Žilinský Večerník

25. apríl 2024 | Marek
| 5°C

Tlačové správy

3 chyby, ktoré robíme pri kúrení drevom

Na prvý pohľad to nemusí vyzerať zložito. Nachystáte drevo, zapálite a už len pravidelne prikladáte. Aj napriek tomu netreba podceňovať dôležité zásady správneho prikladania paliva a používania kotla. V opačnom prípade môže dôjsť k jeho poškodeniu alebo znečisteniu okolitého ovzdušia.

12.12.2022 | 18:04

Vykurovanie drevom je v poslednom čase veľmi obľúbené. Pre plnohodnotné kúrenie v dome je najlepší kotol, ktorý zohrieva vodu v radiátoroch alebo podlahovom kúrení. Moderné kotly na drevo sú spoľahlivé a majú dlhú životnosť, nesmieme však podceniť správnu obsluhu. Aké sú najčastejšie omyly?

1.   Používate vlhké drevo
Je jedno, či drevom kúrite v krbe, kotli, kachliach alebo peci, v každom prípade platí dôležitá vec. Drevo nesmie byť mokré a vlhké. Maximálna možná vlhkosť je 20 %. Aby drevo dostatočne vyschlo, potrebuje obvykle dva roky v optimálnych podmienkach. Aké to sú? Dostatok vzduchu, ochrana pred dažďom a izolácia od zeme.

Ak používate vlhké palivo v kotli, skracujete jeho životnosť. Vnútro sa zanáša, vzniká viac dechtu a dymu a poškodzujete aj komín. Nedostatočne suché drevo navyše nemá také dobré vlastnosti. Pre odparovanie vody sa znižuje výhrevnosť paliva, horšie horí a tým pádom máte aj väčšiu spotrebu. Nemáte drevo pri vysychaní kde skladovať? Tak si môžete objednať také, ktoré už je pripravené a nasekané. Len počítajte s tým, že si zaň priplatíte.

2.   Nevyužívate prebytočné teplo
Už pri výbere kotla je dôležité vybrať pre konkrétny dom správny výkon. S tým vám pomôže montážna firma alebo projektant. Výkon kotla musí zodpovedať vlastnostiam danej nehnuteľnosti, jej veľkosti, stave alebo stupni zateplenia. Nie je pravda, že vyšší výkon znamená väčšie teplo.


 

Tiež je ideálne mať kotol na drevo prepojený s akumulačnou nádržou. Voda v nádobe totiž pojme a uchová prebytočné teplo, ktoré sa môže využiť neskôr. Pri správnom používaní akumulačnej nádrže nemusíte určitý čas vôbec prikladať a teplo vydrží aj celý deň. Vďaka tomu nevychladnú steny a vás čaká príjemný návrat domov.

Ak vás trápi obava z častého prikladania, aj na to existuje vylepšenie. Kotol na drevo so zásobníkom je skvelý variant pre všetkých, ktorí nechcú neustále myslieť na prikladanie.

Manuálne prikladanie dreva si vyžaduje istú dávku skúseností a musíte vedieť, kedy je vhodný čas priložiť. Ako to vyriešiť? Počkajte na signál. Obľúbený kotol na drevo H4EKO-D má funkciu signalizácie dohorenia paliva. Len čo dochádza palivo, na displeji kotla sa zobrazí upozornenie. To vám zároveň môže pípnuť aj v mobile. Keď tento kotol pripojíte na internet, uvidíte on-line aktuálnu teplotu v dome a môžete chod vykurovania kontrolovať odkiaľkoľvek.

3.   Zabúdate na revízie a emisie
Kúrenie drevom je považované za ekologický spôsob, pretože ide o obnoviteľný zdroj paliva s nulovou uhlíkovou stopou. Podľa odborníkov sa pri spaľovaní dreva uvoľňuje do vzduchu len také množstvo oxidu uhličitého, koľko ho predtým stromy pohltili počas svojho rastu.

Aby to však bola pravda, musíme s drevom vhodne zaobchádzať a kúriť v správne nastavenom kotli. Na čistenie a údržbu si urobte čas aspoň dvakrát ročne. Raz za tri roky je nevyhnutné objednať odborného technika na revíziu. V opačnom prípade vám hrozí pokuta.

Časté sú aj problémy, ktoré spôsobujú zanesený komín a spalinové cesty, v najhoršom prípade to môže viesť až k požiaru. Kominára na kontrolu teda určite pozvite každý rok –⁠ ideálne v lete, keď je menej práce.


 

Ak vyberáte nový kotol, skontrolujte si aj jeho emisnú triedu. Moderné splyňovacie kotly na drevo dosahujú obvykle najvyššiu, teda piatu triedu. To zabezpečuje, že pri kúrení vzniká len minimum látok znečisťujúcich ovzdušie.

  

Autor: - r -

Zdroj: PR

Foto: Shutterstock, OPOP

Najnovšie vydanie
Predplatné
zilinskyvecernik_monitor_prod