujú ďalší ako Albert Rusnák či Patrik Hrošovský. Aktívny v rámci žilinského teqballu je aj otec Roba Boženíka. Už sa vytvorila komunita v Terchovej, ktorá tento šport rada hráva a určite sa zapoja do komunity žilinského klubu.

 

 

ČO JE TEQBALL?  

Teqball bol vynájdený v roku 2014 dvoma kamarátmi v susednom Maďarsku. Bývalý futbalista Gábor Borsányi, ktorý prišiel s myšlienkou zaobleného stola, a Viktor Huszár je počítačový vedec, ktorý túto myšlienku zrealizoval. Následne ich startup hľadal investora, ktorého našiel v jednom z najbohatších Maďarov. Tento pomerne nový šport je kombináciou nohejbalu a stolného tenisu, keďže sa hráč môže dotknúť lopty akoukoľvek časťou tela s výnimkou ruky. Stôl, na ktorom sa zápasy hrajú, zároveň pripomína ten stolnotenisový, no na oboch koncoch je zaoblený. Hráč má vždy povolené maximálne tri dotyky a hrá sa formátom jedného alebo dvoch setov do dvanásť bodov.

Autor: Juraj Vnuk, redaktor

Foto: archív J.M.

Najnovšie vydanie
Predplatné
zilinskyvecernik_monitor_prod