Žilinský Večerník

27. apríl 2024 | Jaroslav
| -0°C

Spravodajstvo

Zo schvaľovania „alkoholového“ nariadenia môže byť nekonečný príbeh

Poslanci mestského zastupiteľstva hlasovali včera 28. januára o novej úprave obmedzujúcej pitie alkoholu na verejnosti. Opakovane voči nej protestoval prokurátor.

29.01.2013 | 11:40

ŽILINA. Mestská rada tentoraz odporučila poslancom, aby vyhoveli len niektorým námietkam prokurátora z decembra 2012. Mestské zastupiteľstvo protesty z prokuratúry riešilo vlani opakovane. A zdá sa, že bude aj naďalej.


Schvaľujú stále nové VZN
Na jar 2012 prokurátor navrhol zrušiť celé všeobecne záväzné nariadenie (VZN) o podmienkach predaja, podávania a požívania alkoholických nápojov na území mesta z roku 2011. Mesto mu nevyhovelo, zo zákona má na to právo. Prijalo nové, pozmenené VZN, aj voči tomu však prišiel protest. A tak poslanci tento rok znovu hlasovali opäť o  novom nariadení. Výsledok sme sa dozvedeli až po uzávierke.

Zmenili sa už viaceré veci
Poslanci v pondelok hlasovali napr. o zmene, aby kontrolu dodržiavania VZN už vykonávala iba mestská polícia. Doteraz to boli aj poverení zamestnanci mesta Žilina a orgány poverené primátorom mesta, prokurátor namietal, že zo zákona na to nemajú žiadne oprávnenie.
Doteraz takto z VZN vypadla napríklad aj možnosť mesta vydať zákaz podávania alkoholu počas tzv. rizikových športových podujatí v podnikoch pri futbalovom štadióne.
 

Nové nariadenie – nový podnet na prokuratúru
Súlad VZN so zákonom v Žiline žiadal od okresnej prokuratúry opakovane preverovať jeden človek – Pavol Pachník z Dolného Kubína. Podľa neho by takéto VZN vôbec nemali existovať. „Nedá sa nimi zakázať požívanie alkoholu na verejnosti, sú protiústavné a pokuty protizákonné.“ Dodáva, že sa písal poslancom Národnej rady SR, aby sa tým zaoberali. „Nikto však nemá záujem to riešiť, lebo alkohol je veľký biznis. Nielen tým, že sa predáva, ale že sa vyberajú aj pokuty na základe takýchto VZN,“ tvrdí. Na prokuratúry po celom Slovensku podal stovky podnetov na preverenie rôznych nariadení samospráv. „Pretože podzákonné normy obcí a miest sú v úbohom stave. Ak Žilina schváli nové VZN o alkohole, opäť sa obrátim na prokuratúru.“

Dana Mlejneková
Snímka archív

Najnovšie vydanie
Predplatné
zilinskyvecernik_monitor_prod