Žilinský Večerník

20. apríl 2024 | Marcel
| 5°C

Spravodajstvo

Žirafa chce prežiť. Napadla kontrolu a rozbehla petíciu

Centrum voľného času (CVČ) Žirafa sa obrátilo na premiéra, ombudsmana, Alianciu Fair Play i Transparency International.

18.02.2013 | 09:16

ŽILINA. Vedenie Žirafy sa sťažuje na nerovnaký prístup Najvyššieho kontrolného úradu pri kontrolách v ich centre a v ďalšom mestskom CVČ Spektrum. Riaditeľka Žirafy nesúhlasí s tým, že by záver takejto kontroly mal byť pre mesto dôvodom na zrušenie centra. Hoci poslanci vlani odsúhlasili zlúčenie oboch centier, Žirafa sa rozhodla bojovať o svoje zachovanie petíciou.

Dve kontroly v CVC-čkach
Doteraz sa v CVČ Žirafa i Spektrum uskutočnili dve kontroly. Prvú vykonala vlani na podnet mestských poslancov dnes už bývalá hlavná kontrolórka mesta Elena Šuteková. Druhú na podnet primátora Igora Chomu realizoval tento rok NKÚ. Po nej riaditeľka Žirafy Ľudmila Chodelková povedala: „Obrátila som sa na predsedu NKÚ, aby prehodnotil kontrolné protokoly. Pretože celkovo sme v kontrole dopadli lepšie, no hodnotiace zhrnutie máme horšie ako CVČ Spektrum."

Nechcú prísť o know-how
„Nás chcú postaviť do svetla, že tu porušujeme predpisy, a že je dôvod na naše zrušenie. Mesto nám zruší zriaďovaciu listinu a zlúči nás do jedného centra,“ hovorí Ľudmila Chodelková. Riaditeľke je ľúto, že mesto jednoducho a bez námahy zruší a potom preberie počtom členov najväčšie CVČ na Slovensku a hlavne know-how Žirafy, ktoré tunajší pracovníci vybudovali od nuly.

Poslanec: „Správa je neprijateľná“
Mestský poslanec Dušan Maňák čakal, že kontrola NKÚ dá odpoveď na trestnoprávne zistenia, ktoré boli vo vlaňajšej správe bývalej hlavnej kontrolórky. „Ani jedno zistenie však NKÚ neskonštatoval. Správa je preto pre mňa neprijateľná. Navyše, ak rovnaká kontrolná skupina jedno CVČ vychváli a jedno znesie pod zem, ako by to bolo na niekoho objednávku,“ uviedol poslanec.

Kroky mesta nechápu
Predstavitelia Žirafy vidia v krokoch mesta voči Žirafe snahu o zánik centra ako svojprávneho subjektu s vlastnou autonómiou. Hovorca mesta Pavol Čorba reagoval: „CVČ Žirafa aj Spektrum sú rozpočtovými organizáciami mesta Žilina, preto je logické, že mesto chce kontrolovať toky finančných prostriedkov, ktoré platia všetci daňoví poplatníci mesta Žilina.“ Doplnil, že ak je hospodárenie v poriadku, nemajú dôvod obávať sa žiadnej kontroly.

Kontroly sa neboja
Faktom je, že bývalá hlavná kontrolórka mesta nezistila v Žirafe vlani závažné pochybenia. V CVČ Spektrum podľa športového manažéra Žirafy Karola Čepca našla štyri prípady porušenia finančnej disciplíny. Porušenie finančnej disciplíny v Spektre objavil tento rok aj NKÚ, potvrdila to jeho hovorkyňa
Iveta Bieliková. Riaditeľ Spektra Peter Pipišák to zdôvodnil tým, že pracovníci NKÚ si vybrali rovnakú chybnú faktúru ako vlani hlavná kontrolórka, ešte za pôsobenia bývalej riaditeľky CVČ Spektrum.

Nie sú konkurencia, zlučovať sa nechcú
Ani jeden z riaditeľov žilinských CVČ nie je za vytvorenie jedného veľkého centra. „Sme dve centrá, ktoré si vôbec nekonkurujú,“ uviedla Ľudmila Chodelková.
Peter Pipišák dodal: „Ani nám to nevyhovuje, my máme úplne iné činnosti: folklórne súbory, žilinské mažoretky, tanečné divadlo Diana...“ Naopak, primátor Igor Choma v tom vidí jedinú možnosť „zreteľného financovania“. Napriek tomu, že poslanci už schválili zlučovanie centier, CVČ Žirafa rozbieha petíciu
za svoje zachovanie. <

Dana Mlejneková
Snímka archív CVČ Žirafa

 

Najnovšie vydanie
Predplatné
zilinskyvecernik_monitor_prod