Žilinský Večerník

19. marec 2024 | Jozef
| -4°C

Rozhovory

Zo Zuzany Belohorcovej sa stala učiteľka, korona jej biznisu dala koniec

Jedným z rajom dovolenkárov je vždy slnečná Florida. Tam našla svoj domov Žilinčanka Zuzana Belohorcová (44), ktorá už vyše desať rokov žije so svojou rodinou na Miami. Pre Žilinský večerník niekdajšia moderátorka prezradila, ako ju zasiahla aktuálna koronakríza.

02.05.2020 | 15:55

Ako vyzerá aktuálna situácia na Miami?

Máme všetko uzavreté aj parky či pláže. Dokonca prišla správa, že školy budú zavreté do konca školského roka. Úrady nariadili odporúčanie, aby sme od 21.00 do 05.00 nevychádzali z domu a prakticky je u nás uzatvorené úplne všetko okrem potravín či pár reštaurácii, ktoré robia rozvoz domov. Ulice sú prázdne, ľudia to berú zodpovedne.

Je táto situácia pre vás zničujúca? Ťažko si zvykáte byť zavretá akoby nonstop doma?

Nie, nič hrozné. Ako rodina sme často spolu, počas školy sa snažíme mať ten klasický režim pre deti a skôr sme vybehli niekam vonku cez víkend. Viac náročné je teraz zvládnuť  online školu. So synom sa učím aj vyše 4 hodiny, dcéra je štvrtáčka a zvláda to excelentne aj sama. Toto musí pre väčšinu rodičov najnáročnejšie a sama dávam klobúk dole pred učiteľmi, čo všetko musia zvládať so svojimi žiakmi.

Zabaviť deti v týchto časoch celý deň je riadna fuška, vám to ide?

Máme taký mierny paradox, lebo vďaka teplej klíme sú celoročne stále vonku a zrazu sú akoby šťastní, že môžu byť doma. Pre nich je to menšia zmena, zatiaľ sa držia. Skôr vybehneme na naše záhrady, kde sú s nami maximálne tri rodiny a držíme si od seba odstup.

Zrejme ťažšie to máte so synom Neviom, je z vás dobrá pani učiteľka?

Ešte nie je ani prvák, má 6 rokov a všetky základy musel pochytať v škôlke a potom prišiel ako keby do takej predprípravky, kde treba plynule písať a čítať. Každý deň máme štyri strany písaných úloh vlastne vtedy pre 5 a pol ročné dieťa, k tomu 20 minút čítanie i matematika na počítači a čítanie knihy v dĺžke 30 minút. Ak to dieťa ešte nezvládne, tak by mal čítať rodič. Denne robí 40 minút čítanie, 40 minút matematika, 20 minút prevetranie mozgu a do toho nejaká prírodoveda. Potom je nepovinné ešte urobiť si ďalších päť strán. Okrem toho by mal si prečítať dve také malé knižky v spomínanej dĺžke 30 minút i urobiť taký kvíz na 20 minút. Ak si to spočítate, tak je to riadne nabité a niekedy si ani ja sama nestíham aspoň zacvičiť.


 

Vás každodenný rytmus sa momentálne točí iba okolo detí?

S dcérou Salmou nemám absolútne žiadnu starosť, všetko zvláda počas svojich hodín so svojou triedou a potom pomáha bratovi pri projektoch. K tomu ja robím každý deň jedlo pre robotníkov na stavbu, no na večer si s manželom dáme dobrú večeru i vínko a takto uzatvárame ten deň. Pre nás byť povinne doma je maximálnou radosťou, nepociťujem karanténu. Jediné, čo ma veľmi mrzí je, že nemôžeme využívať oceán. To asi spravím ako prvé, keď sa otvoria pláže, že si skočím do oceánu a budem tam aj štyri hodiny.

V čom môže svetu táto kríza pomôcť?

Veľa ľudí hovorí, že sa z toho poučíme, no veľa ľudí sa len opráši a pôjde ďalej. Skôr si príroda od človeka maximálne oddýchne, zrazu to vidíme aj my, keď všetko dýcha a žiadny smog, čisté pláže a príroda sa reštartuje. Celý svet sa zastavil, tiež musel zamyslieť, že niečo takéto muselo prísť. Bude to ťažké pre každý kút sveta a sme na tom všetci rovnako. Záleží od jednotlivých krajín, akú pomocnú ruku podajú svojim obyvateľom. Uvidíme.

Z Ameriky nejdú príliš lichotivé správy, podľa vás k tomu nepristúpila táto veľká krajina dosť nezodpovedne?

Informácie sú dosť skreslené u vás na Slovensku. Písali mi kamaráti o záberoch z televízii, kde sú preplnené pláže na Floride, ale to boli správy tri týždne staré a zavrelo sa úplne všetko. Práve v tom období sa tieto fotky či videá dávali k vám do médií. Tiež sa pláže neotvoria najbližší mesiac, len jediní v časti Floridy Jacksonville ju otvorili, lebo majú minimum prípadov vírusu. U nás na Miami to bude dlhší proces, predsa žije tu vyše 6,5 milióna ľudí a je to úplne logické. Som však rada, že sme tu na South Beach, kde ostalo v našich panelákov asi deväť rodín, pričom dve veže majú každá po 350 bytov.


 

Teda nikto nič nepodceňuje?

Američania sú úžasní v tom, že po vyhlásení hrozby, tak si začali udržiavať obrovský odstup. Dištancovali sa jeden od druhého, čo je v tomto prípade správne. Nielen my Slováci sa radi zvítavame, objímame a občas som mala pocit, že chcem niekoho objať. Disciplína je výborná, v obchodoch môžeme vstúpiť iba v rukaviciach a rúškach.

Pocítili ste aj na vlastnej koži pokles vašich biznis aktivít?

Miami je dovolenková destinácia, veľa ľudí nebude cestovať a ani mať financie na takéto veci. Biznis sa nás  dotkol, lebo sme prenajímali byty Čechom i Slovákom a tie sme úplne uzavreli. My sme mali rezervácie už na Silvestra 2021, super klientov a všetci sa chceli vždy vrátiť. Teraz sme museli vrátiť peniaze, nič sa nedá robiť. Berieme to športovo, manžel skôr pracuje na rodinnom dome pre nás, takže máme pred sebou mesiac a pol práce, potom sa chceme tam sťahovať.


 

Zrejme sa pohnete iným smerom?

Ukončili sme tieto podnikateľské aktivity, nakoľko v tom nevidíme význam. Z  rezidencie si urobíme vlastný dom a budeme sa pozerať po iných biznis aktivitách. Rada by som sa aj takto poďakovala klientom, že boli s nami spokojní a mala som z toho naozaj radosť.

Sledujete aj vývoj situácie na Slovensku?

Úprimne sa priznám, že príliš som prestala pozerať české i slovenské správy. Prídu mi príliš jednostranné, lebo len korona a nič iné. Aj rodičom som zakázala, aby už toľko tie správy nepozerali, fakt je toho už príliš. Treba myslieť viac pozitívne.

Oceňujete postoj Slovákov, ktorí sa k tomu postavili príliš radikálne, no maximálne zodpovedne?

Podľa mňa Česi a Slováci to zvládli absolútne bravúrne, pre nás v Amerike ste boli obrovským príkladom. Aj tu konečne ľudia pochopili, že rúška sú úplnou samozrejmosťou. Situáciu sledujem aj kvôli rodičom, sme stále v kontakte a máme výborný vzťah.

Autor: Juraj Vnuk, redaktor

Foto: archív Z.B.

Najnovšie vydanie
Predplatné
zilinskyvecernik_monitor_prod